Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

10 mei 2008

world fair trade day – 1O mei

Filed under: Algemeen,shopping — Veerle @ 7:08 pm

Het is vandaag fair trade-dag. Zes op de tien is daar niet mee bezig…

Graag een blog over fair trade textiel : Safia’s Blog. Safia Minney is de oprichtster van de Fair Trade Fashion Company People Tree. People Tree is een groothandel en internetshop gesitueerd in Engeland, met projecten in India, Bangladesh, Nepal, Kenya,… Veel van de producten die worden aangeboden hebben zowel een bio-label als een fair trade-label. Sinds de lente/zomer collectie van 2007, wordt een deel van deze collectie ook verkocht in Sjamma. Op de uitgebreide blog van Safia, kan je echt veel info vinden over fair trade en aanverwante onderwerpen. Ook haar verslagen over bezoeken aan de plaatselijke producenten zijn het lezen waard. Ik lees hem ook niet dagelijks, maar voeg hem vandaag bij mijn blogroll, dan zal het er makkelijker van komen.

Fair trade is hot, maar lang niet zo hot als het zou kunnen/moeten. Vandaag in het magazine bij De Morgen : het nieuwe Belgische modelabel Dressing Right, ‘geëngageerde mode op designersniveau’. Een paar jaar terug was er Edun , het fair trade modelabel van de vrouw van Bono van U2.

En om bij het haken te blijven. Ga eens kijken naar de gehaakte truien van Hotsoup. Ik zag zo’n trui hangen bij Seraphine (Hoogpoort, Gent). Thuis eens opgezocht waar dat label voor stond : fair trade!!. En bovendien echt mooi!

In Sjamma hebben we qua haakwerk, effen gekleurde topjes in gemerceriseerde katoen (soms in zijde). Die worden gehaakt in vrouwenprojecten gesitueerd langs de oostkust van Vietnam. Die vrouwen zijn bootvluchtelingen (weet je nog? zo half de jaren tachtig). Toen ze in vredevoller tijden terugkeerden naar hun land van oorsprong, werden ze er niet meer aanvaard en bleven langs de kust hangen. En wat wel vaker gebeurt, en wat mij bijzonder boeit: onder begeleiding verfijnen zij hun eigen skills om producten te maken die verkoopbaar zijn in het westen, om door die (kleinschalige) handel een inkomen te verwerven.

Deze voormiddag trouwens de laatste (van de zes) workshops gegeven: zijden snoertjes maken. De ‘gewone’ zijden snoeren had ik ook even uitgeprobeerd. Het waren allesbehalve kunstwerken, dat vraagt ervaring! Het beste resultaat bekwam ik door de stof (dubbelgeplooid) rond een satéstokje te draaien. Op de foto de snoertjes gemaakt in Vietnam, zoals te koop in Sjamma. Echt creatief vind ik dit niet, tenzij je persé in een specifieke stof een halssnoer wilt. Die snoeren zijn trouwens makkelijk via het internet te koop… even ‘silk cord’ googelen en je valt er vanzelf op: in veel kleuren of in naturel om zelf nog te kleuren.

ws-sjamma-sjaalsnoer-rode-draden-144.jpg

In de workshop hebben we dus snoeren gemaakt door met zijden cordonnet te wikkelen rond een reepje zijden stof. Op de foto: de voorbeeldjes van de ‘juf’. DD (Ayla dus) vond de rode armband tof, ze heeft hem al aan. Leuk dat dochterlief iets draagt van mij. Ze vindt mijn werk meestal wel mooi, maar te opvallend om zelf te dragen.

sjaalsnoer-rode-draden-sjamma-ws-034.jpg

En een paar van de (niet volledig afgewerkte) eindresultaten:

ws-sjamma-sjaalsnoer-rode-draden-132.jpg

En nu even workshop-rust. Het ziet er wel naar uit dat er in het najaar nog wel iets volgt (de vraag is groot… al was het maar voor de gezelligheid). Misschien iets feestelijks?

Today is World Fair Trade Day. That’s why I add Safia’s Blog. Safia Minney is the founder op People Tree, a wholesale and internetshop of ecological and fair trade clothing. In Sjamma, a non for profit organization in Gent/Belgium where I volunteer, we sell some of their products.

And today I gave my last workhop in a series of six : we made silk ribbons out of fair trade tissues from Vietnam. On the pictures: silk cords as we sell them in Sjamma; silk cords as we made them in the workshop I gave this morning.

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress