Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

12 november 2008

parijs/paris – dag 2/day 2

Filed under: Algemeen,shopping,tentoonstellingen — Veerle @ 1:42 pm

Na een lekker ontbijt – hoe komt het toch dat het stokbrood nergens zo lekker is als in Frankrijk – met o.a. zelfgemaakte vijgenconfituur van onze gastvrouw, de auto op een parking gaan zetten, in de buurt van de grote brocante/antiekmarkt van Saint-Ouen ( in het noorden van Parijs).

’t Was nu al de derde keer dat ik een halve dag heb rondgestruind op Les Puces de Saint-Ouen, nooit vervelend. Het is eigenlijk een veelzijdige verzameling van rommelkraampjes, gewone marktwaren (geen voeding), gezellige brocante, sjieke antiek en design (in het overdekte gedeelte),… Soms niet te geloven wat er nog allemaal te koop is. Wie op zoek is naar authentiek antieke spullen voor een ouwerwetse tuin, inrichting van een café, nieuwe huis…

Een paar sfeerbeelden…

Gekke kleine popjes om aan een GSM te hangen. Eentje gekocht voor DD, met de stille bedoeling dat ze er misschien zin in krijgt zelf zo ‘ns iets te proberen:

Een boordevolle zak Afrikaanse glazen kralen, waar ik uiteraard heb in gegrabbeld. ‘k Heb er een paar gekocht die perfect passen bij kralen die ik een tijd geleden in Zahia kocht. Bijzonder geschikt dus voor de nieuwe reeks halssnoeren waar ik mee bezig ben (zie de peepshow van een paar dagen geleden):

Grappige oude oorbellen (clips) met een bontje:

Er zijn wel meerdere winkeltjes met oud textiel:

Een volle mand mooie fijne lederen handschoenen met borduurwerk:

Na de obligate soupe à l’oignon gratinée (die deed deugd!), terug naar de stad richting Eifeltoren. Want daar vlakbij is het Musée du Quai Branly, het grote etnografische museum – là ou dialoguent les cultures.

Ik was er vorig jaar al een keer en heb nu vooral tijd doorgebracht in de tijdelijke tentoonstelling “Chemins de couleurs – teintures et motifs du monde” over de verschillende technieken die bestaan om textiel te kleuren. Er zijn prachtige stukken te zien. Nog een poging gedaan om foto’s te maken, maar ik werd snel tot de orde geroepen door de zaalwachter, fotograferen verboden! Op dit deel van de site van het museum vind je veel uitleg en foto’s over het kleuren van textiel, de technieken en de kostuums.

Ik heb een zwak voor museumshops. Soms loop ik er gewoon naar binnen zonder het museum zelf te bezoeken. Deze was om gek te worden:  (te) veel boeken over etnisch textiel. ‘k Ben er kunnen afblijven, gelukkig had ik al dat boek van Cathérine Legrand (wat ook de museumshop lag).

After a very nice breakfast we went to the flea market of Saint-Ouen (in the north of Paris). This is really a huge flea market: antiques, usual market stuff, brocante, vintage design,…Here you find more information on this enormous flea market. On the pictures some market images that I liked.

In the afternoon we went to the Musée du Quai Branly close to the Eifel Tower. It’s the museum of ethnography of Paris, housed in a building by the French architect Jean Nouvel.

As I already saw this museum last year, I concentrated this time on the temporary exhibiton ‘Chemins des couleurs’ dealing with textile dyeing. On this part of the museum’s site, you find a lot of information on textile dyeing and costumes.

And then the weekend was over….

Onderstaande foto hoort eigenlijk in het begin: het lekkere glas chardonnay op de Place des Vosges…

Om te koesteren…

2 Comments »

  1. hehe, om te watertanden…..

    Reactie by fleurfatale — 13 november 2008 @ 10:49 am

  2. ik ben blij eens iets te lezen over de tentoonstelling ‘chemins de couleurs’. Nu weet ik tenminste dat het de moeite loont. Ik ga ernaartoe op 2 december. Ondertussen heb ik de catalogus van de tentoonstelling besteld en ontvangen via boekhandel Limerick op de Elisabethlaan.

    Reactie by rosaline — 13 november 2008 @ 1:31 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress