Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

18 juni 2007

lumbang zaden

Filed under: Algemeen,inspiratie (textiel),materialen — Veerle @ 7:39 pm

Gisteren, zondagvoormiddag, nog eens op de rommelmarkt rondgelopen, en weer niet kunnen weerstaan aan de lokroep van Zahia. Vooral als het droog weer is, en de letterbakken met kralen ook buiten staan, klinkt de verlokking heel luid…

Ik heb er zaden kralen gekocht. Toeval, ik ben juist bezig met een snoer met diezelfde zaden, wel in een gekleurde versie (een paar weken geleden gekocht in een kralenwinkel in Hasselt) hpim3613.JPG

Het gebruik van zaden roept een herinnering op aan een bepaalde periode uit mijn humanioratijd, toen we met z’n allen verwoed appels zaten te eten omwille van de pitjes. De verse pitjes werden op een draad geregen tot we genoeg hadden voor een snoer. En dat was dan de voldoening , denk ik. Gewoon een snoer volrijgen, ik kan me niet herinneren dat ik dat snoer ook als juweeltje heb gedragen.

De zaden die ik nu heb gekocht zijn van de Lumbang – of kukui -tree. Het is de nationale boom van Hawaï. De boom wordt ook ‘candletree’ genoemd omdat de olie binnenin de noten ook werd aangestoken om er lichtjes van te maken. Die olie wordt trouhpim3610.JPGwens ook gebruikt in shampoo, en als vochtinbrengend verzorgingsproduct.

Om de noten te gebruiken als kraal, wordt het binnenste eruit gehaald. De bolster wordt flink gepolijst (ze hebben een mooie satijnglans). Ze worden te koop aangeboden in natuurlijke kleuren (roomkleur, chocolade- en koffiebruin, tijgervelletje…) Maar ze worden ook gekleurd, die vind ik ook wel mooi omdat je er de natuurlijke houtstructuur nog door ziet. En ze zijn heel licht.

Op de foto’s : de zaden van Zahia en het ‘work under construction’ met de fuchsiaroze zaden.

Kijk ook eens naar de verbluffend mooie (vooral) papieren juwelen van Ana Hagopian. Deze in Spanje wonende Braziliaanse wordt vandaag voorgesteld op de blog van MarianneS, vandaar… en ik denk dat ik al werk van haar heb zien liggen in het Cooremetershuys (Graslei, Gent). Zéééér mooi! De foto’s op haar website zijn ook absoluut goed!

http://www.anahagopian.com/

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress