Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

31 juli 2011

more tweed-eliedie …

Filed under: Algemeen — Veerle @ 1:10 pm

(English text below)

Heerlijk toch, maar blijven fantaseren, ontwerpen en kleurencombinaties uitvoeren die waren opgeborreld bij het werken aan een vorig snoer … Herkenbaar?

Hier is er nog zo eentje: zowel de schijfkraal als de zijdecombinatie-die-lijkt-op-tweed. Als je begint te werken met zelf samengestelde draden, blijven de kleurencombinaties onuitputtelijk.

Een lang snoer, asymmetrisch:

Tweemaal rond de nek, vind ik minstens zo mooi. Ofwel alle gehaakte lintjes parallel naast mekaar:

Ofwel de lintjes getorst:

Ooooh, how I love to combine yarns to make new colour combo’s! You probably recognize this: when working on a certain design, lots of new ideas pop up. It’s a never ending story, luckily it is!

This long necklace is again a tweed-a-like … Watch the pictures to see how you can wear it. And there are more to come!

28 juli 2011

a thing of beauty …

Filed under: tentoonstellingen — Veerle @ 8:23 pm

(English text below)

We kennen het allemaal, het versje van Keats: “A thing of beauty, is a joy forever”. Maar het gaat nog verder, en is daar zo mogelijk nog mooier. Een fragment:

A thing of beauty is a joy for ever:
Its loveliness increases; it will never
Pass into nothingness; but still will keep
A bower quiet for us, and a sleep
Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing.

Om maar te zeggen dat een mens al eens nood heeft aan het zien van mooie dingen. En dat het zien van mooie dingen zoveel deugd kan doen!

Gelukkig hoef ik daar in Gent niet ver voor te lopen. In het MIAT loopt momenteel (nog tot en met zondag 11 september as) een heel bijzondere tentoonstelling. De Chinees-Cambodjaanse kunstenares Phet Cheng Suor stelt er haar ‘poëtische sculpturen’ tentoon. De kunstenares werkt met natuurlijke materialen als papier, boomschors, bamboe, …

Sowieso is de tentoonstelling heel mooi op zich. De opstelling is prachtig: een soort van bamboestokkentuin en een zen-effect met zorgvuldig geplaatste witte keien. Het museum blijft zichtbaar, maar de kunstwerken van Phet Cheng Suor krijgen de volle aandacht.

Ik was er al een eerste keer tijdens de Gentse Feesten, gewoon om de stukken in mij op te nemen. Gisteren was ik er opnieuw met Fleurfatale. En we hebben de moeite genomen om wat te lezen rond deze tentoonstelling. Suor verbleef een tijd in het MIAT om er in  uitwisseling te gaan met het museum.  Een aantal van haar gewaden/kimono’s zijn specifiek voor deze tentoonstelling gecreëerd. De Franse ondertitel van de tentoonstelling omschrijft overigens beter dan de Nederlandse wat je kan verwachten: ‘Vestiaire poétique’.

Zo gebruikte ze foto’s en teksten van textielarbeiders en was er een werk waarin ze planten uit de verfplantentuin van het MIAT heeft verwerkt. Deze laatste kimono is hieronder te zien, Greet vond hem ook mooi …

Meer info op de website van het MIAT.

Hier zie je die plantentuin, hij is aangelegd net voor het museumgebouw.

En in de tuin, meteen ook een uitnodiging voor de tweede tijdelijke tentoonstelling , die loopt nog tot en met zondag 14 augustus as.

Et Cetera, een samenwerkingsverband van vijf vrouwelijke kunstenaars, actief in de textielkunst, stellen er eveneens tentoon.

En dit is puur na-genot: met een zelfgemaakte Latté bladeren in de tentoonstellingscataloog (kost overigens slechts 10 euro!). Nu ik de cataloog heb gelezen, maak ik plannen voor nog een derde bezoekje! 😉

Dat papieren flyertje links (waar de wafeltjes opliggen) is trouwens in het MIAT gedrukt, op de historische drukpersen.

This blogpost is about a superbeautiful exhibition in the Ghent MIAT museum. The Chinese-Cambodian artist Phet Cheng Suor shows her ‘poetic structures’: kind of kimono’s in paper, bamboo, … Some of the works were especially designed for this exhibition. The artist even spent some time in this museum and used the history (pictures and texts) of the textile workers. She also used the plants of the dye-plants garden that is in front of the museum building (cf pictures).

This exhibtion runs until Sunday September 11th.

Up to August 14th, the museum also hosts the textile artists group Et Cetera.

For more info, click here for the MIAT’s website.

26 juli 2011

let’s disk(o) …

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:12 pm

(English text below)

Nog meer snoeren waarbij een schijfkraal centraal staat. Centraal in de zin van veel aandacht krijgen. Niet centraal in de zin van ‘in het midden’, want de hele reeks is asymmetrisch. Vind ik toch iets meer hebben dan een symmetrisch snoer.

Hier zijn de voor de draadjes zijn ingestopt. Wie reeds een workshop bij mij bij volgde, weet dat ik mijn draadjes meehaak (is netter én sneller  dan instoppen), maar het allerlaatste draadje met met de stopnaald.

Zo worden ze gedragen. Ik heb ze zelf gepast voor de spiegel en ik vind ze echt sierlijk en vrouwelijk.

En ja hoor, ’t heeft geweldig gekriebeld. Het was heerlijk shoppen in mijn zijdevoorraad (draadjes komen van Kortrijk, Londen, Stockholm en mijn mama’s kantklosvoorraaddozen …) Nog meer van dat dus:

I made a whole series of these asymmetrical necklaces. I just loved to go shopping for colours in my silk yarn reserves.

I tried them myself in front of a mirror and I must say, they are very feminine.

23 juli 2011

zot van A

Filed under: Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 12:50 pm

(English text below)

Afgelopen zondag werd ik door vriendin Moniek getrakteerd op een  heerlijk dagje Antwerpen. Gezien het weer niet direct uitnodigde voor veel terrasjes, was er tijd voor twee musea: het Momu en het MAS,

Over de tentoonstelling ‘Unravel’ – breiwerk in de mode’ – vind je op de blog van Yarnlot al een aantal uitgebreide fotoverslagen. Yarnlot’s blog geeft vaker interessante museum- en tentoonstelllingstips voor textielliefhebbers, de moeite waard om te volgen dus!

Hier zijn een paar impressies:

Wij zijn blij buiten gekomen uit het Momu. En ‘blij’ na een tentoonstellingsbezoek betekent voor mij: kriebelende (haak)vingers!

Meer info op de website van het Momu, klik hier Deze tentoonstelling loopt nog tot 14 augustus as.

Het MAS had ik de voorbije jaren zien groeien. Van buitenaf was het reeds van bij de opbouw een indrukwekkend gebouw.

Ook binnenin blijft het indrukwekkend. Zowel door de panaramische trappen (die zijn trouwens gratis toegankelijk)…

… als de opbouw van de tentoonstellingszalen zelf.

Het is vooral nooit saai. Collectiestukken uit de drie Antwerpse musea (het Etnografisch Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum en het Volkskundemuseum) zijn rond diverse thema’s samengebracht. En dat is echt goed gelukt!

Op de website van het MAS kan je alle mogelijke info hieromtrent lezen.

Last Saturday my dear friend Moniek treated me with a cultural day in Antwerp. As the weather was not good, we took time to visit two musea.

First we saw the exhibtion ‘Unravel – tricot in fashion’ in the Fashion Museum. You can read Yarnlot’s reviews on this exhibition on her blog.

For the Fashion Museum’s website, click here.

Then we went to the brandnew MAS. You can read all about this museum on it’s website.

15 juli 2011

tweed XL

Filed under: Algemeen — Veerle @ 6:29 pm

(English text below)

En we gaan maar door met de zwart/rood combinaties en de tweed look-a-likes.

Deze is  echt een hele lange (bijna twee meter). En voor één keer zit er geen slotje aan. Niet nodig, hij is lang genoeg. Het snoer kan makkelijk vier keer rond je nek.

A van a twee

A van a drie

A van a vier

Ik heb mij nog goed geamuseerd met die schijfvormige kralen, ‘ t is ‘ns wat anders dan bollen. Wordt vervolgd! 😉

Seems that I’m getting addicted to crochet tweed look-a-likes. Here is a very large one (almost two metres). You can easily turn it around your neck as much as four times.

I really love to crochet around these disk-formed beads. I have more of them, I will soon show you more necklaces where I used these beads.

9 juli 2011

watch this!

Filed under: andere creatievelingen — Veerle @ 8:33 am

(English text below)

Relinda is één van de enthousiaste cursisten van Ann Poelmans/De Zilverij in Lummen. Ze bezocht onze African Diva’s – African Dreams tentoonstelling in Zoutleeuw.

Kijk wat ze deed met de Nevousinstallezpas-ringen! Met haar zilverklei toepassingen maakt ze deze twee halssnoeren. Geslaagd!

Binnenkort zit Relinda zelf op een workshop … wordt dus gegarandeerd vervolgd 😉

On the above pictures you can see some work of Relinda. She’s is a silverclay adept and integrated some of my crochet work in these two necklaces. I think she did a great job!

3 juli 2011

another tweed

Filed under: Algemeen — Veerle @ 5:01 pm

(English text below)

Wegens zin om nog wat van de avondzon te genieten, niet te veel woorden vandaag. Enkel beelden van een volgend zwart/rood snoet met dat zijden ‘tweed’-garen.

Not too many words today, want to enjoy the evening sun! Just showing you some pictures of another black/red necklace, with the silken ‘tweed’-yarn.

Powered by WordPress