Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

30 december 2009

one more / nog ééntje

Filed under: Algemeen,inspiratie (textiel),kleur — Veerle @ 9:34 pm

(English text below)

Dit snoertje moet er echt nog bij, nog voor het jaar wisselt.

Ik heb het gehaakt toen ik in Lissabon was (begin oktober). ’t Is een heel eenvoudig kort snoer. In een kleurencombinatie waar ik zelf niet zo gauw zou opkomen.

De inspiratie kwam van de kleuren van een foto in een tijdschrift, een ensemble van Olivier Strelli. Let ook op het prachtige snoer dat dit model aanheeft!

This necklace really needs to be in this blog before the year changes.

I crocheted it when I was in Lisbon last October.

It’s a simple short necklace. I was inspired by the colours I saw in a magazine, an outfit from Olivier Strelli.

27 december 2009

as promised …

Filed under: Algemeen — Veerle @ 2:57 pm

(English text below)

In het vorige bericht beloofd, hier zijn alle foto’s van de rood/zwart snoeren.

Vanaf hier (klikken) kan je ze allemaal in full size zien op de fotopagina van mijn website. Hieronder zijn de mozaïeken.

Het (voorlopig!) laatste in de reeks asymmetrische korte snoeren. Ik haak er later zeker nog eens een reeks, want ze zijn heel leuk om te doen en vielen in de smaak. Misschien moet ik mij laten inspireren door de kleuren van mijn Afrikaanse snoeren?

Het Afrikaanse geïnpsireerde:

En het snoer van vroeger, maar nu met echt mooie detailfoto’s:

As promised on christmas, I uploaded all the pictures of the red/black necklaces on the photo-page of my site.

From here on, you can see all of them in full size. Above you see the mosaics.

First there is the last one in my series of short asymmetrical necklaces. I will sure crochet more ot them. They’re so nice to crochet and they were a big success?

Then there is the four strand tube necklace. And the last one is an older necklace, but now with very beautiful detail-photos.

Enjoy watching them!

25 december 2009

merry christmas!

Filed under: Algemeen,kleur — Veerle @ 1:17 pm

(English text below)

Aan iedereen een mooie kerst-dag toegewenst!

Afwas van het kerstavondetentje is achter de rug, kopje koffie in de buurt, laptop beneden gezet met zicht op de rode lichtjes van de kerstboom,…

Ook al zijn er modetrends in de kerstversiering, rood blijft toch de scepter zwaaien. Ook bij ons thuis:

En om in het rood te blijven, hieronder wat foto’s van werkjes van mij waar rood inzit. Die zijn eerder uitzonderlijk, wegens moeilijk te vinden rode zijden cordonnet.

Dit snoer is er al een tijdje, het staat wel ergens op de fotopagina van mijn site, maar het stond nog niet op mijn blog:

Eentje uit de asymmetrische reeks:

En een model dat ik reeds eerder haakte. Ook toen speelde al de Afrikaanse inspiratie …

Ik heb nog meer foto’s van deze snoeren. Ik probeer ze later deze week op de site te zetten en geef dan een seintje.

Merry christmas to everyone everywhere!

Seems that, whatever fashion trends in christmasdecoration might be, red reigns our houses. It’s also like this in our house.

And to continue in red, I show you some details of my work where red was used. I don’t often use red, because it ’s so difficult to find red silk cordonnet.

You can see a necklace with a beautiful red coral (I made it before I started blogging), then there is one of the asymmetrical series. the last one is a design I crocheted before… also in this necklace African inspiration was not far away.

My son made more pictures of these three necklaces, I will try to add them to my site one of these days.

20 december 2009

moambe!

(English text below)

Inspiratie is een fantastische wereld. Vaak weet ik aan het einde van een afgewerkt juweel niet meer wat me allemaal heeft geïnspireerd. Zowel bij de start van een snoer, als de hele periode dat ik eraan werk en afwerk, komen er van overal prikkels. Voor mij zijn dit gelukkige momenten.

Bij het ontwerpen van de African Diva’s snoeren, probeer ik mijn inspiratie te ‘inventariseren’. Ik wil hierbij ook echt vertrekken van een foto, een detail uit een snoer, materiaal, …

En kijk, AD 7 is in wording.

Foto’s van Afrikaanse snoeren bekijken, is vaak een overvloed van kleuren en kralen, ook kralen in buiten-gewone materialen (schelpen en been b.v.). Een hele poos geleden, kocht ik een doos geverfde palmnoten. De kleurtjes vond ik erg mooi, de vorm ook … Inspiratie dus voor dit snoer.

De doos met palmnoten:

‘Palmnoot’ googelen leidt vooral naar voer voor parkieten en papegaaien. En ook palmnootolie (moambe!):

Het uitzoeken van bijpassende kleuren zijdedraad:

Kralen overtrekken, want dit snoer moet echt een overdadig kralensnoer worden:

Op het moment dat ik dit bericht post, is het snoer al goed opgeschoten. Het had al kunnen afgewerkt zijn, maar zoals dat gaat met inspiratie: het houdt (gelukkig!) niet op… Nu op mijn werktafel: twee afgeleide snoeren van AD 2 (klik hier om je te herinneren hoe AD 2 er uit ziet) en het snoer met de bronzen kraal uit Parijs.

Hou m’n blog in de gaten! 😉

Inspiration is a great thing.

Often, at the end of a necklace I don’t remember all the steps inspiration has taken me to.

But, as for the African diva’s collection, I really want to inventorize my inspiration sources.  Watching pictures of African jewellery, is often a profusion of colours, forms and materials.

Some months ago, I bought this box of dyed palmnuts. I loved the form and the colours of it. They’re the main inspiration of my AD 7 necklace.

Googling ‘palmnut’ leads in the first place to birdfood, and to palmnutoil of course (moambe).

At the time of posting this message, this necklace is almost finished. It could have been finished completely, were it not that there are three more necklaces on my desk now: two ‘derivates’ of my AD 2 (click here, to remember how AD2 looks like) and of course, there is the one with the bronze bead I bought in Paris.

So watch my blog, there is more to come!

17 december 2009

games and presents

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen,etsy — Veerle @ 3:44 pm

(English text below)

Vandaag de eerste sneeuw in Gent, wat mooi! En ik heb bovendien een vrije dag, lucky me! Ik ben al wat gaan buiten wandelen, de sneeuw kraakte heerlijk ( het geluid is absoluut vergelijkbaar met het geluid van zijde)

Herinner je het Etsy-spel van rond pasen: toen kwam de Secret Easter Bunny langs! Mitsy van Artmind verzamelt alle Etsians die wilden meedoen en elk van ons krijgt dan een ‘slachtoffer’ toegewezen voor wie we dan een cadeautje maken en opsturen. Hier en hier kan je herlezen wat ik rond pasen daarover schreef.

Nu is het dus de tijd van Secret Santa! Vorige week is het geheime pakje gearriveerd: een prachtig halssnoer van Mariemoo! (ik had haar opgegeven als favoriete Etsy-shop).

Mmmmmmm, ik ben er echt weg van! En ik vind de lengte van het snoer zo aangenaam om dragen, ga ik rekening mee houden bij mijn eigen werk. Dankjewel lieve Marie!

En nog meer cadeautjes: deze oude gehaakte handschoenen.

Vorige week gekregen van Moniek op weg naar Londen. Ze had ze gevonden in het huis van een overleden oude mevrouw. Ik vind vooral dat bruine paar bijzonder mooi. Ook al heb ik het al nauwgezet en van dichtbij bekeken, ik zou niet weten hoe ik die verschillende steekjes zou kunnen maken. Ik haak wel heel veel, maar enkel vasten. Nog heel wat te leren dus …

En geniet even mee van deze foto: de creatieve talenten van mijn beide kinderen verenigd.

Dochterlief  is een verwoed Neopets-fanaat (een internetgame). Regelmatig zijn daar wedstrijden aan verbonden, je kan dan extra punten of personnages winnen. Voor deze opdracht moest een cupcake gemaakt worden, en versierd.

Dus bakte ze chocolademuffins, maakte glazuur, maakte zelf marsepein, kleurde die en boetseerde dan de minuscule ventjes die je bovenop ziet staan (ik schat dat ze ongeveer 2 cm hoog zijn).

En zoonlief maakt de alweer schitterende foto.

Blij met mijn kinderen dus!

Perhaps you remember the Secret Easter Bunny swap among Etsians. You can reread my blogposts on the Secret Easter Bunny here and here. Now is the time for the Secret Santa swap!

Lucky me!, I got this gorgeous necklace from Mariemoo! I’m so happy with it: my favourite colours and I especially like the length of the necklace. I should keep this in mind for my own projects.

On the pictures I show you another present: two pair of old crocheted gloves. Especially the ones with brown are superlovely. Although I’m a crocheteer I should not know how to make these stitches.

The last picture shows a cupcake with marzipan dolls on it. My daughter made it for a contest on Neopets (an internetgame). And it was my son who made the splendid picture. The creative talents of both my kids unified in one picture. Need I say more: I’m very happy with our kids!

13 december 2009

kerstboomballen – christmastreeballs

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen,materialen — Veerle @ 11:59 am

(English text below)

Met het oog op de beurs in Wuustwezel volgend weekend, heb ik toch maar weer wat extra’s zitten haken. en ’t was bovendien nog plezant ook!

Een hele poos geleden heb ik al eens zo’n ballen gehaakt. Ik leverde ze toen met een heel pakketje aan kralen en een zijden lint … om zelf aan de slag te gaan. Hier en hier kan je de blogberichten lezen waar ik het over deze doe-het-zelf pakketjes had.

Nu nog meer van dat dus, maar niet meer als pakketje (alhoewel je er uiteraard zelf nog alle kanten mee uitkan), maar zelf geknoopt.

Voila, nog eentje.

Met toch maar eens deze belangrijke boodschap. Ik toon je graag mijn werk. Als het je inspireert, maakt me dat zelfs gelukkig. Als  het gewoon gekopieerd wordt, maakt me dat verdrietig. Hoewel ik besef dat er een hele dunne grens ligt, tussen inspireren en kopiëren … Maar het is tezelfdertijd een uitdaging om er blijven voor te zorgen dat het origineel vernieuwt en beter is dan de kopie.

Speciale aandacht voor deze vier snoeren omdat er een hartelijke dankjewel bij hoort. Het linkse snoer heeft kralen uit Marrakesh (Marokko) – met dank aan Moniek!!! De drie rechtse snoeren hebben kralen uit Ethiopië, met dank aan creatieve ‘zus’ en feedbackvriendin Greet (Fleurfatale) en haar man (want het is hij die ze meebrengt).

When I plan to attend a craftfair (which will be the case next weekend), I usually get new ideas for ‘affordable’ jewellery.

I crocheted these balls before, offering them in a bag, together with other beads and a silk ribbon. I  blogged before on these do-it-yourself necklaces, you can re-read these posts by clicking here and here.

I really did like it to crochet all these balls. And am happy to show them to you.

The last pictures with the four necklaces need a thank you. Then one on the left, is made with beads my friend Moniek brought me from Marrakesh. In the other three necklaces ,I used beads from Ethiopia, a present from my dear creative ‘sister’ Greet (Fleurfatale). I thank you both a lot!!!!

The previous weeks I’ve discussed with several people on the ‘dangers’ of internet and being copied as a result of this. It’s a very thin line, between inspiration and copy. When I inspire you, this makes me very happy. When you copy my work, this makes me sad. Although I know that there are as many perceptions on this issue as there are people. But at the same time it’s my challenge to make that the original is always newer and better than the copy...

9 december 2009

rouge

Filed under: Algemeen,inspiratie (textiel),kleur,materialen — Veerle @ 2:07 pm

(English text below)

Héél af en toe, maak ik iets op bestelling. Ik krijg dan richtlijnen qua kleur in de zin van “iets roods, met krulletjes in grasgroen,bruin en oranje, maar vooral rood”.

Ik ga dan in mijn voorraad snuffelen, maar rood is sowieso een kleur zijde die ik heel moeilijk kan vinden… Voor de veraf vriendinnen stuur ik dan een foto met het materiaal dat ik voor hen zou kunnen gebruiken:

En dan komt er een mailtje terug: “Het groen mag je weglaten. Ik zou hem zelfs voornamelijk in roodtinten willen. Is dat mogelijk? Er mag af en toe een krulletje bruin bij als je dat een meerwaarde vindt. Ik vertrouw u ;-)!”

Rode zijde dus … ik  heb mij aan een bestelling in Engeland gewaagd en ben er best tevreden mee. Het is iets dunner dat mijn zijden cordonnet, maar twee draden samen geeft een mooi resultaat.

Ik zat aan onze keukentafel te haken, toen ik plots besefte dat ik helemaal tussen het rood zat: rode draden, rood tafelkleed een rood kopje. Een blogster neemt dan uiteraard onverwijld een foto:

En dit zijn de foto’s van zoonlief toen de armband bijna klaar was:

De sluiting stond er toen nog niet op (als je goed kijkt, zie je dat ik de armband met een speldje hebt dichtgemaakt):

Niet te zien op de foto, maar het waren uiteindelijk drie ronde bruine glazen knoopjes die ik als slot heb gebruikt. Ik heb zo nog meegebracht van mijn reis in Vietnam in 2003.

Ja, haken is ook altijd een beetje reizen in mijn hoofd. Maar ook in het echt: want morgen ga ik voor een dagje naar Londen om o.a. nog meer zijden draad te gaan kopen. Zalig vooruitzicht!!

Exceptionally, I make custom orders… Like this one.

A friend of mine wanted a red bracelet, preferably with grass green and brown accents.

I made a picture of the yarn I could find in my stack and mailed this picture to her (1st picture). She then decided to drop the green part of the order and asked me to focus on the red. So I did.

Sadly enough, red silk cordonnet is really hard to find. But I made an order in London to try some new material and it arrived just in time (2nd picture). This silk yarn is a bit thinner than the cordonnet, but it works very well, when I crochet two threads together.

The other pictures show the bracelet when it was almost finished. It just needed a clasp. I took three round brown glass buttons, I bought in Vietnam in 2003. So, even crocheting is always some kind of travelling in my head.

And sometimes also in real: tomorrow I go to London for one day. And I’ll buy some more silk… and hope to find even more African inspiration…. te be continued.

6 december 2009

diva’s and dreams!

(English text below)

Jullie hebben nog dat ‘liefdesverhaal’ te goed!

Dat ik mij al een paar maanden laat inspireren door alles wat uit Afrika komt, is inmiddels al geweten. En dat ik een zwak heb voor Mariemoo! heb ik ook niet verstopt.

Ik heb haar ‘ten huwelijk gevraagd’ – bij manier van spreken dan. Het idee om iets samen te doen, kwam regelmatig bij mij op. Haar enthousiasme, haar liefde voor authenticiteit en ethnische materialen, ook haar hedendaagse originele ontwerpen, … ’t is ook mijn ding.

Mijn African Diva’s hebben dus een tweelingzusje gekregen. Marie werkt nu ook aan een Afrikaans geïnspireerde collectie onder de naam ‘African Dreams’. (klik hier op Mariemoo!’s blog, om over dit project meer te lezen).

’t Is de bedoeling dat we mekaar inspireren en de dingen grootser zien dan we in ons eentje aankunnen. En dat we er ons vooral allebei geweldig mee amuseren. Als het lukt, ronden we dat eind volgend jaar af met iets ‘groots’ …

Toen ik begin november in Africouleur was, kocht ik er ook twee bronzen kralen (verloren was techniek) uit Ghana. Eén van de twee stuurde ik naar Marie, met de andere wil ik zelf aan de slag. Als ik hem terugvind tenminste, ’t is hier paniek, want op dit moment is ie zoek :-((((.

Dit is de bewuste kraal:

Binnenkort vertrekt Marie voor een maand naar Senegal… het volgende inspirerende voorwerp zal van daar komen! Ik kijk er heel erg naar uit! …

En nog iets grappigs: ik bestelde bij Amazon nog wat boeken  over Afrikaanse juwelen en ook nog een boek over de geschiedenis van kralen. Je moet ‘ns zien hoe die boeken geleverd werden:

De rechtse zak is van Royal Mail (UK), de linkse is van de US postal services. Indrukwekkend, zo’n levering! 😉 (en in elke zak zat echt maar één boek).

I want to tell you a love story. You know that I’ve been busy with that African Diva’s collection. Well, I invited Mariemoo! to join me. I so love her work, her contemporary designs with ethnic materials, het enthusiasm, her authenticity …

So, my African Diva’s have a twin sister from now on. Marie called her  African collection ‘African Dreams’. We intend to inspire each other the following year, and then ‘do’ something (exhibitiion??) with it.

The first inspiring object is the bronze bead you see above. I bought two of them in Paris beginning of November and it originates from Ghana. I sent one to Marie and kept the other one to use it myself. Panic: the moment I write this blogpost, I can’t find my bead anymore :-(((((  Hope to find it soon, because I eagerly want to get started with this common project.

In two weeks, Marie leaves for Senegal. So the following inspiring object will come from there.

The second picture is quite fun. Look at the enormous bags: they each contained only one book I had ordered at Amazom.

3 december 2009

“met hand en ziel gemaakt”

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:54 pm

(English text below)

Afgelopen zondag effectief naar ‘Le cri de l’âne’ in Brugge geweest: op bezoek bij Trui Demarcke (haar zachte stijlvolle sjaals zijn zééééér de moeite!) en Lievandrie (als je mijn eerdere blogpost hierover wil herlezen, klik hier).

Zalig was het, babbelen met de creatieve madammen (Greet/Fleurfatale was er ook bij) . En jawel, ik heb een halssnoer van Lie gekocht. Prachtig. Ondertussen heb ik het al aangedaan om te gaan werken, sommigen dachten dat het knoopjes of schelpen waren, neen hoor: het is porselein! Zie de foto hieronder, duidelijk een illustratie van het plezier dat ik beleefde aan dit bezoek.

“Met hand en ziel gemaakt’ is trouwens de slogan die op de bijzondere verpakking staat van Lie’s halssnoer.

En dat motto geldt ook wel voor onderstaand beurs- en tentoonstellingsnieuws:

* zaterdag 5 en zondag 6 december 09 bij De Vuurkorf in Wondelgem

Opendeur weekend in de Kerstsfeer

De Vuurkorf: handgeschept papier en boekbinden

Aalbessenlaan 21 9032 Wondelgem 09/227.36.22.

Zaterdag 5 december ‘09 van 14 tot 20 u

Zondag 6 december ’09 van 14 tot 18 u

* vanaf zaterdag 5 december tot 30 januari 2010 in Galerie Ingrid Adriaenssens: Jorge Manilla

Ik zag het werk van Jorge Manilla de eerste keer tijdens Oeverture/Gent twee jaar geleden. Het bekoorde me direct, omdat hij ook wel eens werkt met textiel (haakwerk in katoen)…Bleek het een goeie kennis van Ingrid te zijn. Nu dus te bewonderen in Ingrid’s atelier.

Meer info en openingsuren van de galerie op de site van Ingrid, klik hier. Voor meer info over Jorge Manilla, klik hier.

*  vrijdag 18 december en zaterdag 19 december 09 in ’t Kratje in Wuustwezel (waar ik dan toch nog een beurs doe, ik verhuis dus even naar de Kempen!)

voor de 5° maal organiseert het

volwassenenatelier samen met het jeugdatelier

een open art shop d.w.z. kijk-kunst-koopdagen

en dit op 18 en 19 december a.s.

In het vooruitzicht van de komende feestdagen presenteren kunstenaars en amateurkunstenaars, cursisten en kinderen hun werk met het oog op de verkoop ervan.

Een buitenkans om u smaakvolle , unieke of originele geschenken aan te schaffen voor een milde prijs.

Wij willen u graag verwelkomen op deze

open art shop in kerstsfeer.

Vrijdag vanaf 16.00 uur

zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur

in het vormingscentrum

Gasthuisstraat 7, 2990 Gooreind-Wuustwezel.

atelier@kratje.be

kijk eens naar www.kratje.be

tel. 03/663 45 63 of 03/663 37 37

Voilà, dat was het … en nu ga ik lekker nog wat haken aan een snoer van het liefdesverhaal waar ik het al even over had ;-))) Da’s voor een volgend bericht!

This post is about soms fairs and expo’s these coming weeks. Maybe the craftfairs themselves are too far away. But please feel free, to click on the links to meet some talented Flemish designers.

Powered by WordPress