Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

10 juni 2009

schuune van verre …

Filed under: Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 6:42 pm

(this blogpost is about a guided tour on ethnographic jewellery in the Gent University).

Ik vertelde een paar dagen geleden al over mijn ‘vondst’ in de nieuwe programmabrochure van de Gentse Feesten.

Voor ’t geval jullie mee willen stappen in mijn enthousiasme omtrent dit initiatief, hieronder een stuk uit de perstekst waarin alles wordt verduidelijkt:

SCHUUNE VAN VERRE …

De Etnografische Verzamelingen van de Universiteit Gent

Schuune van Verre … is een tentoonstelling over exotische lichaamsversieringen en sieraden waarmee de Gentse verzameling toont dat ze op nationaal en internationaal niveau waardevol is. Met een volks gezegde als vertrekpunt wordt de bezoeker uitgenodigd om te oordelen over sierlijkheid en schoonheid uit afgelegen oorden. De wereld is een dorp geworden – dat wisten we – maar kennen wij de pracht van onze buren al?

In de zalen Afrika, Oceanië en Amerika worden de archetypische overeenkomsten en tegenstellingen tussen verschillende culturen thematisch belicht met een selectie uit meer dan vierduizend objecten. De verzameling die van bij het ontstaan uit wetenschappelijk oogpunt werd aangelegd, is uniek in zijn soort. De Gentenaar mag eens te meer fier zijn op zijn stad want de Etnische Verzamelingen mogen zonder blozen naast de grote collecties worden geplaatst.

Al in 1825 werd een basis gelegd voor wat later de Etnografische Verzamelingen zouden worden. Vroeger maakten de collecties de studenten vertrouwd met de universele esthetiek van de mens. Nu – met een aangename opstelling in een middeleeuws Dominicaner klooster – kunnen deze bijzondere kunstvoorwerpen een ruimer publiek boeien. Vandaar dat een groepje specialisten onder leiding van doctor Pauline van der Zee met dit uitzonderlijk erfgoed een nieuwe weg wil inslaan.

Een schone slaapster heeft maar één kus nodig om wakker te worden

zo ook de Etnische Verzamelingen van de Gentse universiteit.

De curatoren spelen ook een pedagogische troef uit met een jongerenprogramma aan de hand van workshops. Zo worden ook de kleinsten al spelend wereldwijs gemaakt. Ook voor volwassenen zijn er fascinerende rondleidingen die de enorme draagwijdte van deze verre tradities verduidelijken.


Tentoonstelling Schuune van Verre …

Het Pand

Onderbergen 1

9000 Gent

Tijdens Gentse Feesten – 18.7.09 tot 28.7.09

Open
18-28 juli:        11-12.30 uur en 14-17 uur
20 juli:              Nocturne tot 21 uur

Voor meer info over de rondleidingen en de jongerenateliers, kan je terecht op deze website (je kan er ook elektronisch inschrijven):

http://www.flwi.ugent.be/etnischekunst/main.html

Ik moet wel héél enthousiast geweest zijn: de organisatoren lieten me weten dat ik de allereerste inschrijver was!! 😉

Voor wie na afloop met mij nog een Gents terrasje wil doen: ik neem deel aan de rondleiding van maandag 20 juli om 20uur. Wie weet, en graag, tot dan!

2 Comments »

  1. Ha Veerle, reserveer dat terraske maar voor mij en ik schrijf mij bij deze in voor de rondleiding!

    Reactie by fleurfatale — 10 juni 2009 @ 8:28 pm

  2. […] Bij de AD’s bewaak ik zorgvuldig mijn inspiratiebron, om jullie te tonen. Het idee van dit snoer kwam in mij op, afgelopen zomer tijdens mijn bezoek aan ‘Schuune van verre’ (ik blogde hierover eerder, herlees dit bericht hier). […]

    Pingback by Ne vous installez pas » african diva number six! — 25 november 2009 @ 8:03 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress