Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

31 december 2007

twinset

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen — Veerle @ 9:15 am

Toegegeven, ik loop nog even te duizelen na de lancering van de website. En ook, ik moet weer op dreef komen om te bloggen (de laatste weken ging de vrije tijd vooral naar de site).

De voornemens die ik had bij het begin van dit jaar, zijn dus verwezenlijkt : een tentoonstelling, een workshop en een site. Het heeft deugd gedaan om er naartoe te werken. En het is nog gelukt ook!  Er zijn wel wat vage plannen voor het jaar 2008, maar die hou ik nog voor mezelf . Mocht er iemand een idee hebben om mijn plannenlijstje aan te vullen, ik hoor het graag!!

mandje-kwarts-snoer-010.jpg

Maar er ligt hier nog een afgewerkt halssnoer, en dat moet dit jaar nog op de blog . Het is het snoer ‘uit het mandje’. Ik heb het uitgeprobeerd, het is echt lang genoeg om zelfs drie keer rond je hals te draaien. Dit snoer was zo’n beetje ‘back to the roots’. ’t Was toch wel al een paar maanden geleden dat ik nog ‘ns iets had gemaakt met uitsluitend haakwerk. En ik heb nog ‘ns een ‘flamenco’-ring gehaakt… dat word ik nooit beu.

Het is dus een setje geworden : het snoer en de ring. Hoewel ik zelf heel voorzichtig omspring met het combineren van één van mijn sier(dr)aden met andere versiering. Ik heb wel wat opvallende oorbellen in huis, die zijn nu voor momenten dat ik geen van mijn eigen juwelen draag. In mijn  juwelenkistje (t.t.z. zo’n laatjesmeubeltje van ikea) zitten nu meer eenvoudige zilveren stekertjes van Ingrid Adriaenssens , van Els Vansteelandt en van Tineke Van der Eecken. Dat klinkt nogal hé, juwelen ‘met een naam’. 😉 Die laatste naam is nieuw hier op de blog. Tineke is een vriendin van een vriendin. Ze woont meestal in het buitenland (Australië en Engeland), maar als ze ‘thuis’ is organiseert ze wel tentoonstellingen bij mensen thuis. Haar partner is geoloog, en dat speelt door in haar ontwerpen (o.a. gebruik van bijzondere stenen).

Wie aan het koken is : beleef er veel plezier aan.

mandje-kwarts-snoer-014.jpg

Aan iedereen : heb een hele mooie nacht…

27 december 2007

champagne!!!!!!!!!!!!!!

Filed under: Algemeen — Veerle @ 8:58 pm

Dag allemaal,

Vandaag gaat mijn website online. 

Hier past een zeer gemeende, hele grote DANKUWEL aan iedereen die dit mee mogelijk heeft gemaakt : 

Vooral Wouter en Jasse (en Ayla) voor hun tijd, technisch vernuft, commentaar en geduld om deze site te realiseren.

Ingrid, Moniek, Ann en Mik om de kans die ik van hen kreeg om mijn werk voor de leeuwen (t.t.z. publiek) te gooien. 

Aan al wie mijn blog tot nog toe heeft gevolgd en wiens reacties op of los van de blog mij hebben aangespoord om door te gaan, nog grootsere plannen te maken, … Ingeborg, Gerda, Katleen, al de Katrienen, Marian, Hilde en Martine, Koen, Nele, Rita,  Nadine en Pol, …

En alle voor mij onbekenden die mooi vinden wat ik doe.

Dank!!!

Veerle

23 december 2007

ne vous installez pas

Filed under: Algemeen — Veerle @ 8:26 pm

steen-1.jpg

And now for something long waited for : the source and wisdom of  ‘ne vous installez pas’!

Reeds vaak de vraag gekregen, waar heb je dat gehaald? Nu ik met een inleidingstekst bezig ben voor de website, wil ik dit motto ook hier uitleggen.

Daarvoor moet ik een paar jaar teruggaan, een interview in Humo (jammer genoeg, vergeten met wie dat interview was). De geïnterviewde haalde deze woorden aan. Ne vous installez pas. Het was Dom Helder Camara die geciteerd werd. Die kleine Brazilaanse bisschop die streed tegen onrecht en armoede. Op dat moment was ik bezig met een eindwerk voor een opleiding ivm mijn werk en heb dat motto toen ook gebruikt als inleiding.

En de woorden zijn blijven hangen.

Voor mij betekent het dit : blijf niet bij de pakken zitten, settle je niet, keep the fire going, onderneem iets, vind niet alles vanzelfsprekend, haal het beste uit jezelf, leef! …

Wat mooi is, mensen die ik als zielsverwanten ervaar… vermoedden al een uitleg in die zin. Goed gevoel!!

Ik kreeg ook wel al eens een negatieve reactie… iets als : het is onvriendelijk, als het tegenovergestelde van installez-vous. Heb deze uitdrukking dus ook al eens gecheckt bij franstaligen.  De betekenis die ik er uit haal, kan best wel, maar behoeft een woordje uitleg…bij deze is dit dus gebeurd.

Hierbij foto’s van een steen die ik heb laten kappen door Els Van Poucke. Dat was een cadeau voor mezelf, toen ik in mei 2006 mijn eerste tentoonstelling had, in de galerie van Ingrid.

De steen staat in onze stadstuin. Op de tweede foto zie je hoe ie er in de herfst uit zag.

steen-2.jpg


22 december 2007

jardin secret

Filed under: Algemeen — Veerle @ 8:50 am

Ja hoor, ik ben er nog.

Ben de voorbije dagen haast uitsluitend in de weer geweest met mijn website. De foto’s zitten er ongeveer allemaal in, zo’n goeie vierhonderd! Mooi onderverdeeld in rubrieken : de ‘galerie’ (gewoon foto’s van mijn werk), de ‘tentoonstellingen’ en ‘andere evenementen’ (daar zit momenteel een workshop in en de cadeaubeurzen van Sjamma). Er is ook nog een rubriek ‘vintage’ voorzien. Die is nu nog leeg, maar ik wil foto’s maken van al wat ik bij het opruimen nog vind aan knutselwerkjes (menu’s voor een plechtigeerstelingen.jpge communiefeest b.v),  breiwerkjes (babietruitjes en zo ), naaiwerkjes, weefwerkjes… Dat zal nog veel tijd in beslag nemen, maar daar ga ik niet op wachtend om de website online te (laten) zetten.

’t Is toch wel leuk om al mijn haaksels eens samen te zien. Ben haast zelf onder de indruk ( en blij met) van zoveel moois.

Nu nog te doen : de linkenpagina in orde bregen, een inleidende tekst schrijven, nog een paar foto’s aanpassen op de openingspagina, een navigatie ‘bestellen’ (dat moet ik aan echtgenoot vragen) om van de blog naar de site te gaan,… en dat is het zover! Nog een paar dagen geduld en de website komt online (ik stuur wel een mail rond en bericht erover in deze blog, als het zover is).

Op de foto hierbij : mijn allereerste probeersels – oktober 2004. In de kralen zitten nog watten bolletjes, die heb ik enkel toen gebruikt – overgeschakeld naar kurk of hout (waterbestendig!). De grote bollen zijn met iets van kunstzijde of zo gemaakt, wel mooi materiaal waar ik nog een tiental andere kleuren heb van liggen. Da’s misschien voor na het zwarte zijden snoer met de kwarts (ik ben er nog steeds niet kunnen aan beginnen)

We hebben net de langste nacht van het jaar achter de rug… hop naar meer licht !

Tot heel snel!  Zal ik dan het geheim van ‘ne vous installez pas’ verklappen?

15 december 2007

mandje bis en ter

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen,materialen — Veerle @ 5:02 pm

Deze week een paar dagen thuis geweest wegens studerende kinderen hier in huis. Dus toch ook wel veel tijd gehad om te haken, maar minder de gelegenheid om te bloggen (ik ben dan wat meegaander in het gebruik van de laptop).

In het mandje van het vorige bericht zit inmiddels al wat minder draad en wamandje-2.jpgt meer snoer. Het wordt een lang snoer dat enkel, dubbel of drievoudig kan gedragen worden. Om het toch in drie lagen te kunnen dragen, sluit het ik met een slotje ipv er een doorlopend snoer van te maken.

Verder ook nog eens langs geweest bij Zahia : nog wat van die ongepolijste kwarts gaan kopen. Grote kralen deze keer (de meeste grote kralen waren al weg). Er zit een ontwerp in mijn hoofd om die witte kwarts te combineren met de zwarte handgesponnen zijde en één rode koraal. Ik heb geprobeerd een detailfoto te maken van deze stenen, om te laten zien hoe mooi ze wel zijn. Het snoer in wording zal ik allicht pas in mijn week eindejaarsvakantie kunnen haken. Werken met zwarte zijde zal bij daglicht moeten gebeuren… ogen een beetje sparen.

En nog een ander nieuwtje. Wie de galerie van Ingrid Adriaenssens kent, kent ongetwijfeld ook het werk van Els Van Steelandt. Els heeft nu ook een website.

kwarts-koraal.jpg


9 december 2007

een boeketje en een mandje

Filed under: Algemeen — Veerle @ 2:45 pm

boeket-speldjes-en-mandje-004.jpgOeps, al de hele week niet geblogd… Toch wat moe van de noeste arbeid in voorbereiding van de afgelopen tentoonstelling en cadeaubeurs.

Ik heb wel niet stil gezeten de voorbije week. Aangezien die hoedenspelden nogal in de smaak vallen heb ik er nog een paar bijgemaakt. Op weekdagen de zijden kralen gemaakt. En deze ochtend naar Zahia op zoek naar bijpassende kralen.

Ik woon graag in de stad. De voorbije nacht moest onze buurvrouw zonodig weer een feestje bouwen, waar vooral een hoop lawaai gemaakt werd. Niet tof, de twee studerende kids hebben ook nauwelijks kunnen slapen  (maar zij kunnen dat blijkbaar beter aan dan ikzelf 😉 . Op zondagochtend naar Zahia gaan, is dus een zalige manier om iets met die ‘kater’ te doen.

Resultaat : een boeketje speldjes. Op de foto staan twee speldjes met een grote witte matte kraal. Dat is ongepolijste kwarts, die vind ik ongelooflijk mooi. Ze hebben iets van een sneeuwbal en  zijn ook leuk om te voelen. En Zahia heeft ze ook nog in een groter formaat.

En nu het daglicht vandaag zo licht is, heb ik nog wat bobijntjes verzameld om een idee vorm te geven. Ik wil nu nog eens echt met mijn gewone werk bezig zijn. Hoewel ik het best wel eens leuk vond. Maar dat kan alleen met die zijden stoffen juweeltjes, of met kleiner werk. Met mijn gewone haakwerk heb ik daar geen zin in. Veel te arbeidsintensief. Ik ben liever bezig met het uitwerken van alweer een nieuw idee i.p.v. nog eens na te maken van wat ik tevoren reeds haakte. Gelukkig ben ik vrij om die keuzes te maken. Geen druk, gewoon de creativiteit ongebreideld z’n gaan laten gaan!

O ja, en ik ben nu ook echt begonnen met foto’s in te brengen in mijn website. dus nog even geduld. Want het vraagt toch wel wat tijd : de foto’s weer opzoeken (ik heb er inmiddels toch wel twee à driehonderd) , klasseren, photoshoppen,… en soms bots ik op een fout die dan ook nog dient hersteld door manlief (thanks!) …. Maar ’t gaat vooruit. Er zit toch wel een kerstekindeke in, denk ik.

boeket-speldjes-en-mandje-006.jpg


2 december 2007

standje(s)

Filed under: Algemeen — Veerle @ 3:22 pm

sjamma-cadeau-004.jpgDe eindejaarsbeurs van Sjamma zit er op. Wat ik er leuk aan vond, is dat het een mooie verzameling van creativiteit was . Het ambachtelijke op z’n best : vilten, papierscheppen, kalligraferen, spinnen, ….

Ik heb er niet echt goed zicht op of er nu veel volk is langsgekomen. Ik was er niet de hele tijd, en stond achteraan. en heb vooral veel gezellig gekletst.

Hierbij een paar foto’s. Wou er eigenlijk nog meer nemen, maar ben dat uit het oog verloren in de loop van de namiddag.

Het papier is handgekleurd papier van Atelier Plano, een toepassing van verschillende kleurtechnieken. Ik vond het erg mooi, maar zag niet direct wat ik er zou kunnen mee sjamma-cadeau-002.jpgaanvangen…but I’ll keep it in mind.

Nog een tekstje van op één van de (met handgeschept papier beklede ) theelichtjes De Vuurkorf (Isabelle) :

“happiness is a daily decision” 

Voor mij liggen er geen bijzondere gebeurtenissen in het verschiet, genre tentoonstellingen of zo. Ik ga nu weer volop creatief aan de slag, er broedt vanalles. En ik heb nu ook de zwarte (en mosgroene) zijde… Na de heel aangename drukte van de voorbije maand, nu ook tijd om mijn website aan te vullen…. ’t zou mooi zijn mocht er hier , rond kerst, ook een (digitaal) kindeken geboren worden.

sjamma-cadeau-006.jpg

1 december 2007

inpakken en wegwezen

Filed under: Algemeen,materialen — Veerle @ 8:53 am

zakjes.jpgNa afloop van  de workshop ‘Verpakkingen maken’ van Atelier Plano, zat ik wel met een idee om een doosje te ontwerpen waarin ik mijn kleine spullen zou kunnen verpakken. Het idee is er nog steeds, maar ik heb nog niet het geschikte papier gevonden.

Het gewone kraftpapier is te licht. Gerda (Atelier Plano) is voor mij op zoek gegaan naar zwaarder papier. Het bestaat, te koop op rollen van 50 meter. Het is dus op komst. Nee, ik ga zelf geen 50 meter aanschaffen. Ik neem een paar meters over van Atelier Plano… en dan ga ik aan de slag.

Aangezien ik tot nogtoe enkel draagtasjes had voor grotere sier(dr)aden, was ik wel op zoek gegaan naar aan ander verpakkingsmateriaal voor de ringen en spelden. De klassieke papierwinkels gaven mij niet echt een whaw-gevoel. Herinnerde mij nog een blogbericht van Atelier Plano over draagtasjes… hop naar Sonar Gaon in de Sint-Niklaasstraat (Gent).

Sonar Gaon is een fair trade winkel met artisanale producten uit Bangladesh. ‘Crafted with care. sold fair’ . Je kan er o.a. hun eigen verpakkingsmateriaal kopen. Draagtasjes gemaakt uit krantenpapier (leuke lettertjes en foto’s). Ze bestaan in drie (of vier?) formaten.  Op de foto hierbij het kleinste formaat.

Net zoals mijn grotere tasjes, heb ik dit kleine afgewerkt met een ‘ne vous installez pas’ label. En wordt het zakje gesloten met een splitpen.

Misschien tot ergens deze namiddag in Sjamma. 

Powered by WordPress