Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

10 juni 2007

uitrekken, versmallen, inkorten en …flamenco

Filed under: Algemeen,technieken — Veerle @ 11:41 am

Af en toe hou ik een juweeltje echt voor mezelf. Zoals deze ring. Dit mohpim3395.JPGdel heeft nogal succes. En bij wie hem ziet roept het vaak een associatie op met de zwierige rokken van flamenco danseressen…vandaar.

Mijn ring was te los geworden. Hem even onder de kraan houden, geeft wel een korstondige inkrimping. Hij plakt dan, tot ie weer droog is, weer steviger rond je vinger. Maar da’s dus maar een tijdelijke oplossing voor een moment als je hem niet kan gaan versmallen.

Het gehaakte lint dat de basis vormt van de ring, haak ik op het einde toe met een rij vasten. Om die weer los temaken, teneinde de ring te kunnen versmallen, moet je goed weten waar het haakwerk is geëindigd. Als je goed kijkt, kan je de richting van het haakwerk zien (ik moet daarvoor mijn bril afzetten en die ring behoorlijk dicht bij mijn ogen houden…tja, ouderwordende ogen). Op de figuur hierbij kan je dat goed zien. Je kan de richting van het haakwerk volgen door te letten op de richting van de bovenliggende ketting (de in elkaar lopende V-tjes) .Als je de laatste steek, op het einde vanimages1.jpg de de rij vasten, voorzichtig losknipt kan je die rij aftrekken en is de ring weer los.

Daarna, op dezelfde manier het einde van het lint zoeken en weer aftrekken. Dan kan je de ring weer toehaken. En klaar …

Gewoon toenaaien met stikzijde in dezelfde kleur kan natuurlijk ook. Ik heb ook al eens gelezen dat haakwerk werd gevernist om zijn vorm te behouden. Misschien is dat een mogelijkheid om de pasvorm van de ring te behouden, maar ik heb het nog niet uitgeprobeerd.

Toch ook wel dit : Wie een probleem heeft met iets dat te lang of te los is geworden, ik pas het met alle plezier aan! Echt creatief bezig zijn, is natuurlijk wel leuker, maar uit die ‘herstellingen’ leer ik ook veel, en daar ben ik dankbaar voor.

De zijden draad blijft natuurlijk niet uitrekken. Uitrekken van een zijden draad , kan de draad ongeveer één vijfde verlengen alvorens ie breekt. Deze elasticiteit illustreert vooral de sterkte van deze vezel. In het geval van een juweeltje dat moet aansluiten, is dat dus wel een nadeel, maar daar zijn de hierboven beschreven oplossingen voor.
Toen ik pas met dit haakwerk begon, heb ik wel overwogen en geprobeerd om b.v. nylondraad mee te haken…maar dat beviel mij niet. Ik wil liever de natuurlijke beweging van het materiaal zijn gang te laten gaan en het niet zelf tot in het detail te vormen.

p.s. ’t is mijn geluksweek op E-bay. Gisterenavond nog een lotje Gütermann zijde kunnen kopen (jawel, van een Duitse verkoper), allemaal blauwe en groene tinten.

1 reactie »

  1. absolutly perfect work you have!
    **Maria

    Reactie by Maria — 12 juni 2007 @ 7:41 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress