Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

20 mei 2008

fifty-two

Morgen deze tijd hang ik in de lucht: richting Bilbao! Het Guggenheim zien, of course. En genieten van een lekker drankje met pinxtos (de Baskische versie van de tapas). Ik zal dus zeker niet moeten twijfelen over wat ik als reissouvenir meeneem: als steeds een kookboek. Wedden dat het een pinxtos kookboekje wordt?

Om mij niet al te fel te missen (?) krijgen jullie op het einde van dit bericht nog wat wijze websites voorgeschoteld. Maar eerst de foto’s van de snoeren die zijn ontsproten uit het mandje van het vorige bericht.

vintage-en-rood-geel-snoer-008.jpgIk heb me er weer geweldig mee geamuseerd. Telkens opnieuw komen er ideeën voor alweer een ander lintje… ik heb nog wel inspiratie voor een paar tientallen snoeren met lintjes. Ik maak ze zowel in een losse versie (en dan draag je ze geknoopt, wat zowel halflang als kort kan gedragen worden) en in een vaste versie (die kunnen op hun volledige lengte worden gedragen, maar zijn ook lang genoeg om ze twee keer rond je hals te draaien). Meer foto’s van beide halssnoeren en een paar voorbeelden van hoe ze kunnen gedragen worden, vind je hier.

Ik wou eigenlijk na deze twee snoeren, een haakpauze inlassen. Maar dat lukt niet (ik ben uiteraard onvoldoende gemotiveerd 😉 ). Deze ochtend (ik ben in vakantie, remember) al aan een armbandje begonnen. Er zit in mijn achterhoofd een groot project: ik zou wel eens een installatie willen maken met juwelen (b.v. met heel veel armbandjes). En ook: armbanden zijn een gemis in mijn collectie, daar moet ik eens wat aan doen!

En nu dus wat overbruggingen tot volgende week.

Bij de workshops had ik aan de deelneemsters gevraagd hun e-mailadres achter te laten, goed om contact te houden en tentoonstellingsberichten en dergelijke door te spelen. Afgelopen weekend heb ik een poging gedaan om mijn ‘nevousinstallezpas’-e-mail bestanden eens op orde te brengen. Zag pas toen dat Nicole ook een website-adres had genoteerd: Formfactory. Natuurlijk gaan kijken. Hé! Wat een wijze, mooie dingen. Nicole maakt een eigen collectie juwelen en andere textiele hebbedingen. En ook zéééér mooie dingen voor in een (mooie) tuin, ‘tuinjuwelen’ noemt ze die. Hier kan je al dat moois bewonderen. 

Van Marie-Thérèse (workshops MIAT) kreeg ik volgende fantastische leverancier van zijden draden en linten doorgespeeld: het Canadese Treenwaysilks. Lieve deugd, dat is watertanden! Zoveel mooi materiaal, past perfect bij waar ik nu mee bezig ben (de lintjessnoeren). Moet er zeker eens wat bestellen, maar wat?, de keuze is zooooooo groot.

Toen ik voor de workshops op zoek was naar voorbeelden van artistieke hedendaagse toepassingen van haakwerk, ontdekte ik deze haakster: Xenobia Baily. Whaw! Da’s één van de weinige keren dat ik op haakwerk het label ‘kunst’ zou durven plakken. Ze heeft geen eigen website (altthans toch niet gevonden). Maar hier vind je wel een paar foto’s.

En voor wie eens een goed zicht wil krijgen op wat freeform crochet en freeform knitting is… Prudence Mapstone weet er alles van. Heel veel foto’s, ook een fotoreeks om duidelijk te maken wat freeform eigenlijk is. En ook te bestellen patronen, maar dat begrijp ik dan weer niet: freeform is toch juist het werken zonder patroon? (bedankt voor de tip Mieke).

Bij de bespreking van het Stof-e-ring parcours, had ik het even over het shibori verven van Lieve Jacob. Shibori is de Japanse benaming voor alle verftechnieken waarbij patronen worden bekomen door het uitsparen van stof door middel van knopen, rijgen, samenbinden, draaien… (tye and dye en aanverwanten). Meer weten: deze uitgebreide blog van Shiborigirl is zeer de moeite om te lezen. Ze heeft ook een fotopagina op Flickr en een Etsy-winkeltje. Er is een schitterende collectie aan ringen te zien in geplooide stoffen. En ook een blik op haar nieuwe plannen: ringen in smock (met gefronste draadjes, zoals onze meisjeskleren van vroeger).

Hasta la semana proxima!

vintage-en-rood-geel-snoer-014.jpg

In this message you can see the necklaces I crocheted from the yarns that were in the basket of the picture in the previous message. More pictures of these two necklaces, you can find here on the picture page. I make these necklaces both in a fastened and in a loose version. So they can be worn in different ways, which you can see on the pictures.

Because I’m in Bilbao the next few days, I leave you with some interesting sites to take a look at (so you won’t miss me too much).

Textile jewelry and ‘jewels for a garden’ by Formfactory ( the owner was one of the participants of my workshops).

Beautiful silk yarns and ribbons of the Canadese Treenwaysilks.

For those who want te learn (and see) more of freefrom knitting and freeform crochet: Prudence Mapstone.

Want to know and see more on shibori, then read the blog of Shiborigirl, more than worthwhile! She also has a photo-page on Flickr and an Etsy-shop.

And last but not least, the georgous crochet art of Xenobia Baily.

See you next week!

3 Comments »

 1. Wow, Veerle ,
  heel toffe links, prudence had ik ook al ontdekt op flickr,
  ik benijd je,….Bilbao, ik hoop ooit ook weer eens weg te kunnen (en de kids met een gerust hart achter te laten),
  wat dat kan deugd doen zo’n tripje, geniet ervan!!!
  Je snoertjes zijn heeeeel mooi, proficiat!

  Reactie by Greet — 20 mei 2008 @ 7:59 pm

 2. Reactie van Nicole :
  Hallo Veerle,
  Bedankt voor de interesse en de vermelding op jouw blog van onze website
  Ik heb juist wat zitten lezen op jouw blog en theeft me heel erg geraakt. Wat jij allemaal uit een haakpennetje tovert! Kheb ook genoten van de workshop, he heeft me heel erg ontspannen. Kzou graag de draden eens gebruiken in kombinatie met vilt.
  Tot ziens en lieve groeten

  Nicole

  Reactie by Veerle — 21 mei 2008 @ 4:41 am

 3. Opnieuw een blogpost boordevol inspiratie…
  Terloops, de website van Xenobia Bailey -mét e- is op zich al de moeite waard en luidt als volgt:
  http://xenba.blogspot.com/
  Veel groetjes.

  Reactie by Yarnlot — 24 mei 2008 @ 3:15 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress