Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

12 juni 2008

mémé lede

Filed under: Algemeen — Veerle @ 6:18 pm

Dat is hoe mijn broers en ik onze grootmoeder langs moederszijde noemden. Mémé en pépé Lede (waar ze woonden).

Mijn moeder was gisteren even in Gent. Als ze op zoek is naar een boek – ofwel is dat een reisverhaal ofwel een boek over kant – dat ze niet kan vinden in de gewone boekhandel, dan bestel ik dat voor haar via een internetboekhandel. Op de bankjes voor het Post Plaza gebouw op de Koornmarkt in Gent ‘dealen’ we dan.

Gisteren kreeg ik iets waar ik heel blij mee ben: een uurwerkje en een parelsnoer dat nog van mijn grootmoeder is geweest. Mijn moeder vertelde dat mémé weende toen ze dat uurwerk kreeg van haar man. Zo blij was ze er mee! Het was dan ook haar eerste ‘juweel’. Buiten dat uurwerk, en later dat parelsnoer, had ze enkel haar eenvoudige gouden trouwring…

meme-lede.jpg

Dat parelsnoer zijn geen echte parels. Het zijn Mallorca of Majorica-parels. Die komen dus niet uit een weekdier. Het zijn glazen (of email) kralen die overtrokken zijn met een essence gemaakt van de schubben van bepaalde vissoorten. De glazen bollen zouden trouwens uit een Belgische glasfbriek komen (Manage). Meer info over parels vind je hier (technische fiches van Zahia).

These are a watch and a necklace that once belonged to my grandmother. It were, next to her very simple golden wedding ring, her only jewels. My mother told me that her mother cried of happiness when she got this watch from her husband! The pearls are not real pearls. They are called Majorica-pearls, i.e. glass beads covered with some essence made of the the scales of some kinds of fish.

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress