Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

5 augustus 2007

zondag museumdag

Filed under: Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 7:59 pm

Ik ga wel eens graag naar een museum op zondag. En op dat vlak ben ik rotverwend : het Miat op 100 meter van mijn deur. Het Design ook binnen wandelafstand. Dat zijn mijn favorieten. En op zondagvoormiddag gratis toegang, en als Gentenaar sowiesie steeds een voordeeltarief.

In het Design museum loopt op dit moment o.a. de tentoonstelling “Esthétique Domestique” (nog tot 30 september). Het is een uitgebreide verzameling van huishoudtoestellen geproduceerd tusen 1920 en 1970. De thema’s waarrond deze tentoonstelling is opgebouwd zijn, ik citeer even de algemene brochure “Tentoonstellingen 2007” :  “eten en drinken”, “verwarmen en afkoelen” en “schoonmaken en zich reinigen”.  Onze voormoeders (voorvaders?) zijn vooral bezig geweest met stofzuigen en strijken, dunkt mij.oude-stikmachine-001.jpg

Leuk en ook een beetje confronterend tegelijkertijd. Het is bevreemdend te beseffen dat wij reeds een deel uitmaken van een industriële geschiedenis. Een aantal van de stofzuigers, strijkijzers, …. zijn mij zeer vertrouwd als jeugdherinnering.  En er waren ook weer de Tupperware-potjes. Dat Aha-gevoel had ik ook bij de Tupperware-tentoonstelling in het Design in 2005. Ik ben zelf opgegroeid in Aalst , de eerste Europese stad waar een Tupperware fabriek werd neergepoot. De typische pastelkleurtjes, de Tupperware-parties……pure nostalgie.

Op de huidige tentoonstelling ook drie stikmachines gevonden. Vermoedelijk ooit gebruikt voor echt noude-stikmachine-002.jpguttige dingen .Toen was er nog geen tijd voor creatieve tijdsbesteding…..hebben wij geluk!

Ik heb zelf ook drie stikmachines, uit verschillende generaties. Het nieuwste is een Bernina, gekocht toen de kids klein waren en ik er kleurrijke kleertjes op maakte. Inmiddels is het ook één van de favorieten van onze dochter geworden. Vooraleer ik centen had voor een nieuwe stikmachine heb ik er twee keer een oude tweedehandse gekocht. Eentje zou qua tijdsgeest wel passen in deze tentoonstelling….vooral het onveilig ogende electrische snoer is er typisch aan.

En mijn oudste (Singer)stikmachine is haast een museumstuk. Ooit eens voor weinig geld gekocht op de rommelmarkt aan Sint Jacobs, toen ik nog op kot zat… en ik heb er nog echt kleren op gestikt! Het is volledig met de hand te bedienen (dus nog ouder dan de Singer-trapmachines die we allemaal nog kennen).

Van Rita (van de workshop) vernam ik dat die garenkaartjes uit het bericht van 19 juli 2007, gebruikt werden om met de machine te borduren. Ze werden op de kloshouder gestoken zoals op de foto. De kartonnetjes zijn inderdaad dubbel, dat was me tevoren nog niet opgevallen.

p.s. Ook in het Miat een leuke tentoonstelling : “Stekskes”. Nooit geweten dat er in Gent een luciferfabriek is geweest.Hele mooie prentjes van op de luciferdoosjes, en ook echt mooie doosjes.

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress