Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

27 december 2008

de laatste … / the last ones …

Filed under: Algemeen,inspiratie (textiel) — Veerle @ 2:03 pm

Dit zijn de laatste snoeren van dit jaar. Als ik terugblik ben ik behoorlijk productief geweest. Het blijft een heerlijke passie!

Tijdens de eindejaarsbeurzen werd me meer dan eens naar een set gevraagd. Het ging dan vooral om een snoer met zijden stoffen kralen waarbij dan naar oorbellen werd gezocht in dezelfde stof. Ik had niet echt dergelijke combinaties gemaakt, maar het lukte toch om mooi passende duo’s te vinden in mijn voorraad.

Om de balans tussen mijn gehaakte en mijn stoffen juwelen weer in evenwicht te brengen, heb ik de laatste dagen weer gehaakt. Twee setjes dan nog wel (en er zijn er nog op komst).

Al sinds ik die oranje/petroleumblauwe combinaties haakte (zie mijn bericht van 9 april 2008), wou ik al een reeks losstaande snoeren haken in dezelfde stijl.

Hier zijn ze, telkens met een bijpassende ring. Die ringen worden overigens een veslaving, ik kan er niet genoeg van krijgen telkens andere kleuren te combineren.

Meer foto’s vanaf hier.

These are my last necklaces of this year.

During the previous holiday fairs, some people asked me for a set. More particulary they asked for earrings matching with one of my silk fabricbeads necklaces. Although I did not design sets at first (I’m not really into sets myself), we always found good combinations.

So, to finish this quite productive year I’ve crocheted two sets. Since I crocheted the orange/petroleumblue combination (see my post of April 9th 2008), I’ve been waiting for some time to make some separate necklaces in this same style.

Well, here there are two of them (more of them to come).

More pictures from here onwards.

22 december 2008

overschotjes / vintage left-overs

Filed under: Algemeen — Veerle @ 9:29 am

‘k Vertelde reeds dat ik nog eens aan het breien was geslaan. Vroeger nog ontzettend veel gebreid, zelfs voor een winkel (met de sjieke garens van Anny Blatt). Maar na de vele babytruitjes is het getik van de naalden hier stilgevallen.

Dus eens gaan snuisteren in mijn oude voorraden (netjes op kleur gesorteerd in kartonnen dozen) en er ��n en ander uitgevist: min of meer bij mekaar passende kleuren in totaal verschillende kwaliteiten.

Van Dominque(knitting – cf blogroll) had ik eens gebreide slingertjes gezien die zij droeg als sjaaltje/juweel. Dat vond ik wel leuk en gaf me een idee voor een sjaal. De bedoeling van het breien was ook iets te doen te hebben voor TV. Bij mijn fijne haakwerk lukt dat niet echt, vandaar. Het moest dus iets poepsimpel zijn, waar je niet hoeft te tellen of zo.

De sjaal is nu klaar. Duurde langer dan ik had ingeschat. Maar hij moest pers� af zijn voor kerst. Toen ik op Sint Maarten bij mijn schoonfamilie was (in Aalst, waar ik vandaan kom, is het niet Sint Niklaas die de cadeautjes brengt maar wel Sint Maarten en die komt op 11 november) hadden ze nogal plezier in mijn gebreide ‘worstjes’ … gedaan met (glim)lachen dus: op kerst mogen ze het resultaat zien.

Vol�, hier is ie:

Ik heb hem lekker lang gemaakt, zo kan je hem ook op verschillende manieren knopen.

En natuurlijk moest er wat haakwerk aan te pas komen. Aangezien ik mijn ene handelsmerk (zijde) hier niet heb gebruikt, moet het tweede (haakwerk) er toch inzitten.

It had been a long time ago, but some weeks back I started knitting again. Did not buy new material, but went searching in my old stash. Some of the yarn I used must be 20 years or older.

I saw this kind of knitted ribbon with Dominque(knitting – cf blogroll). And it gave me an idea of making a scarf with leftovers. Of course I added some crochetwork. After all I have to be faithful to my trademark 😉

I consider to continue knitting, it ’s nice to have something at hand when watching tv with my kids (my fine crochet work is not really fit for such occasions).

Fijne warme kerstdagen iedereen!

A very merry warm christmas everybody!

20 december 2008

draadjeskermis / threads galore

Filed under: Algemeen — Veerle @ 12:47 pm

De details van deze snoeren kregen jullie eerder al te zien. Vandaag: Full Monty!

Dit zijn nu echt snoeren waarbij de inspiratie uit het materiaal zelf komt. Ik heb inmiddels toch al een behoorlijke voorraad zijden draden en stoffen. En ’t is leuk om daarmee te spelen. Blijkt dat ik bij dergelijke ‘uitbarstingen’ toch altijd naar ton sur ton ga. Bij mijn gewone haakwerk is het net andersom, dan combineer ik juist altijd verschillende kleuren. Iets in mij zegt dat zowel verschillende materialen combineren en dan ook nog in verschillende kleuren t� wordt …

Hier is de groene versie: halflang en met slotje. Dus ook als choker te dragen door het twee keer rond je nek te zwieren.

Om een idee te krijgen van al de draadjes en wat ik er mee uitgespookt heb:

En de turkoise/donderrode versie:

Bij deze laatste heb ik er ook nog twee gehaakte bloemen bijgemaakt. Het was wat paswerk, maar ze staan op de juiste plaats 😉 Als je het snoer kort draagt zitten de bloemen vooraan.

Meer foto’s vanaf hier.

I showed you some details of these necklaces some posts ago. Today: Full Monty!

These are typical examples of my work where it’s the material that inspires me.

While making these necklaces I realized that either I use ‘ton sur ton’ threads in different materials or I use one material in different colours. Something in me says that it would be over the top when using everyting in one piece.

On the pictures you see the two necklaces. You can wear them halflong, or as a choker.

On the turquoise/red one I added some chrocheted flowers. When wearing the necklace as a choker the flowers are in the front.

More pictures from here onwards.

p.s. voor de Gentenaars: nog op zoek naar een cadeautje? Wat dacht je van een Music for Life-dekentje? het glazen huis van Studio Brussel staat op de Zuid. Zo’n dekentje kost 10 euro.

En nog veel leuks �n handgemaakt: nog vandaag en morgen een beurs in de Burgemeester Meirsonstraat 11, Destelbergen. Meer info op de blog van Fleurfatale, hier.

15 december 2008

sier(dr)aden voor kids – the results

Filed under: Algemeen — Veerle @ 8:12 pm

’t Is al haast een maand geleden dat ik die workshop ‘Sier(dr)aden voor kids’ in het Miat begeleidde.

Aanvankelijk waren er niet veel inschrijvingen, maar een aantal ‘proefkonijntjes’ sloot aan bij ons groepje. (Proefkonijntjes is een woensdagnamiddagactiviteit in het Miat, waarbij kinderen vrij kunnen aansluiten om telkens een andere creatieve activiteit te doen. Meer info hier).

Bij de start waren niet alle kinderen even gemotiveerd, maar naar het einde toe, viel het best mee.

De bedoeling was het vingerhaken aan te leren. Er was slechts ��n meisje dat al kon haken (met een haaknaald, vingerhaken had ze nog niet gedaan). Doodjammer vind ik dat, op school is nog weinig ruimte voor creatieve uitingen … Ook al zijn haken en breien vanouds ‘vrouwelijke handwerken’, je kan er zo gelukkig van worden om daar mooie dingen mee te doen.

Het vingerhaken bleek moeilijker dan gedacht. Sommigen waren er direct mee weg, bij anderen lukte het ook naar het einde toe niet echt.

Als textiele kralen maakte we een flosje (twee kartonnetjes met borduurdraad errond, doorknippen, vastknopen in het midden met een draadje, …). Het resultaat daarvan vonden ze allemaal wel leuk. De meesten hebben er nog een aantal bijgemaakt.

En verder werd het arsenaal kralen aangevuld met lapjes vilt (geknipt met een kartelschaar), stoffen strikjes, gewone houten kralen, … En van een Miat-vrijwilligster kregen ze nog een stapeltje gehaakte bloemen.

Daarna alles op de uitgekozen sierdraad geregen. En met vingerhaken het halssnoer vorm gegeven.

Toegegeven, wie dat vingerhaken niet leuk vond heeft gewoon alles geregen.

Een goeie vondst, vond ik zelf, .-), was daarna het snoer in een cadeauverpakking steken. Ik had het gevoel dat ze trots waren op hun zelfgemaakt cadeau voor de mama.

Vanaf hier kan je alle foto’s zien.

This post shows the results of the workshop fingercrocheting for kids I gave some weeks ago. Not all the kids were equally motivated. But in the end, they all had a necklace, nicely giftwrapped.

First I taught them how to fingercrochet. Then we made several textile beads (with felt or other fabrics, or embroidery thread).

From here on you can see all the pictures.

11 december 2008

de goeie ouwe tijd / the good old days …

Filed under: Algemeen,materialen,shopping — Veerle @ 4:58 pm

TIC (Tijdschrift voor Industri�le cultuur) is het tijdschrift dat uitgegeven wordt door de VZW VIAT, de Vereniging voor Industri�le Archeologie en Textiel, verbonden aan het MIAT. Deze VZW staat ook in voor de workshops en de museumshop en allicht nog een hoop dingen die het museum springlevend maken.

Deze namiddag was ik in het museum om wat nieuwe spullen te brengen. Niet geheel zonder eigen belang heb ik een nummer van dit driemaandelijks tijdschrift gekocht. Jawel, ook ik heb een ego dat af en toe eens graag gestreeld wordt 😉

Lees hier (pdf-formaat) een artikel over de museumshop uit het nieuwste nummer van TIC.

Je kan er o.a. lezen dat er echte vlasdraad op komst is. Inmiddels is die er al. In twee verschillende diktes (Nm 5/2 en Nm 7/3) en in verschillende kleuren. Ik kocht zelf een bol van het kleur ‘aqua’ van de dunste soort. Even geprobeerd om er mee te haken (met een 1,25 naald, maar dikker kan ook). Het liep vlot. De vlasdraad is heel soepel (soepeler dan het linnen uit La Droguerie dat ik in huis heb). Alweer een draadje meer in huis om te koesteren.

Toch wel fascinerend dat onze Vlaamse vlasgeschiedenis nog leeft. De draad komt uiteraard uit de bakermat van het vlas:Kortrijk. Dat ie nog ambachtelijk wordt gemaakt moge blijken uit deze staalkaart:

’t Is haast schattig hoe de staaltjes op een blaadje papier werden vastgemaakt. En hoe iemand in een zondags geschrift de technische gegevens heeft toegevoegd.

This post is about a magazine that’s published by the the textile museum where I often go. In this issue there was also an article on the museumshop (where you can find some items of mine).

They also sell real flax threads, made in Kortrijk. Kortrijk is the womb of our Flemish flax industry since ages. It’s so nice that there are still people that make this thread. On the picture you see the samplers of this thread. I tried to crochet with is and it is indeed a very smooth thread. Will certainly use it when I’m in the mood for playing with different materials to make necklaces.

7 december 2008

bij het vuur / near the fireplace

Filed under: Algemeen — Veerle @ 8:00 pm

Voor mij is het eindejaarsbeursseizoen afgelopen. Concreet betekent dit dat ik weer meer ga haken en iets minder met de zijden stofjes werken. De voorbije weken is het andersom geweest.

De beurs bij De Vuurkorf dit weekend was heel sfeervol. Isabel kent er wat van om sfeer te scheppen.

Hierbij een paar foto’s.

Elke huiskamer heeft andere mogelijkheden om mijn werkjes uit te stallen. Let op het schitterende gekleurde papier dat rond de schemerlamp zit. Het is door Isabel gekleurd volgens de orizomeishi-techniek (zeer arbeidsintensief proces, maar wel een uitzonderlijk mooi resultaat).

En van wat dichterbij:

Werk van Isabel (ze is wel vooral met papier bezig, maar dit tafereeltje op de vensterbank vond ik zo mooi):

Snuisteren in de vele vellen handgeschept papier:

For me the holidayfairs are over. This weekend I participated to a fair in the home of a friend of mine. The above pictures were taken over there. The first two are my work, the others are Isabel’s.

3 december 2008

première

Filed under: Algemeen — Veerle @ 9:17 pm

Ik heb net alle mijn nieuwe lange snoeren opgeborgen in het fotoalbum op mijn site.

’t Was plezant om te doen. Combineren van kralen, zijden stoffen kralen, haakwerk, … om een snoer te maken. Winkelen in mijn eigen voorraad dus. En ook op Etsy. Heel verleidelijk: ik krijg een idee om te werken met ringen in mijn snoeren, rondneuzen op Etsy , gezellig ’s avonds zitten kiezen en kopen en binnen de twee weken heb ik hier een hoop mooi materiaal om mee aan de slag te gaan. Nu heb ik vooral koper en halfedelstenen gebruikt, ik heb ook nog hout liggen (o.a. kokos), benen ringen, vintage plexyglas spullen, vintage koperen ringen, … Nog een lange leuke tijd zoet dus!

Hier zijn er een paar.

Bij dit snoer heb ik keramieken kralen gebruikt. Ze passen allemaal bij mekaar en toch heb ik zo op drie verschillende plaatsen gekocht: bij Zahia, bij Soiebelle en op de markt in Maastricht.

Deze donut in jasper vond ik echt mooi van kleuren. In mijn voorraad naaizijde heb ik kleurtjes gezocht die er bij pasten. Goed gelukt h�?

Vanaf hier kan je al die snoeren bekijken.

Tonight I put all my long necklaces in the picture gallery of my site. You can see them from here onwards.

On the pictures above, some details. First a necklace where I used ceramic beads, bought in three different places but matching. The second one is a jasper donut, I used the colours of the stone to select silk threads for crocheting the necklace.

2 december 2008

ze blijven vallen … they keep falling …

Filed under: Algemeen — Veerle @ 4:14 pm

Het blaadjessnoer krijgt nog meer zusjes. Ik heb er nu al vier gemaakt, maar niemand heeft ze al in het echt gezien! Ik breng ze wel mee naar de opendeurdagen bij De Vuurkorf dit weekend (Aalbessenlaan, Wondelgem). Meer info over deze cadeaubeurs hier.

Omdat ik het zelf leuk vind om met kleuren te spelen, zet ik de vier snoeren hier eens op een rijtje (de eerste twee zagen jullie al, de rest is nieuw):

Het eerste met echte herfstkleurtjes:

Eentje met helder blauw en groen:

Een paars/grijze variant. Hier heb ik nog eens draadjes gemengd. Drie draden zijden stikzijde (ook oude bobijntjes van G�termann) zijn samen ongeveer even dik als één draad cordonnet. En ’t is leuk om ze in verschillende kleursamenstellingen te gebruiken.

En� het jongste. Deze kleurencombinatie is toevallig tot stand gekomen. Op mijn werktafel lagen ze bij mekaar, allemaal resten van de reeks snoeren met stenen en ringen.

Up to now I’ve crocheted four of my leaf necklaces. Because I myself like a lot to play with colours, I show them once again in one post. The first two pieces you’ve seen before. The latter two are new.

In the purple one, I’ve once again been mixing colours by using three threads of very fine silk sewing thread (also old bobbins of G�termann). Using three of these threads together is about the same width as one thread of cordonnet.

The colour combination in the last picture came by coincidence. The bobbins were together on my table, after having finished some of my long necklaces with rings and stone beads.

Powered by WordPress