Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

29 juni 2014

shopping in marrakech

Filed under: Algemeen,kleur,materialen,shopping — Veerle @ 6:34 pm

(English text below)

Marrakech is een shopping paradijs, een eetparadijs, een cultuurparadijs, een kleur- en geurparadijs. 🙂

Afdingen (zonder te overdrijven) gaat mij inmiddels goed af (er werd mij meermaals gevraagd of ik in mijn thuisland een commerce had, haha) en Belg zijnde was in dit voetbalminnend land ook een voordeel (‘mes félicitations pour hier’ 😉 )

De aankopen die verband houden met mijn creatieve bezigheden:

Stylo’s omwikkeld met cactuszijde, en versierd met de typische passementerie:

Voor dergelijke stylo’s en ander Marokkaans handwerk, kan je ook terecht in de Wereldwinkels waar een aantal producten van Femimain worden verkocht.

Nog meer cactuszijde:  kleurrijke kralen waar ik verder niets mee zal aanvangen, maar gewoon leuk vind om te hebben:

En een snoer voor mijzelf. Jammer genoeg heb ik dit soort van knoopjes niet gevonden in de soeks.

 In 2008 wijdde ik reeds eerder een blogpost aan deze castuszijde (of ‘sabra’, ‘sabri’), klik hier voor het betreffende bericht.

Hulpstukjes uit een kralenwinkel uit de soeks (daar ga ik wel iets mee doen). Altijd moeilijk kiezen, wat zal ik ooit nog kunnen gebruiken?

Een linnen tafelloper met hedendaags borduurwerk, gekocht in een coöperatief van gehandicapte vrouwen Alkawtar.Daar waren echt mooie dingen te koop, fijn handwerk en zeer hedendaags.

Marokko is een echt handwerkland …  je zou b.v. hun patisserie moeten zien, echte juweeltjes (en heel lekker).

I’m just back from a week in Marrakech. It’s a paradise for shoppers, taste and scent lovers, culture lovers, and gastronomy lovers. Above you can see some of the things I bought in the soukhs. Of course I bought more :-), but here you see what the creativity lover bought. You can click on the italic words to find out more. 

 

 

 

 

27 oktober 2010

voyage au bout du monde

Filed under: Algemeen,inspiratie (textiel),kleur,materialen,shopping — Veerle @ 7:23 pm

(English text below)

Het moest er van komen, het was voorspeld: de reis naar Ecuador zou mij inspireren … Uiteraard gebeurde dit, maar niet in de richting die ik had verwacht.

Ja, er waren ontzettend veel kleuren, heel fel, mooi voor foto’s … maar zelfs voor mij, kleurenmadame, te fel. De kleuren die ik er zag in kledij en ander textiel waren de typische felle kleuren van synthetische draden. Weinig echte wol of katoen gezien.

Even nog iets voorafgaand: een paar maanden geleden voelde ik de behoefte aan een nieuw ‘project’. Steeds meer gefascineerd door bijzondere en handgemaakte kralen, was ik begonnen met die te zoeken en aan te kopen … met de bedoeling ze misschien, ooit (of nooit) te koop aan te bieden. Het op zoek gaan naar die unieke kralen is wel leuk, maar geeft mij niet de creatieve voldoening die ik had verwacht.

En zo’n 10.000km van hier, scheen toch het licht. Een nieuwe collectie halssnoeren, ‘Voyage au bout du monde’: Snoeren met mijn eigen gehaakte of stoffen zijden kralen, dat spreekt voor zich. Verder aangevuld met kralen van over de hele wereld.

Er zijn er al een paar klaar.

En Ecuador speelt nog meer: per snoer dat ik hiervan verkoop, gaat 10 euro naar de vzw Vroedvrouwen voor Ecuador. Martine, één van de oprichtsters van deze vzw, hebben wij leren kennen in Guayaquil. Zij is diegene die Ayla en Kaat heeft begeleid bij hun stage op de verlosafdeling van het ziekenhuis van Guayaquil. En het is Martine’s droom en ambitie om in de sloppenwijken van Guayaquil een centrum voor prenatale consultatie op te starten. En daar zijn centjes voor nodig!

Vandaar dus.

Op de website van Vroedvrouwen voor Ecuador (in het Nederlands en in het Spaans), vind je alle info. Dit is het adres van de site http://vvevzw.webklik.nl/page/home . Je vindt Vroedvrouwen voor Ecuador ook op Facebook.

Op de foto hierboven: dochterlief met een Ecuadoriaanse baby die ze op de wereld hielp. Er is daar deze week trouwens een meisje geboren dat van haar mama de naam Ayla-Kaat heeft gekregen, mooi hé!!

De vaste ingrediënten in deze reeks snoeren zijn: mijn eigen zijden kralen en de kralen uit Ecuador. Elk snoer krijgt een soort van inventaris mee, met de opsomming van de andere kralen die er eveneens deel van uitmaken (voor zover ik de afkomst zelf ken). Hieronder een blik op de (steeds wisselende) inventaris:

O papier (Oeganda, fair trade)

O glas (India)

O tagua (Ecuador)

O gerecycleerd glas (Ghana, fair trade)

O krobo (Ghana, fair trade)

O bananenvezel (Oeganda, fair trade)

O acai-zaden (Ecuador)

O plantaardig geweven (Ecuador)

O zijde gehaakt (nevousinstallezpas)

O zijden stof (fair trade zijde, Vietnam, nevousinstallezpas)

O polymeerklei (handmade, Canada)

O sinaasappelschil (Ecuador)

O Ethiopisch ‘zilver’

O ander

Ze gaan in een kadodoosje en zullen naast de inventaris, ook een flyer van de vzw Vroedvrouwen voor Ecuador bevatten.

Ik neem de snoeren mee naar eindejaarsbeurzen: Stiel en Stijl in Heverlee op 12, 13 en 14 oktober as; de kadobeurs van vzw Sjamma (Gent) op zaterdag  4 december. Op de koopzondagen van 12 en 19 december vind je mij waarschijnlijk in het atelier van Ingrid Adriaenssens (Gent). Over dit alles zal ik nog bloggen en mailen.

Geniet van de mooie foto’s, ze zijn nog eens van zoonlief.

This post is about my new necklace collection ‘Voyage au bout du  monde’. The collection is inspired by my travel to Ecuador in two ways: I use the colourful natural beads I bougth there. And I’m going to give a part of it to Vroedvrouwen voor Ecuador ( Midwifes for Ecuador). We met one of the members of this organisation in Guayaquil and it’s she that coached my daugther and her friend in the hospital where they have their midwife training.

More info on this organisation on their site (the site is in Dutch and in Spanish): http://vvevzw.webklik.nl/page/home

19 juli 2010

AD 26/4-5-6 … the krobo addiction

Filed under: african diva's,kleur,materialen — Veerle @ 7:05 pm

(English text below)

Ik werkte reeds eerder met Krobo-kralen (Ghana). Ik vind die heel mooi als ze zuinig worden gebruikt. In deze reeks AD-chokers heb ik telkens een andere kleur uit de Krobo-kraal laten primeren, door de keuze van de gehaakte en andere kralen.

Een stap voor stap verhaal van inspiratie:

De inspiratiebron: een streng Krobo’s, op de eigenste manier samengebonden met een katoenen touw:

Gehaakte kralen in diverse zijden draden:

Nog meer van dat:

Alles wat in aanmerking komt om te combineren, wordt verzameld (een hele leuke bezigheid!!!):

AD 26/4:

AD 26/5:

AD 26/6:

Je kan hier mijn eerder blogbericht lezen, waar ik beschrijf hoe Krobo-beads worden gemaakt.

I’ve been using Krobo-beads before in my designs. I love them a lot, but I think you have to highlight them by combining them with other, monotone beads.

You can see what I mean on the above pictures.

By clicking here, you can reread my previous blogpost on how Krobo-beads are manufactured.

Laatste oproep/last call:

p.s. er kan nog altijd gestemd worden voor mijn gepimpt kaartje op Artmind’s blog, klik hier voor de betreffende blogpost.

p.s. you can still vote for my pimped card on Artmind’s blog by clicking here. Thanks!!!

22 juni 2010

ashanti on the run

Filed under: african diva's,Algemeen,inspiratie (textiel),kleur — Veerle @ 7:57 am

(English text below)

Toen ik met mijn Ashanti-snoer (AD 22) bezig was, kon ik maar niet genoeg krijgen van de ontelbare kleurencombinaties die ik kan maken met al dat zijden naaigaren. Ik heb er nog één en ander mee aangevangen, waaronder deze kralen:

Ik heb ze opgestuurd naar Mariemoo! als vijfde item in ons gezamenlijke project. Klik hier om te bewonderen wat ze met deze gehaakte kralen heeft aangevangen. Knap hé.

Ook item nummer zes heb ik meteen opgestuurd. Ik kon niet kiezen, vandaar twee pakjes ineens. Dit laatste pakketje heb ik het ‘Petrie’-pakket genoemd. Allemaal materialen die ik in Londen in het Petrie museum zag, of materialen die er goed bij passen:

Er zit kornalijn bij, struisvogelschelp, een echte schelp en stekelvarkenpinnen …. Marie is ook met dit materiaal al aan de slag gegaan, ik moet er nog aan beginnen. Wordt dus vervolgd!

While working at my Ashanti-necklace (AD 22) I had much more ideas for designs using all this sil sewing yarn. One of them was making crocheted balls in lots of different colour combos. I sent some to Marie as 5th item in our common project.

Look what a lovely necklace she made with it. Click here to go watch her pictures.

The second picture is another item I sent her. I called it the Petrie-item. The contents are inspired by what I saw in the Petrie Museum in London. I know Marie already started designing another necklace with this material … I still have no idea what to do with it .. so, to be continued, that’s for sure!

14 juni 2010

AD 22/the inspiration:colours and stripes: ashanti!

Filed under: african diva's,Algemeen,inspiratie (textiel),kleur — Veerle @ 11:02 am

(English text below)

Vrij vroeg in mijn African Diva’s collectie, ging ik op zoek naar Afrikaanse weefsels waarin zijde werd gebruikt (ik wou toch een beetje mijn consequent gebruik van zijde verantwoorden, ook in deze Afrikaanse collectie ;-)) . Bijna alle Afrikaans textiel is in katoen, maar bij de Ghanese (en Ivoriaanse)  ‘ashanti’ (of ‘kente’)-doeken, kwam ik toch bij zijde terecht. Deze welgekende doeken bestaan uit aan mekaar genaaide lange repen, gekleurde strepen, met ingelegde geometrische motiefjes. De naam Ashanti verwijst het voormalige West-Afrikaanse koninkrijk (waar nu Ghana is) dat bestand vanaf de 10de eeuw en verviel rond 1850.

Toen we in he voorjaar in het British Museum in London waren, zag ik er een Ashanti-doek (er hangen er twee op de achtergrond):

Ook in het British Museum, dit ‘wandtapijt’, van de Ghanese kunstenaar El Anatsoui , volledig in gerecycleerde metalen omhulsels die rond een flessenhals zitten, geïnspireerd door de Ashanti-weefsels.

In Alfie’s Antique Market; kon ik bij Adire uit deze mand één lange reep van dit weefsel kopen. Prachtige kleuren! Je ziet mijn reep er bovenop liggen. En links op de foto, het eenvoudige weefgetouw waarmee deze repen worden geweven.

Voila, nog een hoop dunne zijde bijgekocht … op weg naar mij African Diva nummer 22!

Klik hier voor de Wikipedia pagina (Engels) over Kente weefsels

Later deze week krijgen jullie het verdere verhaal én het snoer!

As I always work with pure silk, I wondered what connection there could be between my African Diva’s collection and the silk material. Almost all African textiles are in cotton, but Ashanti (or Kente)-cloth is in silk.

When I was in London earlier this year I saw a real Ashanti-cloth in the British museum. And there was also a beautiful ‘taperstry’ by El Anatsoui,  all made of recycled bottleneck wrappers and inspired by these cloths.

In Alfie’s Antique Market I could buy one sripe of such a cloth in the Adire shop. I used this piece of cloth as the inspiration source for my next African Diva’s necklace. I bought some silk in matching colours … and ready for AD 22!

Click here for the English Wikipedia article on Kente-cloth.

Later this week, more about the story of my inspiration and the necklace itself!

9 april 2010

AD 20 … ivory and ashanti

Filed under: african diva's,Algemeen,inspiratie (textiel),kleur,materialen — Veerle @ 6:55 pm

(English text below)

Ik vertelde eerder dat mijn passie eerder naar halssnoeren uitgaat dan naar armbanden of broches. Het ivoor moest dus ook een hoofdrol spelen in een nieuw snoer.

Het is gehaakt met dunne zijde, wel steeds drie draden samen .. .vandaar de kleurmélanges.

De grote koperen kraal is niet Afrikaans (Afghanistan???) maar matcht wel goed.

De kleuren zijn geïnspireerd door de zijden Ashanti-doeken. Ik kom daar later op terug, want ik heb nog veel meer in mijn hoofd rond die Ashanti-weefsels …

Vanaf hier, kan je alle foto’s zien van dit snoer.

I told you before that I’m more a necklace-maker than a bracelet or brooch-maker. So, this ivory had to play an important role in a necklace, that’s for sure.

I combined the ivory with a copper bead, which is not African, I know, but which matches great I think.

The colour-combo is inspired by Ashanti silk cloths … I will come back later on this fabric, cause I’ve a lot more in mind to do with this inspiration.

The necklace was crocheted with very thin silk yarn (sewing thread), of which I took three threads together, hence the colour mix.

From here onwards, you can see more pictures of this necklace.

5 april 2010

black is beautiful!

Filed under: Algemeen,kleur,tentoonstellingen — Veerle @ 10:47 am

(English text below)

In het Antwerpse Modemuseum loopt nog tot 8 augustus 2010 de tentoonstelling ‘Zwart, meesterlijk zwart in mode & kostuum’. Ik was er afgelopen zaterdag in goed gezelschap …

Het Momu heeft een grote collectie in huis (niet te zien voor het publiek); twee keer per jaar wordt er een thematische tentoonstelling op poten gezet.

Klik hier voor meer info over het Momu.

Na een inleiding kleurenleer , kan je je vergapen aan de prachtigste creaties, zowel historische stukken als werken van hedendaagse ontwerpers. Er is feestkledij en rouwkledij; toch fascinerend dat zwart voor zo’n uiteenlopende gelegenheden een topkleur is. Er zijn juwelen en er is kant, … Aan de hand van voorbeelden uit de schilderkunst, wordt ook het gebruik van zwarte kledij door de eeuwen heen, geïllustreerd. In de tentoonstellingsgids die bij je toegangsticket hoort, wordt alles beschreven en uitgelegd.

En ik wil ook graag even dit tonen. Dit eenvoudig zwart  snoer is één van de twee snoeren die mijn grootmoeder had. Naast haar trouwring, een polshologe en een paarlemoeren snoer, had ze deze zwarte krans die ze enkel droeg om naar begrafenissen te gaan …

Een impressie van de tentoonstelling:

Last Saturday I was in the Antwerp Fashion Museum (‘Momu’) for an expo in the colour black. I loved the exhibition a lot.  The pictures give an impression of what you may expect: both historical costumes as contemporary fashion, paintings illustrating part of garderobe history, jewellery, lace, …

Click here for more information on the Antwerp Fashion Museum (the museum’s website has an English version as well).

And I also want to show you this: on the second picture you can see a simple black necklace. It belonged to my grandmother. Next to her wedding ring, a wrist watch and a mother of pearl necklace, this black necklace was the only jewellery she had. She wore the black necklace only for attending funerals.

29 maart 2010

AD 18 … in de rij/queuing

Filed under: african diva's,inspiratie (textiel),kleur,materialen — Tags: — Veerle @ 7:08 pm

(English text below)

AD 16 (het snoer met de christmas beads van Marie) en AD 17 (een reeksje oorbellen met diezelfde kleine kralen) moeten even wachten. Meneer de zoon/fotograaf is op schoolreis naar Portugal en het lukt mevrouw de mama niet om dat snoer deftig op foto te krijgen.

Geen nood, er ligt hier nog wel wat dat wél blijkt te pakken met mijn eigen fototoestel, AD 18 dus!

Toen Marie en ik eind januari naar het Afrikamuseum in Tervuren trokken, heb ik daar veel foto’s getrokken. (Het verslag kan je hier nog eens herlezen). Haast alles was er inspirerend. Ook dit:

De vorm van die zaden (?) vond ik leuk. En ook dat het zo gebundeld was i.p.v. alles eindjes naast mekaar. Ook het vlechten, of toch tenminste eens iets anders doen dan haken …

En dit is het geworden:

Het witte sisalachtige touw wat ik gebruikte voor de gevlochten sliertjes is ‘abaca’. Abaca is een bananensoort, die een vezel levert, ook ‘manillahennep’ genoemd. (klik hier voor de wikipedia pagina over abaca).

De bomen:

De vruchten:

De vezels:

Qua kleuren ben ik eens een andere richting uitgegaan. Een trouwe lezeres merkte onlangs op, dat ik echt vaak naar dezelfde kleuren teruggrijp. Vandaar expliciet gezocht naar een , voor mij, minder voor de hand liggende kleurencombinatie. Afrikaanse stoffen geven op dat vlak mogelijkheden genoeg:

Zoals gewoonlijk bij mijn snoeren, is ook deze aanpasbaar. Kort (en dan is het gehaakte lintje dubbel) :

Of lang:

Vanaf hier nog meer kijkplezier.

AD17 (a necklace made inspired by the christmas beads Marie sent me) and AD18 (earrings made with the christmas beads) have to queue a bit. I don’t manage to make proper pictures of them (and mister son/photographer is on a school trip to Portugal).

My camera did like this necklace though!

It’s inspired by a kind of necklace I saw in the Africa museum in Tervuren (Brussels) end of January (click here to reread the report on this museum visit).

I loved the form of the seeds (?) and the fact that they hang together in a bunch. That’s what I tried to evoke in this necklace.

I used a new material for the ends on which hang the crocheted ‘seeds’. It’s ‘abaca’ , a kind a banana fiber. Click here for the Wikipadia page on ‘abaca’.

As for the colours, I was inspired by African fabrics. I on purpose, picked out a colour combo I’m not used to. A regular reader of this blog, pointed me out that I really often choose the same colours. That’s why I tried something else this time. What do you think?

Enjoy watching this special necklace. More pictures from here onwards.


7 januari 2010

nathalie

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen,kleur — Veerle @ 5:41 pm

(English text below)

Wie ook de blog van Fleurfatale volgt, heeft reeds kennis gemaakt met de kledij van ontwerpster Nathalie Engels. Fleurfatale maakt voor Nathalie een juwelenlijn  die wonderwel aanleunt bij haar stoffen en ontwerpen.

Nathalie Engels heeft sinds vele jaren een eigen kledinglijn (vroeger onder de naam Hoela Hoep). Constante in haar werk is de eigenzinnige, bijzonder mooie en originele stoffenkeuze.

Tijdens de koopjesperiode spring ik er al eens binnen. Afgelopen zondagnamiddag met een mooie oogst naar huis gekomen.

Ik had er eigenlijk niet bij stilgestaan, maar toen ik mijn nieuwe kleren begon uit te pakken aan de tafel waar ook nog een onafgewerkt African Diva’s halssnoer lag, werd ik toch even gepakt. De stof van mijn rokje en het snoer waren in precies dezelfde kleuren. Echt mooi!

Ik ben inmiddels al begonnen met een ‘gewoon’ snoer in diezelfde kleuren, dat ik dan bij die rok wil dragen. En dan ook nog weten dat ik er een paar laarzen in petroleumblauw heb bijgekocht … watch me in mijn nieuwe outfit ;-))))

Niet alleen het rokje harmonieerde mooi, ook een cache coeur van Nathalie kleurde wonderwel bij een snoer dat ik vroeger haakte.

Eén van de volgende dagen, volgen foto’s van mijn  laatste AD snoeren. Moet zoonlief nog eens aan het werk zetten. Ik heb inmiddels nog vijf AD’s afgewerkt die jullie nog niet zagen. Flink gewerkt, al zeg ik het zelf 😉 Er zal weer gefluisterd worden dat ik ’s nachts haak …

For those who also follow Fleurfatale’s blog, Nathalie Engels‘ clothing line is not new. Fleurfatale designs a jewellery line especially to fit harmoniously with Nathalie’s cloths.

Nathalie always uses very original and beautiful fabrics for her designs.

Last weekend (sales!) I popped in and came back home with quite some new things for my garderobe. I did not realize it at first, but the colour combo’s in the fabrics match perfectly with some of my necklaces (see the pictures).

The necklace in blue/yellow/green shades is one of the African Diva’s collection. But I  started crocheting another necklace in these same colours, to wear together with my new skirt. Watch me!

One of the following days I will post pictures of five more AD necklaces I finished recently … keep coming back to my blog!

30 december 2009

one more / nog ééntje

Filed under: Algemeen,inspiratie (textiel),kleur — Veerle @ 9:34 pm

(English text below)

Dit snoertje moet er echt nog bij, nog voor het jaar wisselt.

Ik heb het gehaakt toen ik in Lissabon was (begin oktober). ’t Is een heel eenvoudig kort snoer. In een kleurencombinatie waar ik zelf niet zo gauw zou opkomen.

De inspiratie kwam van de kleuren van een foto in een tijdschrift, een ensemble van Olivier Strelli. Let ook op het prachtige snoer dat dit model aanheeft!

This necklace really needs to be in this blog before the year changes.

I crocheted it when I was in Lisbon last October.

It’s a simple short necklace. I was inspired by the colours I saw in a magazine, an outfit from Olivier Strelli.

Older Posts »

Powered by WordPress