Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

22 november 2008

welcome home karlita

Filed under: Algemeen,materialen — Veerle @ 9:05 am

Er vallen hier regelmatig de gezelligste enveloppes in de brievenbus. Nu ik bezig ben kleinere dingen te maken (o.a. een paar nieuwe modellen van ringen) koop ik nogal eens materiaal (‘findings’) op Etsy. Ik zou het doen alleen al voor die enveloppes: postzegels van overal, die verschillende handschriften… Ik heb nog geen enkele enveloppe weggegooid, speel met de idee om er iets mee te doen aan één van de muren van mijn zolderkamer.

Een paar weken geleden viel er een enveloppe  in de bus zonder dat ik iets had aangekocht. Afzender: Karlita.

Wat een ongelooflijke lieve verrassing, ze had zijde voor me meegebracht uit Marrakech, zomaar… En ikke blij!

De strengen (hele mooie kleuren overigens) zijn cactuszijde of sabri.

Op Karlita’s blog (bericht van 24 september 08)  kan je een foto zien van de winkel in Marrakech waar ze die zijde kocht. Whow!

Even wat rondgegoogeld om te weten te komen wat dat precies is.

Cactuszijde is meestal rayonne (kunstzijde) – sabri is het dialectwoord – die in Marokko wordt gemaakt en als bijzondere eigenschap heeft zeer goed kleur vast te houden.

Er bestaat ook echte cactus’zijde’, gemaakt van de vezels van een cactus, de ‘nopal’ (zie foto).  De plant werd door de Spanjaarden vanuit Amerika meegenomen naar de warmere delen van Europa en Afrika. De lange bladeren van de agave worden verbrijzeld, de vezels worden gewassen en er wordt op geslaan tot er een zijden draad ontstaat. In Mexico wordt die draad -‘ixtle’-  gebruikt voor het versieren van lederen riemen en zadeltassen. En de vezel werd er vroeger ook gebruikt om papier te maken.

Op Sjamma hebben we ook een aantal accessoires die met deze draden zijn gemaakt. Ze komen van een Marokkaans vrouwenproject ‘Fémimain’ en zijn te koop op de eindejaarsbeurs van nu zaterdag 29 november. Zij noemen de draad ‘sabra’.

Some weeks ago, I found an enveloppe in my letterbox, which I didn’ expect. Sender: Karlita. How sweet! It was a present from her trip to Marrakech. She had visited a cactussilk shop and thought that I would be happy to use these threads in my jewellery … Of course I am!!!

Please read this blogpost of Just Patchwork, where you find more info on this kind of thread, also read the interesting comment by Susan (which I translated in Dutch in the above text).

In the fairtradeshop where I volunteer we also sell accessories made of sabrisilk. They come from a Moroccon cooperative ‘Fémimain’.

Welkom thuis Karlita! (voor wie haar blog niet volgt: ze komt vandaag terug van een reis naar Chili). En morgen staat ze al op een opendeurdag in Zonhoven (zie haar bericht van 6 november 08)

Welcome home Karlita (she’s coming home today from a trip to Chile).

2 Comments »

  1. ha, en ze zit natuurlijk alweer op de computer – eens piepen op de blogs die ze volgt :):)

    Reactie by karlita — 22 november 2008 @ 8:51 pm

  2. […] ik reeds eerder een blogpost aan deze castuszijde (of ‘sabra’, ‘sabri’), klik hier voor het betreffende […]

    Pingback by Ne vous installez pas » shopping in marrakech — 29 juni 2014 @ 6:34 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress