Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

7 augustus 2007

krosjeteren

‘Krosjeteren’, zo ongeveer klonk ‘haken’ in het dialect van mijn thuisbasis.

Vandaag dus een aantal websites van haaksters.

Eerst twee Nederlandse dames die het toch gemaakt hebben .

Felieke van der Leest is één van de weinigen die het met haar gehaakte objecten tot in musea heeft geschopt. Haar juwelen zijn vrolijke, vaak kleurrijke objecten. In Galerie Pont en Plas (hoekje Graslei en Hooiaard in Gent) heb ik al eens een armband van haar zien liggen.

Anne-Claire Petit haakt speelgoed en interieurobjecten. Haar ontwerpen zijn zo geliefd dat ze inmiddels in grotere getallen in het buitenland worden gehaakt. De paddestoelen, auto’s en vliegtuigen zijn zeer herkenbaar aan de kleuren : rood, groen, blauw, naturel. Hier in Gent kan je dat speelgoed o.a.vinden in het Bijhuis van de Directeurswoning ( Sint Baafsplein) en in P’tit Zsa Zsa (Serpentstraat).

Helle Jorgensen is een Amerikaanse van Deense afkomst. En een veelzijdige haakster. Ze is gepasionneerd door alles wat uit de zee komt (zie ook de mooie foto’s waarbij ze dat materiaal gebruikt als decoratie). Haar zeecreaturen zijn indrukwekkend, zowel qua ontwerp als qua grootte. Ze haakt die koralen en aanverwanten met ‘draad’ gemaakt van plastieken zakjes (ze laat ze haar trouwens toesturen van over de hele wereld). Voor wie het eens wil proberenoverlay-crochet-006.jpg : in haar bericht van 12 februari 2007 vind je een tutorial hoe je van een plastiekzakje een bol draad kan maken. Ze haakt ook juwelen (weer met die koraalmotieven), wel in ander materiaal dan ik doe (ze werkt met tapisseriewol). Dit werk is zowat het enige dat ik nogtoe heb gevonden, dat wat verwant is aan het mijne. Sinds kort heeft Helle ook een Etsy-shop en blijkbaar is er toch wel interesse voor deze gehaakte snoeren.

Melody McDuffee is de uitvindster van ‘overlay chrochet’. Haken in laagjes dus. Ze heeft een haaktechniek ontwikkeld waarbij op een onderlaag van vasten verschillende laagjes worden gehaakt. Het is zeer kleurrijk en is qua ontwerp te situreren in de volkskunst. Dit was ook haar inspiratiebon om deze techniek te ontwikkelen. Ik heb het ook eens geprobeerd (zie foto) , niet makkelijk… ze heeft over deze techniek een boek gepubliceerd, misschien moet ik dat eens aanschaffen.

En dan nog een buitenbeentje (gevonden via de vertrouwde blogs van Susan en Marianne). Alice Riehl is keramiste. Zij combineert porselein met textiel (haakwerk, stoffen, kant). Bijna al haar werk is in witte porselein, zeer mooi!

Ziezo, dat was het. 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress