Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

16 mei 2007

zijde en zilver

Filed under: Algemeen,materialen — Veerle @ 7:55 pm

Zzzzzzzzzz, zijde en zilver, het klinkt al zo zacht en delicaat als het is.

Het haken van mijn juwelen is echt héél arbeidsintensief . Tien meter zijden cordonnet, met haaknaald nummer één verwerken, neemt ongeveer een uur in beslag. ‘In beslag nemen’ is niet de geschikte uitdrukking, want het is voor mij pure ontspanning. Het is mijn sauna en mijn yoga, mijn schouderklop en luisterend oor.

Om maar te zeggen dat ik absoluut met echt mooie materialen werk. Tot nogtoe is dat allemaal 100% natuurzijde. De glans is onnavolgbaar. En ook het lichte kraken als verse sneeuw, vind ik leuk bij het verwerken.

Slotjes, de staafjes en haakjes voor de oorbellen zijn in zilver. Ingrid (vriendin, edelsmid, Kammerstraat, Gent) heeft mij uitgelegd wat dat cijfer 925 (vaak gestempeld in zilverwerk) betekent . Zilver wordt verwerkt in legeringen Bij ons wordt meestal de legering 925 delen zilver op 75 delen van een ander metaal (meestal – rood – koper) gebruikt. Deze legering wordt ook ‘1ste gehalte zilver’ genoemd, nog beter gekend als ‘sterling zilver’.

De ‘2de gehalte zilver ‘ bevat 835 delen zilver op 1000. Deze legering wordt vaak in Engeland gebruikt. De legering 800/1000 komt maar heel af en toe voor.

Het 835-zilver is harder, wegens meer koper . Het 925-zilver is makkelijker te bewerken.

En om alle waardevolle aspecten hiervoor genoemd, moet zo’n juweeltje ook duurzaam zijn. Ik besef dat een textiel juweel geen ‘investering’ is als b.v. goud of zilver of edelsteen. Maar de gehaakte juwelen kunnen wel tegen een stootje. Ze zijn vast gehaakt, de hulpmaterialen zijn waterbestendig (de bollen binnenin zijn van kurk of hout). Wassen (misschien liefst met de hand) als wol moet kunnen. Ik heb zelf al een test gedaan met twee gehaakte juweeltjes in de wasmachine op 40°. Ik had ze in een gazen zakje gestopt. Qua vorm , hebben de snoeren het zeker overleefd, ze zijn wel wat van hun glans kwijt (dat komt dan allicht door wasproduct en waterverzachter). De optie droogkuis, heb ik nog niet uitgeprobeerd. Tips voor het beste onderhoudsresultaat zijn welkom!

Jewellery is not to show what you have, but to show who you are

3 Comments »

 1. Dag Veerle,
  eindelijk op je blog geraakt; heerlijk om te zien hoe ook andere mensen met de mogelijkheden van materialen aan de slag gaan. De link is gelegd vanop mijn blog naar de jouwe.

  Wat verpakkingen betreft: als je advies of objecten nodig hebt voor je tentoonstelling, kom gerust langs (ik heb nog het een en ander staan dat misschien bruikbaar is voor presentatie).

  Daag…
  Gerda

  Reactie by gerda — 17 mei 2007 @ 9:42 pm

 2. Ik wou ook nog graag weten waar je de naam ‘ne vous installez pas’ gehaald hebt …

  Reactie by gerda — 17 mei 2007 @ 9:44 pm

 3. Waar ik “ne vous installez pas” heb gehaald, verneem je als de website zelf klaar is…Ik weet het, het is intrigerend en ik krijg er uiteenlopende reacties op. Maar het wordt duidelijk…

  Reactie by Veerle — 17 mei 2007 @ 9:59 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress