Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

29 juni 2009

nieuwe ringen / new rings

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:35 pm

(English text below)

Toch nog eens een blogbericht. Met nieuwe ringen dan nog wel.

Een paar weken geleden was mijn moeder in het ziekenhuis, ik ging ook wat vaker langs toen ze weer thuis was. En voor op de trein zocht ik wat passende kleurtjes zijde bij mekaar om kleine dingen te haken. Ik had eerder al eens een ring gemaakt, verder afgewerkt met kralen … nu dus een hele reeks. En voor ’t eerst eens afgestapt van de idee om enkel vasten te haken (zie het gehaakte randje met lossen).

Dit is ook wel het soort spul dat ik in augustus meeneem op vakantie. ‘k ben van plan om in de tweede helft van de maand augustus (wel nog in verlof maar niet meer op reis) eens met een marktje mee te doen.  Voor de gezelligheid en om een aantal Etsy-madammen eens in levende lijve te ontmoeten. En dan komen die kleine hebbedingen wel van pas

At last I’m back with a new blogpost and with new rings!

Some weeks ago my mother was in hospital, when she was back home I visited her more. Crocheting small things during my trainride, made the trip even more exiting (I like to travel by train!).

I made once before a ring with a semi precious stone bead, now I made a whole series. I plan to make more of these small gadgets during our summer holiday beginning of August.

The second half of August I’m still free from office work, then I plan a crochet fortnight! There are those workshops I mentionned before. And I also plan to participate to a craft market, where I can meet some Etsy-ladies in real life! That will be fun!

21 juni 2009

warm en koud / warm and cold

Filed under: Algemeen,kleur — Veerle @ 7:28 pm

(English text below)

In de aanloop naar de tentoonstelling bij Fleurfatale thuis, was ik veel bezig geweest met kleur. Vooral dan het onderscheid tussen koude kleuren (met een blauwe ondertoon) en warme kleuren (met een gele ondertoon). Het is mede op basis van dit onderscheid dat jij en ik worden ondergebracht in seizoentypes.

Aan Heidi, de kleurconsulente die aanwezig was op onze tentoonstelling, vroegen we wat ze van onze indeling vond. Het meeste vond ze warm, dus ook wat ik had gemaakt met koude kleurtypes (zomer en winter) in mijn achterhoofd.

Ik kan daar goed inkomen. Allicht speelt deze voorkeur al bij de aankoop van mijn materialen. Zelf ben ik een warm kleurtype en intuïtief zal ik ook naar warmere kleuren grijpen.

Hieronder twee pogingen om voor koude kleurtypes te werken. Is het gelukt? 😉

You know that the months before our exhibition end of last April, I was busy with colour analysis. I especially tried to learn to ‘feel’ the difference between cold (with a blue undertone) and warm (with a yellow undertone) colours.

I asked Heid, the colour analyst, how she observed our cold and warm jewellery. She thought a lot of it was warm, also those pieces that we had intended for cold colour types.

I’m a warm colour type myself. So, I guess this intuition starts already when buying materials for my jewellery. It’s no wonder that most of my pieces are fairly warm coloured items.

In the two necklaces you see on the pictures, I really tried to use cold colours. What do you think?

19 juni 2009

workshops

Filed under: Algemeen — Veerle @ 6:45 pm

(this post is about workshops I will be giving in August in the neighbourhood of Bruges)

Een paar maanden geleden kreeg ik een mail van een mevrouw die graag bij mij een workshop had gevolgd samen met haar dochter. Bleek dat de vrouw in kwestie ook wel héél wat talenten in huis had, zelfs een eigen atelier had voor zilverklei, porseleinen poppen, … Klik hier om kennis te maken met alle activiteiten van ’t Klein Idee.

Na wat heen en weer gemail, staken we gewoon een workshop in mekaar op verplaatsing. Aanvankelijk zou ik naar De Haan gaan, maar aangezien die werkplaats wat te klein is voor de vele enthousiaste inschrijfmadammen, verhuizen we naar het atelier aan haar huis in Stalhille (eerlijk, ik had nooit gehoord van dat dorp, het is in de buurt van Jabbeke).

De eerste dag vrijdag 21 augustus 09 is al volzet. Voor de tweede dag zaterdag 22 augustus zijn nog een paar plaatsen vrij. Op de website van ’t KLein Idee vind je alle verdere info.

Hierboven een foto van wat er op het programma staat: kraal omhaken, gewone kraal voorbereiden om in haakwerk te gebruiken, slotje haken, … Voor een volledig afgewerkt snoer zal de tijd te beperkt zijn. Maar je gaat naar huis met tal van  ideetjes om zelf te verwerken. ’t Is ook mijn ervaring dat veel deelneemsters juist dat haakwerk onder de knie willen krijgen om het verder te combineren met technieken waar ze zelf al langer mee bezig zijn.

Wie weet, tot dan!

Wil je reeds vroeger kennismaken met Véronique en haar grote aanbod aan workshops: op zaterdag 11 en zondag 12 juli 09 (van 10u tot 18u) is er open deur in haar atelier in De Haan. Klik nog eens door op haar website (hierboven) voor meer info.

14 juni 2009

african diva’s number five

Filed under: african diva's — Veerle @ 1:23 pm

(English text below)

En hier is het vijfde Afrikaans geïnspireerde halssnoer.

Que inspiratie kan ik er niet zoveel over vertellen. Ze komt deze keer puur uit mijn hoofd, niet uit een fotoboek.

Het snoer bestaat uit zeven aparte snoeren van ongeveer anderhalve meter. Het snoer is toegehaakt (dus zonder slotje), maar is wel groot genoeg om tot drie keer rond je nek te draaien. Elk snoer bestaat uit verscheidene stukjes omwikkelde zijden stof. Bovenop de kleurovergangen haakte ik telkens een buisje in bijpassende kleuren. Om jullie een idee te geven: ik heb ongeveer zeventig van die buisjes gehaakt.

Voila: enkel te dragen, dubbel of driemaal:

Vanaf hier zie je de rest van de foto’s van dit halssnoer.

This is my fifth African Diva’s necklace.

As for inspiration, it just came out out my head, not from a photobook this time.

It consists of seven separate strands of a good yard and a half. The strands are large enough to wear them simple, double or turn them three times around your neck (see the pictures).

Every strand was made of several pieces of silk fabric, I crocheted a tube where the colours change. To give you an idea: I crocheted some seventy of those tubes.

From here onwards you can see all the pictures of this necklace.

10 juni 2009

schuune van verre …

Filed under: Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 6:42 pm

(this blogpost is about a guided tour on ethnographic jewellery in the Gent University).

Ik vertelde een paar dagen geleden al over mijn ‘vondst’ in de nieuwe programmabrochure van de Gentse Feesten.

Voor ’t geval jullie mee willen stappen in mijn enthousiasme omtrent dit initiatief, hieronder een stuk uit de perstekst waarin alles wordt verduidelijkt:

SCHUUNE VAN VERRE …

De Etnografische Verzamelingen van de Universiteit Gent

Schuune van Verre … is een tentoonstelling over exotische lichaamsversieringen en sieraden waarmee de Gentse verzameling toont dat ze op nationaal en internationaal niveau waardevol is. Met een volks gezegde als vertrekpunt wordt de bezoeker uitgenodigd om te oordelen over sierlijkheid en schoonheid uit afgelegen oorden. De wereld is een dorp geworden – dat wisten we – maar kennen wij de pracht van onze buren al?

In de zalen Afrika, Oceanië en Amerika worden de archetypische overeenkomsten en tegenstellingen tussen verschillende culturen thematisch belicht met een selectie uit meer dan vierduizend objecten. De verzameling die van bij het ontstaan uit wetenschappelijk oogpunt werd aangelegd, is uniek in zijn soort. De Gentenaar mag eens te meer fier zijn op zijn stad want de Etnische Verzamelingen mogen zonder blozen naast de grote collecties worden geplaatst.

Al in 1825 werd een basis gelegd voor wat later de Etnografische Verzamelingen zouden worden. Vroeger maakten de collecties de studenten vertrouwd met de universele esthetiek van de mens. Nu – met een aangename opstelling in een middeleeuws Dominicaner klooster – kunnen deze bijzondere kunstvoorwerpen een ruimer publiek boeien. Vandaar dat een groepje specialisten onder leiding van doctor Pauline van der Zee met dit uitzonderlijk erfgoed een nieuwe weg wil inslaan.

Een schone slaapster heeft maar één kus nodig om wakker te worden

zo ook de Etnische Verzamelingen van de Gentse universiteit.

De curatoren spelen ook een pedagogische troef uit met een jongerenprogramma aan de hand van workshops. Zo worden ook de kleinsten al spelend wereldwijs gemaakt. Ook voor volwassenen zijn er fascinerende rondleidingen die de enorme draagwijdte van deze verre tradities verduidelijken.


Tentoonstelling Schuune van Verre …

Het Pand

Onderbergen 1

9000 Gent

Tijdens Gentse Feesten – 18.7.09 tot 28.7.09

Open
18-28 juli:        11-12.30 uur en 14-17 uur
20 juli:              Nocturne tot 21 uur

Voor meer info over de rondleidingen en de jongerenateliers, kan je terecht op deze website (je kan er ook elektronisch inschrijven):

http://www.flwi.ugent.be/etnischekunst/main.html

Ik moet wel héél enthousiast geweest zijn: de organisatoren lieten me weten dat ik de allereerste inschrijver was!! 😉

Voor wie na afloop met mij nog een Gents terrasje wil doen: ik neem deel aan de rondleiding van maandag 20 juli om 20uur. Wie weet, en graag, tot dan!

8 juni 2009

african diva’s number four

Filed under: african diva's — Veerle @ 8:10 pm

(English text below)

Hier ben ik er mee: de foto’s van het vierde Afrikaans geïnspireerde snoer! Sommigen hebben het al gezien, want ik had het even aan op de tentoonstelling eind april.

Voor de inspiratie op vlak van de kleuren ben ik in de boeken gedoken. Zie de foto hieronder.

Over het al dan niet gebruiken van dat gebroken wit, heb ik nog even getwijfeld, maar het toch gedaan. Ik heb er wel op gelet van die witte elementen maar beperkt te gebruiken, details dus. En daar kreeg ik wel goeie reacties op. Veel van die Afrikaanse kralensnoeren (en vooral armbanden) hebben trouwens wat van die witte details.

Schijfjes haken (ze zijn telkens dubbel, omwille van de stevigheid) heb ik vroeger ook al gedaan. Vind ik wel leuk om te doen, maar veel werk (tja, veel draadjes te verwerken).

Als materiaal gebruikte ik enkel handgesponnen zijde. Blij dat ik die heb, want van die zijden cordonnet heb ik nooit voldoende aantallen in één kleur voor zo’n groot snoer.

Hier is het dan:

En als je vanaf hier klikt, kan je nog een heel pak meer foto’s zien van dit snoer op de fotopagina van mijn site.

Het snoer is ongeveer 1,20m lang. Ik vind dat het mooist tot z’n recht komt als het hangt zoals op de foto. Maar je zou het ook dubbel kunnen dragen.

I proudly present my fourth African Diva’s necklace.

On the first picture you can see the colours that inspired me. I doubted some time on whether yes or no to use the white accents. But you see it often in African bead bracelets or fabrics, those white details. So, I did.

I only used handspun silk. Lucky I have this material, as in my silk cordonnet stack I don’t have lots of bobbins in the same colour.

From here onwards, you can see a lot more pictures of this necklace.

7 juni 2009

op gang komen … / keeping things going

Filed under: african diva's,Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 11:44 am

(English text below)

Even een kort bericht om te zeggen dat ik nog leef. Na de tentoonstelling van eind april, lijk ik moeilijk weer op gang te komen. ‘k Blijf wel bezig, maar duidelijk niet zo intens als voordien. Voor al diegenen die denken dat ik ’s nacht haak: nu eventjes niet dus 😉

Mijn vijfde African Diva’s halssnoer is wel afgewerkt. Wat me meteen doet beseffen, dat ik het vierde nog niet heb getoond.

Deze ochtend dus wat foto’s gemaakt. Net voor de regen en met m’n eigen oude fototoestel (zoonlief begint morgen aan z’n examens, dus geen foto-opdrachten van mama).

Hier is al een fotootje van African Diva’s vier en vijf, tesamen. In de loop van volgende week volgt er nog een uitgebreider fotobericht.

En voor de Gent(en omstreken)enaars: de programmabrochure van de Gentse Feesten is uit! Jippie! Zahia geeft veel workshops, klik hier voor alle info.

Ook iets leuks ontdekt: ‘Schuune van verre … Etnische sieraden’, een kennismaking met de verzameling van de Universiteit Gent. Alle info hier.

Just to tell you that I’m still alive and kicking. But it seems that I have some difficulty to regain my usual crochet rhythm … I’m not crocheting at night, as some of you might think ;-).

In the meantime I have finished my fifth African Diva’s necklace. Which reminds me of the fact that I haven’t shown you my fourth.

So I took some pictures this morning. On the above picture you see number four and five together. Keep an eye on my blog the following days: I will publish more extended photoposts on these two necklaces.

See you!

Powered by WordPress