Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

27 februari 2011

passionate red

Filed under: Algemeen — Veerle @ 8:03 pm

(English text below)

Custom orders doe ik haast nooit .. behalve voor gepassioneerde vrouwen!

Dit is het verslag van het zoeken om de vraag van de vrouw in kwestie  te laten rijmen met de mogelijkheden/beperkingen van mijn haakwerk.

De vraag was een knalrood snoer, met bolletjes, op een dun koord. Het idee kwam van een bestaand snoer uit zwarte rocailles.

Dit is het eerste model:

De dame in kwestie vond het wel mooi, maar bij het dragen bleek het toch te licht, het ging alle richtingen uit terwijl het toch wel stil moest blijven liggen.

Mijn voorstellen:

Zeker het getorste snoer vervangen door een gehaakt snoer (is wel dikker, maar minder beweeglijk). Dan kon ofwel alles aan mekaar gehaakt worden, ofwel kon er een apart touw en aparte bolletjes worden gehaakt.

Als we toch gingen voor aparte bolletjes, kon het ook in een andere kleur: zwart!

Om de verhouding dikte touw en grootte balletjes wat te behouden, koos ik voor houten kralen van één maat groter dan in het eerste ontwerp. Illusie, maar zo ziet het snoer er ook ‘dunner’ uit. En meteen werd het snoer ook wat zwaarder dan het oorspronkelijke.

Waarschuwing: met zo’n dunne zwarte zijde haken (nog dunner dan cordonnet) is niet zo best voor de ogen … de voorbije dagen vond je mij dus vooral naast het raam in de trein of thuis 😉

En dit is het geworden : zij blij, ik blij!

This is about a custom order I made for a passionate woman, fond of red !

First try was a necklace with red crocheted balls strung on a twined red silk cord.  She liked it , but it moved too much when she moved herself.

So, I made some samples to show her two alternatives.  She opted for the black/red version: red balls (one size larger than the first try) strung on a crocheted black cord.

Both of us are happy now!

23 februari 2011

lucky me!

Filed under: Algemeen,materialen — Veerle @ 7:11 pm

(English text below)

Afgelopen maandag was een uitzonderlijk blije dag. Ik was in Zahia Antwerpen om er een workshop te geven. Foto’s van de drie workshops die inmiddels al achter mij liggen, kan je zien vanaf hier.

Voor de lunchpauze had ik een date met Mariemoo! Kijk wat een machtig mooi materiaal ik cadeau kreeg:’ gouden zijde’ meegebracht uit Cambodja. Het  is echt alsof de zon in je ogen schijnt als je deze zijde ziet.

Bij het opruimen van het workshopmateriaal, verraste Ingeborg (Zahia) me met een voorproefje van een collectie Indonesische kralen die later in de winkels zullen liggen. Ingeborg stuurde me nog deze informatie door over deze kralen: “deze kralen heten manik-manik, ze worden al minstens sinds de jaren 900 gemaakt in Indonesië. De “canne” voor het mozaiek-effect werden toen vermoedelijk geïmporteerd uit West-Azië.” Voor de liefhebbers van etnische kralen: top!

Thuis vond ik een mail van Ann van De Zilverij. Zij zal deelnemen aan één van de latere workshops en vroeg wat uitleg over het gebruikte materiaal. ’s Avonds kreeg ik nog een mail van haar, ze had op een zoekertjessite een aanbod gezien van cordonnet en speelde mij de gegevens door. Wat een vondst: 2713 bobijntjes zijden cordonnet, allemaal mooi per kleurnummer bijeengebonden. Jawel, ik heb ze gekocht en ben er zo blij mee!

Marie, Ingeborg, Ann, dank je wel!!!!!!

This blogpost is about a very lucky Monday.

You can see on the pictures above some presents I got: golden silk that Mariemoo brought from her recent trip to Cambodia.

The bead on the second picture comes from Indonesia. I got it from Ingeborg of the Zahia bead shop. It’s part a the ethnic collection that will be in the shops soon.

On the last picture are some of the 2713 bobbins of silk cordonnet, I could buy thanks to a golden tip I received from Ann, from De Zilverij.

20 februari 2011

miss crochet and miss knit are feeling happy

Filed under: Algemeen,miss knit and miss crochet — Veerle @ 12:38 pm

(English text below)

Het huwelijk van Miss Knit en Miss Crochet was in eerste instantie misschien een verstandshuwelijk, maar er is liefde in het spel! Ik vind het echt leuk om te doen, wat betekent dat ik er nog niet mee kan stoppen 😉

Het vorige ‘gehaakbreide’ snoer (klik hier om het nog eens te bekijken) heeft een grote zus gekregen  in groene/bruine tinten. Dit snoer is ongeveer twee keer zolang als het eerste, kan dus ook dubbel gedragen worden.

Het slot heeft ook wat extra aandacht gekregen, kan je ook gewoon vooraan of opzij dragen.

Nog wat details:

At first the marriage between Miss Crochet and Miss Knit was a rational one, but look: love is in the air!!

I really love to combine both these techniques. I made a longer  ‘crochetknitted’ necklace in green and brown shades, you can turn it twice around the neck. The clasp can also be worne in front or at either side.

Click here to watch the first necklace in this series  once more.

17 februari 2011

boho is born!

Filed under: Algemeen — Veerle @ 6:21 am

(English text below)

Afgelopen vrijdag is Gent nog meer de allerleukste stad om te wonen geworden! Op de Vrijdagmarkt opende café/atelier Boho -  ‘voor de genieter en de creatieveling’.

Gent heeft nu ook haar naaicafé. Welkom! Op het gelijkvloers is er een groot café (let op de muurschilderingen!). Op de tussenverdieping staan tien naaimachines en een overlockmachine te wachten op gebruikers. Ook interessant: er is een hele grote kniptafel.

De naaimachines kunnen gehuurd worden en je kan er advies krijgen. Er zijn ook brei- en haaklessen voor tieners. Ook tentoonstellingen zijn gepland. Er is dus echt wel vanalles te doen in een wijze omgeving.

Op de website van Boho, vind je alle info over prijzen, mogelijkheden en openingsuren. Klik hier om naar de site te gaan.

De opening was meteen een gelegenheid om het nieuwe jaar in te klinken met mijn creatieve streekgenoot Greet (Fleurfatale) 😉

This post is about the opening in Gent (the place where I live) of an café/atelier. It’s called Boho.

On the ground floor there is a grand café, on the first floor there is an atelier with ten sewing machines that you can rent. There’s always someone present to help and advice you.

Click here for the Boho website, where you can discover the possibilities, prices and opening hours.

10 februari 2011

preparing … three

Filed under: technieken — Veerle @ 5:52 pm

(English text below)

Eerst dit: hartelijk dank voor de inspirerende commentaar op het vorige bericht over de raffia-probeersels. Jullie zijn het roerend eens: de raffia leidt de aandacht af van mijn werk. De tips die ik kreeg worden zonder enige twijfel meegenomen in de verdere voorbereiding.

Maandag begin ik aan mijn workshop-‘marathon’. Ook dat dient voorbereid (materiaal verzamelen en  cursusje samenstellen). En ook daarbij wil ik mij amuseren.

Naast het aanleren van technieken, hoop ik zeker in de Zahia-workshops ook wat stimulansen te kunnen bieden om echt aan het ontwerpen te gaan. Zo eens lekker schudden aan  de ‘makkelijke’  weg van de symmetrie bij voorbeeld.

Op basis van bovenstaand haakwerk en kralen, maakte ik met steeds hetzelfde pakket, twee symmetrische chokers:

en vier asymmetrische. De mogelijkheden zijn legio.

Above you see some choker designs, all made with the same  crocheted and other beads. I made these examples to use in the workshops I’m going to give from next Monday onwards.

I hope this will be a means to inspire the participants to discover in themselves their designer talents.

6 februari 2011

preparing … two

Filed under: Algemeen — Veerle @ 12:16 pm

(English text below)

Terug uit Londen sinds gisteravond, veel indrukken op te korte tijd, …

Verse zuurstof door mijn kop dus: zitten denken én prutsen aan een manier om de juwelen te presenteren op de tentoonstelling. Wel leuk dat vrijwel al mijn AD-snoeren klaar zijn en er tijd is om ook de voorbereiding als een creatief proces te kunnen beleven.

Jullie mogen niet alles zien (er moet nog wat verrassing overblijven, en ik wil geen copycats vooraleer de tentoonstelling is afgelopen). En het is voorlopig ook nog een probeersel.

Werken met raffia is misschien wel cliché als het over Afrika gaat (cf de ‘strooien rokjes), maar ik vind het toch wel een mooi natuurlijk materiaal.

En het kleurt goed bij de juwelen.

Back from London since yesterday evening. A head full of impressions in too short a time.

Need some oxygen to clear my head. So why not preparing the exhibition in a creative way.

I have been trying out a way to present our jewellery. Raffia is a great and natural material. And it colours well with the jewellery I think.

To be continued.

2 februari 2011

preparing … one

Filed under: Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 3:02 pm

(English text below)

Ik laat jullie meegenieten van mijn voorbereidingen.

Vandaag een blogpost over de locaties van de tentoonstelling ‘African Diva’s – African Dreams’ van Mariemoo en mij.

’t Was al snel duidelijk dat we op hetzelfde spoor zaten: we wilden een echt mooie locatie om ons werk te brengen. Ook al hadden we daar geen afspraak over, we hebben beiden een historische locatie gevonden.

In Gent wordt het de kelder van het Hof van Ryhove. Klik hier om meer informatie over dit gebouw te lezen. Het gebouw ligt vlakbij de Gentse Vrijdagsmarkt. Vanuit het zogenaamde graffitistraatje kan je trouwens ook de achterkant en de mooie tuin van het gebouw zien.

De voorkant ziet er zo uit (het blauwe poortje: daar is’t!!):

In Zoutleeuw huren we de Lakenhalle. Klik hier voor de historische informatie.

Ik liep al een tijdje te denken waar ik dat gebouw van kende. Ook ooit postzegels verzameld? Jawel, er was zo een ganse reeks met historische gebouwen. Ook de Lakenhalle van Zoutleeuw maakte deel uit van die serie:

Wie ons afgelopen najaar bezocht op beurzen of open deuren, zag misschien ook al de affiche. Het ontwerp is van Marie:

Je ziet er van elk van ons een snoer opstaan dat behoort tot onze Afrikaans geïnspireerde collectie. Over mijn snoer kan je hier meer lezen, het snoer van Marie zie je hier.

I let you enjoy my preparations of the workshops and exhibitions to come.

On the above pictures you can see the historical locations we’ve picked our for the mutual exhibiton of Mariemoo and myself. That will be the time that we celebrate our co-operation on African inspiration.

On the poster (designed by Mariemoo!!) you can see one piece of each collection. To see more pictures of these two necklaces, click here for Mariemoo’s necklace, click here for mine.

Powered by WordPress