Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

10 oktober 2007

hej!

Filed under: Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 7:28 pm

stockholm-zijdemuseum.jpgHej !

Terug thuis. Stockholm was heerlijk, zonnig en nog niet koud. Zelfs een terrasje was nog mogelijk (leuke gewoonte : overal op de stoelen van terrassen ligt een plaid klaar, om je lekker warm te houden).

Omdat het zo’n mooi weer was, heb ik vooral veel buiten gelopen. Maar toch even iets over dit kleine museum : Sidenväverie och museum (silk mill and museum). In de 19de en 20ste eeuw had Stockholm een heuse zijdeweverij. Er werden vooral stoffen geweven voor ceremoniële doeleinden (b.v. van die lintjes om een ereteken aan te hangen). De weverij is nu een museem : een deel ervan zijn nog de authentieke ateliers (er wordt nog geweven) en een deel is een mooi ingericht museum met een historisch overzicht. En ze waren er toch wel bezig in mijn favoriete groen zeker… Ik zag er voor het eerst ook een soort van pers om moiré effect te creëren in een stof. (misschien hebben ze dat ook wel in het Miat, maar het is me nog niet opgevallen). Sinds het Jaar van het Design (2005) wordt er ook samengewerkt met ontwerpers, o.a. Oleana : echt leuk, kleurrijk breiwerk (zijde en wol gemengd). Ik ben later op de dag in Gamla Stan (het oude stadsgedeelte van Stockholm) naar hun boetiek gaan kijken. Toffe kleuren, fijn werk en ook originele modellen (bv een soort van polsbandje wat onder de lange mouw van een trui wordt gedragen om toch maar de kou niet binnen te laten).

Een leuk zinnetje (het moet mij eigenlijk niet gezegd worden, dat doe ik zo al ;-)) op de muren van het museum gekalligrafeerd (en allicht echt gebruikt in de tijd dat de weverij nog werd uitgebaat) :

“Your fingertips must be sensitive and not ruined by domestic work” Da’s echt wel zo….het minste braampje in je vingertippen, kan -vooral de flos- zijde uit mekaar halen.

En iets niet textiel, wat ik ontdekte dankzij mijn gastheer : de openlucht beeldentuin van Carl Milles.

’t Is inmiddels al een week geleden dat ik nog een haakpen heb vastgehad…..Oei…. Ik heb ook mooie zijde meegebracht om een juweel mee te maken, zal ik mij daar maar eens door laten inspireren?

Nog een fotootje als uitsmijter, getrokken in het restaurant van Millesgården . In Zweden krijg je bij een maaltijd altijd gratis water bij. Zie b.v. deze vijf karaffen met water, op smaak gebracht met komkommer, appels, sinaasappel of citroen. Lekker, eenvoudig en bovendien nog mooi om te zien ook.

stockholm-water.jpg


Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress