Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

26 mei 2008

on egin!*

Filed under: Algemeen,shopping,tentoonstellingen — Veerle @ 7:38 pm

Ik zal het maar al onmiddellijk zeggen: ik heb geen draadjes gekocht in Bilbao. En eigenlijk ook geen inspiratie opgedaan. Wel genoten! 

bilbao-030.jpg

Bilbao is Baskenland. De ETA dus, hoewel ik daar niets heb van gemerkt. Héél af en toe een Baskisch vlaggetje aan de balustrade van een appartementsterras, maar verder zelfs geen graffiti gezien. Alle info  is wel in het Spaans en het Baskisch vermeld (straatnaamborden, info in musea,…). Maar ik ben op zoek gegaan naar een strip in het Baskisch en dat heb ik dan weer niet kunnen vinden.

Bilbao is een stad(je) om buiten te ontbijten, buiten te lunchen, buiten te koffiekletsen, buiten te eten en te drinken.  Er zijn zowel in het oude (de casco viejo) als in het nieuwe stadsgedeelte veel pleintjes met terrassen. En in alle café’s vind je van ’s morgens tot ’s avonds de pintxos (dit is de juiste schrijfwijze, in een vorig bericht had ik het fout geschreven). Pintxos zijn vooral belegde broodjes: kleine picolo’s of geroosterd stokbrood met torenhoog beleg (er zit vaak een stokje door om het beleg om z’n plaats te houden). Gefrituurde groenten, slaatjes met bacaleo (de gedroogde gezouten kabeljauw), eiergerechtjes, tortilla’s (lekkerder dan ik ze zelf maak, ook geserveerd als beleg tussen stokbrood: lekker!). En het is daar niet duur!

Trouwens, vliegen naar Bilbao kan ook goedkoop. Ik heb onze tickets half maart geboekt (SN Brussels). Twee enkele tickets bleken goedkoper dan een heen en terug ticket. Net geen 100 euro voor ons vliegtuig. Voor ons hotel betaalden we voor drie nachten zo’n 200 euro voor een tweepersoonskamer. Het was dus een voordelige uitstap! Ontbijt was niet inbegrepen. Maar we hebben gedaan als echte Spanjaarden: ontbijt op café! En ook dat was niet te duur (ongeveer drie euro voor een lekkere koffie, een grote croissant en een sinaasappelsapje).

bilbao-029.jpg

Bilbao zal voor mij synoniem van het Guggenheim blijven. Dit is zonder meer het meest indrukwekkende museum/gebouw dat ik ooit heb gezien (architect: de Canadees Frank O Gehry). Ik kon er blijven naar kijken. Het is helemaal bekleed met titaniumplaten (moet het effect van de schubben van een vis hebben). Ik heb wel een pak foto’s getrokken, maar je vindt er op de website van het museum ook genoeg om een indruk van te krijgen. Zonder dit Guggenheim is er nauwelijks een Bilbao, maar een uitstap naar deze Noordspaanse stad is wel enkel daarvoor zeer de moeite! Het Guggenheim werkt vooral met tijdelijke tentoonstellingen: wij zagen er één rond surrealisme en design. Verder hadden we wel pech: één van de verdiepingen was niet toegankelijk wegens opbouw van een nieuwe tentoonstelling. Het museum was wel correct: we moesten slechts 7,5 euro betalen i.p.v. het gewone tarief van 12,5 euro.

En ik heb er mijn derde Louise Bourgeois spin van dit jaar gezien! (nog eentje te gaan: in Venetië is er ook een Guggenheim en daar staat er ook één). Het minimensje aan één van de poten van de spin, ben ik. Op de achtergrond een stukje van het Guggenheim.

bilbao-010.jpg

Verder ook nog het Museum voor Schone Kunsten bezocht (er hing een Alechinksy!). En ook door de vele winkelstraten getoerd. Opgelet: ze nemen daar een behoorlijke siesta. Veel winkels gaan in de namiddag pas op halfvijf weer open!

En wat heb ik gekocht? Een kookboek over pintxos (er staan vijfhonderd hapjes in), een boek over de architect van het Guggenheim. En toch wel een paar mooie klerenwinkels gezien, Spaanse merken. Maar ook Spaanse maten, want ik kon haast nergens in… 

bilbao-047.jpg

I went to Bilbao (north of Spain) last week. The Guggenheimmuseum is impressive! We passed by every day. Bilbao is a cosy city, lots of squares with terraces where you can eat pintxos (The Basque version of tapas). In fact, we only ate that, three times a day. Spanish people don’t have breakfast at home, they have a coffee and some bread in a café.

*On Egin!  is smakelijk in het Baskisch.

*On egin! means enjoy your meal in the Basque language.

Gelezen op een muur in het Guggenheim :

“In nature a broken twig is as beautiful and as important as the stars”  Jean Arp

3 Comments »

 1. hei veerle, mmmm, nu heb ik ook wel zin om een paar dagen naar Bilbao te gaan 🙂

  Reactie by karlita — 27 mei 2008 @ 6:33 am

 2. oh, en was ik nog vergeten: soms is een paar dagen niet met draadjes (in jouw geval he 🙂 ) bezig zijn, de beste inspiratie! Want als je alles loslaat, komt er soms plots heel veel …

  Reactie by karlita — 27 mei 2008 @ 6:34 am

 3. Heerlijke foto’s (zeker de eerste, ha!).
  Een kleiner exemplaar van die spin zou niet misstaan in het spinnenweb tegen het Gravensteen…

  Reactie by Yarnlot — 27 mei 2008 @ 8:24 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress