Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

31 januari 2009

nog meer stockholm / more stockholm

Filed under: Algemeen — Veerle @ 1:52 pm

(English text below)

Gewoon nog wat plaatjes van een toerist.

Ik wou in de winter gaan en (een beetje) sneeuw hebben we toch gekregen. Was toch wel heel mooi.

Een speeltuin:

Een reuzetroef voor Stockholm: het water. Op sommige plekken kan je (gratis) de ferry nemen naar een ander stadsdeel. Leuk! Stockholm heeft zo’n 24.000 eilandjes rond zich. Als je met het vliegtuig landt bij helder weer, is het een mooi gezicht.  Wij deden een boottocht door de archipel. Ijzig koud, maar wel knap. Er staan behoorlijk wat sjieke villa’s op al die eilandjes.

Ook wandelen langs de eilandjes kan:

Zweden is een land van koeken. De betere versie van onze koffiekoeken, die je dan wel als taartje bij de koffie eet. Trouwens, heel leuk: als je één koffie koopt staat er verder in het café altijd verse koffie klaar om zelf bij te vullen. De koek van dit seizoen, ‘semlor’, met veel slagroom, vanillecrème en marsepein!

En nog een bijzonder museum gezien over de porselein industrie in Zweden, het Gustavsberg porseleinmuseum. Het ligt iets buiten Stockholm op een oude industriële site. Naast het museum zijn er ook nog toffel winkeltjes en een outlet store van dit aardewerk. Hier iets van Zweeds design, een aantal van de ontwerpen worden nog steeds geproduceerd. (Fleur, bij deze foto moest ik aan je denken ;-))

Er was op het moment van ons bezoek ook een (tijdelijke) rozijnententoonstelling. Allemaal installaties met rozijnen, van Johan Hagelbäck. Heel grappig!

Hier is er eentje van. Een betoging van donkere rozijnen. Let op de lichtgekleurde tegenbetogers aan de zijlijn.

En zo’n mooie warme chocolademelk zag in nooit eerder. In de luchthaven van Bromma, net voor het vertrek terug naar huis.

En de thuiskomst: zoonlief had m’n laptop in sluimerstand gezet zodanig dat ik deze verwelkoming kon zien toen ik ‘em opendeed.

I went in winter and I got what I wantend: some snow!

Stockholm is synonym of water. On some spots in the city you can take a (free) ferry to another part of town. And we made a boat trip along the archipelago (some 24.000 islands).

Sweden is also a country of lovely pastries. The one on the picture is ‘semlor’, a winter speciality with
whipped cream, vannille cream and marzipan. Yummy!!!!

As outrplane back was only leaving at 8pm, we saw another museum on Sunday: the Gustavsberg Porcelain museum. A lovely museum on Swedish porcelain and design on an old industral site. There is also an outlet store and some other nice shops.

In that museum was an exhibition of raisins! Funny installations of a certain Johan Hagelbäck.

Never before I saw such a lovely hot chocolate. It was in Bromma, the airport where we left.

The last picture is my laptop . DS welcoming me back home.

29 januari 2009

het jaar van de os / the year of the ox

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:13 pm

(English text below)

Ik heb hier niet de gewoonte om over mijn leventje naast het haken te vertellen. Vandaag graag een uitzondering, omdat het zo’n mooi gebeuren was.

Afgelopen maandag, 26 januari was het Chinees nieuwjaar, de start van het jaar van de os. We waren uitgenodigd om dit te vieren bij een nicht van mij met een supertoffe (Chinese) dochter: Aihan. Het was een echt cultuurbad.

Aperitieven deden we met de vertrouwde bubbels, wel vergezeld van een groot bord mini-loempia’s, dat hoort er gewoon bij.

Rood brengt geluk. Een dochter in een felrood feestkleed en gouden schoentjes. Cadeautjes in felrood papier en prachtig gevouwen rode servietten – een lotusbloem met een wenskoekje erin – op een drakenbord.

Groene groenten (groen staat voor de lente die komt). Acht kommetjes met groene groenten waren er, acht is het meest volmaakte getal.

We lieten de keukengod terugkomen, nadat we hem allemaal een beetje wijn hadden opgegoten. En we verbrandden geld  om de bescherming van onze voorouders te vragen.

Zelf ben ik van het jaar van de aap (om de twaalf jaar keren de dierjaren terug). ‘k Vond nog een grappige tekst over aapjes zoals ik:

” Intelligent, organisatorisch sterk, knap en charmant, avontuurlijk en dapper, volhardend, creatief en innovatief, sociaal en actief, steeds bereid om nieuwe problemen op te lossen en rusten niet alvorens de oplossing gevonden is, offeren zich graag op voor het goede doel, leggen zichzelf moeilijke doeleinden op en werken hard om die doeleinden te bereiken.”

Als ik daar af en toe iets van waar maak, ziet dat er helemaal niet slecht uit hé 😉

Trouwens, in 2010 valt Chinees nieuwjaar samen met onze Valentijn.

I’m not used to blog about my life apart from the jewellery crocheting. This is an exception, because the happening was so nice.

Last Monday we celebrated Chinese New Year with a cousin of mine who has a georgeous (Chinese) daughter.

She wore a lovely red dress and golden shoes. The napkins were red and the presents had a red gift wrapping. Red brings happiness.

All the vegetables going with the steampot were green. Green reminds us of the springseason coming. And there were eight bowls of vegetables, number eight being a perfect number.

We made the kitchen god come back after all of us had poured some red wine in an offering glass. And we burnt money for asking our ancestors to protect us.

It was a great evening.

Next year Chinese new year is on the same day as our Valentine’s day!

26 januari 2009

inspiring stockholm

Filed under: Algemeen — Veerle @ 4:12 pm

(English text below)

Terug sinds gisterenavond, na vier dagen genieten in Stockholm. Altijd leuk om de Zweedse (jawel, blond en blauwe ogen) vrienden terug te zien. Ook leuk om er rond te slenteren. Ik was er voor ’t eerst in de winter.

Vandaag een reeks foto’s door de lens van een creatieveling. Volgende aflevering de foto’s als toerist.

Gamla Stan is het oude stadsgedeelte van Stockholm. Ooit waren er plannen om het met de grond gelijk te maken, in de jaren zeventig werd er toch tot behoud en restauratie besloten. En nu is het een sprookje. De eerste namiddag hebben we daar rondgewandeld. Je hoeft er geen moeite doen om leuke winkels te spotten.

Voor de papierliefhebbers: de winkel van Barbara Bunke:  Ljunggrenspapper. Grote keuze aan stempels en inkten, massa’s papier (veel Japans papier) en allerlei hebbedingetjes om te craften (touwtjes, papieren bloempjes, …). Ik kocht er een propvol zakje stukjes Japans papier om aan iemand cadeau te doen. Op de website meer foto’s van de winkel. Hier een kijk op de etalage:

Hier was ik vroeger al. Een wolwinkel met veel bijzondere dingen.

Hele mooie fijne handgesponnen en handgeverfde wol uit de Zweedse regio Smaland:

En een mooie voorraad zijde. Die mosterdgele heb ik gekocht, ook nog een streng mooi donkerturkoise zijde. Allebei Deens materiaal van BC Garn.

Aurea Vita, Een wijze winkel met veel breiwerk, vooral in linnen in de bijzonderste kleuren. Truien en sjaaltjes. Ik kocht er benen knopen.

Zweeds design is er ook voor dagelijks gebruik. Schotelvodden in de mooiste kleurtjes. Te vinden in alle winkels met de betere Zweedse souvenirs.  Handgemaakt door Iris, een vereniging die werkt met visueel gehandicapten (het prijskaartje was trouwens ook in braille).

Ook buiten het oude stadsgedeelte winkels genoeg om geld uit te geven. Hoewel, ik ben matig geweest. Een foto maken van het begeerde materiaal maakt ook al blij.

Massa’s linnen (veel Deens – blomstergarn, maar ook Zweeds) in de winkel van de Svensk hemslöjd (de Zweedse handwerkvereniging):

Toch ook een museum bezocht: Nordiska Museet, het Zweedse leven van vroeger tot nu. Veel tijd om er rond te lopen hadden we niet. In de winter gesloten om 16u, dat hadden we niet ingecalculeerd. Op het einde van de rondgang was er een zaal met hedendaagse toepassingen van klassieke technieken. Deze serie polswarmers bij voorbeeld:

Leuke popjes in een etalage:

En een tof handtasje:

In chronological order of the pictures above:

For paperlovers: the shop Ljunggrenspapper. More pictures and info on their website.

Very lovely handspun and handdyed wool from the Smaland region in Sweden.

Silk yarn of BC Garn (Danish). I bought the mustard yellow skein!

Knit and woven linen in Aureavita. Nice shop, I bought some bone buttons there.

To be found in most of the better Swedish souvenirshops: dish clothes in beautiful colours, made by Iris, a firm working with visually handicapped people. They also make very nice brushes of all kinds.

And the shop of the Swedish handicraft association. Lots of wool and linen, books, …

Contemporary applications of traditional techniques in the Nordiska Museet.

And some pictures of shop windows with things that I liked.

There is more to come …

21 januari 2009

awarded!

Filed under: Algemeen — Veerle @ 11:40 am

(English text below)

Er zijn plannen om rond moederdag en andere lentefeesten iets te doen.

Aanleiding om eens flink te werken rond kleurtypes. Ook al heb ik er zelf nog niet zo’n goed zich op, nu ik kleurenkaarten heb van de vier hoofdtypes( lente, zomer, herfst, winter) ga ik daar volop mee aan de slag. Tot mei zal ik naast de African Diva’s ook bezig zijn met Il Quatro Stagioni (de vier seizoenen). Om dit thema uit te werken zal ik vooral in m’n zijden stofjes duiken. En ik ben ook van plan van de rijgen, even afstappen dus van de ‘dwang’ om alles te haken.

Hier is al een voorsmaakje. Het is een detail van snoeren voor een wintertype, althans dat denk ik toch. Kleurenspecialisten mogen me altijd corrigeren, graag zelfs!

Nog ander nieuws: ik kreeg van Fleurfatale een prijs. Dankjewel!! Lees er haar blog maar op na (bericht van 20 januari 09). Nu mag ik op mijn beurt 8 blogs nomineren. Ik kom daar volgende week op terug (en ook op een andere prijs die ik vroeger al kreeg).

Verder nog wat praktische info. De workshopreeks in het Miat gaat door op zaterdagen  21 en 28 maart en op 4 april, telkens van 13u30 tot 17u. Inschrijven kan via publiekswerking.miat@gent.be.  Meer info hier. Voor wie graag wat beeldmateriaal wil om echt goesting te krijgen, hier kan je de foto’s zien van de reeks die ik gaf in 2008.

Tot volgende week! Morgenvroeg vertrek ik naar Stockholm (met dank aan Birribe en Dominique voor de reistips).

There are plans to do something in the period of Mother’s Days (in Belgium it’s the third Sunday of May) and other celebrations that take place in springtime (e.g. communion). This will force me to learn more on colourtypes of people (winter, summer, spring and automn). It’s a fascinating thing I guess, also for myself, to learn to look at people to see what fits them best.

I’m lucky to have colour passes of the four main types (thank you Heid!), so I use these to combine colours for this series of (mainly) necklaces. What you see on the pictures are details of a necklace intended for a winter-type woman. I will mainly use my silk fabric to make this jewellery. But crochetwork will always be nearby!

Other news: Fleurfatale awarded me! Thanks a lot! I will come back to this award (and an ther one I got before) next week, as now it’s my turn to nominate other blogs.

So, see you next week. Tomorrow morning I leave for Stockholm! (thanks to Birribe and Dominque for the travel tips).

16 januari 2009

african diva’s number three

Filed under: african diva's,Algemeen — Veerle @ 7:41 pm

Ik heb er maar één woord voor: koorts. Haakkoorts meer bepaald. Ik kan gewoon niet stoppen met (Afrikaanse) snoeren uit te werken die in mijn kopke zitten.

Nummertje drie is ook klaar. Voelde gisterenavond wel mijn linkerpols, dus oppassen geblazen. De volgende dagen iets rustiger, het goeie moment om de vintage stoffen van schoongrootmoeder boven te halen en er een tasje van te maken.

Bij dit snoer heb ik flink wat linnen gebruikt. Past wel bij de sfeer vind ik, sisaltouw of raffia … daar sluit het bij aan. Het lichtste blauw is die vlasdraad die ik in het Miat kocht, de beide andere kleuren zijn de linnen draden uit La Droguerie in Parijs (maar ook te koop in Lille).

Alle gehakte kraaltjes – ongeveer veertig, in twee verschillende formaten – zijn in zijden cordonnet. En de afwerking bovenaan is in handgesponnen zijde.

Dit snoer is vrij lang, bij komt het net tot boven mijn navel.

Het model van het slot is wat jullie inmiddels al van mijn kennen. Voor dit snoer heb ik wel een grote bol gebruikt (diameter ongeveer 3 cm).

En de inspiratie: een prachtige foto uit het reeds vermelde boek ‘Necklaces of the world’.

Meer foto’s vanaf hier.

This is what I call fever. More particularly crochetfever. Not able to stop working out the ideas that grow in my head.

Yesterday night I felt my wrist: signal to calm down. This could be the good moment to start doing something with the vintage upholstery fabrics of my grandmother-in-law (does this word exist anyway?).

On the pictures above you can see my third African Diva’s necklace. I used quite a lot of linen. I think it comes close to sisal or raffia, which has something African.

The crochet beads (some fourty, in two sizes) are silk cordonnet. The top and clasp are in handspun silk.

More pictures from here onwards.

14 januari 2009

african diva’s number two

Filed under: african diva's,Algemeen — Veerle @ 7:34 pm

Het tweede snoer voor African Diva’s is ook klaar.

Ik probeer ook foto’s te maken van mijn inspiratiebronnen, zowel van de vorm als van de kleurtjes.

Heerlijk is het om in boeken te snuffelen tot het begint te borrelen, en dat duurt meestal niet lang …

Hier dus een eenvoudig snoer. Een tube die dikker is dan wat ik tevoren deed (deze is 14 vasten in het rond). En, ik heb ze rond een katoenen touw gehaakt. Dit leek me wel nodig voor de stevigheid. Het snoer is halflang en ligt haast als een cirkel rond je hals.

De inspiratie van de vorm ligt in het beeld dat ik gewoon al had over een Afrikaans snoer met kraaltjes. Zoals je hieronder b.v. ziet.

De kleurtjes komen van een stof:

En dit is het geheel:

Zoals je kan zien heb ik al één van mijn twee oude paspoppen opgekuist. Ze was nog redelijk in orde, een goeie poetsbeurt was voldoende. En ze heeft een zwart stofje, als dat geen goeie achtergrond is voor mijn African Diva’s collectie 😉

Meer foto’s zijn er voorlopig niet. Ik wacht op betere lichtomstandigheden en ben ook op zoek naar een mooie neutrale achtergrond.

This is my second African Diva’s necklace. I will always try to show you pictures of my sources of inspirations.

Above you can see some pictures of half long simple African necklaces with lots of small beads. The colours are inspired by an African wax fabric.

This necklace is thicker than the tubes I usually crochet. This tube was made with 14 stitches in the round. And I crocheted it around a cotton cord, as to make it tougher. And also, this way you can really drape it as a circle around your neck … like an African diva!

10 januari 2009

sms

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:39 am

Dit is gewoon een kort informatief berichtje.

Sinds de invoer van de nieuwe websitenaam is het bezoekersaantal van deze blog flink teruggelopen. Dit ligt allicht aan het feit dat wie geabonneerd is op mijn berichten (RSS) geen verwittiging meer ontvangt bij een nieuw bericht.

Daarom verstuur ik in de loop van vandaag nog een bericht via de oude url. Ik zal deze oude url ook openlaten tot woensdagavond om iedereen de gelegenheid te geven de nodige aanpassingen te doen.

Nieuwe url: www.nevousinstallezpas.be/blog

Ik zal dus pas terug op (blog)post zijn vanaf donderdag.

Hello!

This is only a short message telling you about a practical problem.

Since I switched to my new url, the number of daily visitors fell down. I discovered that this is problably due to the fact that people who have an (RSS) subscription no longer received my new posts.

So today I will re-open the old url to send a message asking you to make the necessary adaptations.

I will leave this old url open until Wednesday night and won’t be posting until then.

Nieuwe url: www.nevousinstallezpas.be/blog

See you!

8 januari 2009

African Diva’s

Filed under: african diva's,Algemeen — Veerle @ 5:26 pm

In dit bericht dekt de titel wel een hele grote lading.

‘African Diva’s!’ is mijn jaarthema geworden. ’t Is mijn bedoeling dit als een rode draad door mijn inspiratie te laten lopen de komende maanden. En er dan op één of andere manier een afsluiter aan te breien (een tentoonstelling? een fotoreportage? of iets anders? ) op het einde van dit jaar.

Op de foto de mooie affiche van een theaterstuk dat in 2006 onder dezelfde naam liep in Nederland.

Het thema is toevallig tot stand gekomen. Afgelopen weekend was ik nog wat zijden stoffen en gehaakte kralen aan het maken (voor de pins). Deze kleurtjes lagen tesamen. Ik kon er me onmiddellijk een Afrikaanse waxprint bij voorstellen.

En ook, het is een mooie gelegenheid om iets te doen met de mooie boeken die ik in huis heb. Dit boek bij voorbeeld: ‘Necklaces of the world’.

Schitterend boek, heel veel foto’s. Inspirerend zowel qua vormgeving als qua kleuren. Voor meer boeken over juwelen, kijk hier op de website van Zahia. Voor meer info over dit boek, klik hier.

Wat zeker zal terug te vinden zijn in deze African Diva’s reeks zijn ‘andere’ kleuren. Enerzijds de warme kleuren van klei, aarde, indigo, amber, … Anderzijds de felle combinaties die te vinden zijn in Afrikaans textiel (waxen, batiks, prints, …)

Wat ik ook verwacht zijn andere formaten en lengtes van snoeren. Sowieso stel ik ze me groots voor, veel multistrands. Ook wel andere materialen misschien: zaden, hout, been en hoorn, …

Het worden ongetwijfeld juwelen voor trotse (Afrikaanse en andere) vrouwen! Mmmmmmmm …

En hier is de eerste al. Een zijden stoffen snoer (de kleurtjes van het toevallige hoopje kralen en draadjes van hierboven). Iets langer dan ik ze gewoonlijk maak en vééél dikker (zeventien strands!). De linten hebben elk een licht verschillende lengte. Je kan het snoer gewoon evenwijdig dragen of het snoer in zijn geheel wat draaien (dat vind ik zelf de mooiste manier). Op de fotopagina van de site, zijn er foto’s van beide manieren.

Van deze snoeren is me wel vaker verteld dat ze doen denken aan Afrikaanse snoeren. Als je van ver niet echt ziet uit welk materiaal ze zijn gemaakt, zouden het snoeren met kleine kraaltjes kunnen zijn.

Nog wat meer foto’s van dit snoer vanaf hier.

Well, I have decided on a theme for this year: ‘African Diva’s!’

What I imagine then is: large multistrand necklaces, the warm colours of clay, earth, indigo,… the sparkling colours of African fabrics, … Jewellery for proud (African and other) women!

And this theme gives me the opportunity to let me inspire by all the beautiful pictures in the books I have a.o. ‘A World of Necklaces’. For more info on this book, click here.

This is the first one. My multistrand silk fabric necklace, but with other colours then the ones I made before and with much more strands: seventeen!

There’s more to come, the whole year long. I intend to keep this theme in mind the following months. And hope to do something with the results towards the end of this year. We’ll see …

More pictures of this particular necklace, from  here onwards.

6 januari 2009

custom order

Filed under: Algemeen — Veerle @ 8:38 pm

Ik dacht altijd dat ‘op bestelling’ werken niet echt iets voor mij was. Maar ik heb er nu eentje gehaakt en dat was best leuk!

Dit was de opdracht: een kort snoer van ongeveer 43 cm, met paars en zwart en grijs (of in dat gamma, het moest zeker bij zwart passen), met herhalende kleuren, iets in de aard van de petroranje snoeren, …

En dit is het geworden:

De basis van het snoer is handgesponnen zijde in aubergine en in puur zwart. Op sommige plekken heb ik één draadje grijze stikzijde meegenomen bij de kleurovergangen. Verder werd er bovenop het basissnoer gehaakt in vijf bijpassende kleuren zijden cordonnet.

Eerst had ik er niet die schijfjes bijgehaakt, maar dat extra volume maakt het wel ‘af’ vind ik zelf.

Als slotje heb ik een grotere bol gebruikt dan gewoonlijk. Het heeft het voordeel dat de ring rond het slotje eventueel losser kan worden aangesnoerd (dat maakt het snoer korter), dan valt de bol er nog niet uit.

De rest van de foto’s vanaf hier.

I’ve always thought that making custom orders was not my cup of tea. But the previous days I’ve been busy crocheting one and I must admit: I liked it!

These were the orders: a short necklace, something with repeating colours, it has to match with black clothing with a preference for black, purple and grey, if possible some volume like my series of necklaces in orange and teal blue.

You can see the result in the first picture. At first I didn’t intend to add the small disks, but I think they really add something to the necklace.

As you can see on the second picture I added a small grey silk sewing thread when passing from one colour to the other in the basic necklace (which is crocheted with handspun silk).

More pictures from here onwards.

p.s. voor de Gent(en omstreken)enaars: (gelezen op de blog van Yarnlot) . Er is in Stoffenidee (de stof- en wolwinkel in de Hoogpoort) vanaf vandaag tot en met 12 januari een tentoonstelling over Rowan Yarns! Ik heb die leren kennen via Kaffe Fasset, absoluut mooi materiaal. Ik ga zeker eens kijken. Meer info op de blog van Marie Paule.

5 januari 2009

www.nevousinstallezpas.be

Filed under: Algemeen — Veerle @ 8:20 pm

Yes! Lijstjes hebben hier blijkbaar een stimulerende werking. Ik kan al een rijtje schrappen!

Vanaf vandaag heb ik mijn eigen domeinnaam: www.nevousinstallezpas.be -  en voor mijn blog wordt dat dan www.nevousinstallezpas.be/blog

Voorlopig blijft het oude adres nog even bestaan, je kan er dan doorklikken naar het nieuwe.

Dus: als ik in je favorieten zit, even aanpassen hé, want ik wil graag dat jullie op bezoek blijven komen!

Yes! Making up to do lists seems to have a very positive impact. As from today I have my own domainname: www.nevousinstallezpas.be ; my blog runs under www.nevousinstallezpas.be/blog

For some time the old address will remain operative, you will be offered the possibility to click on the new one.

When I am in your favourites, please make an adaptation. I will be very happy to welcome as a regular visitor.

En meteen ook een extra verwelkoming van de Veerles. In Gent waren er gisteren vertelwandelingen rond de heilige aan wie we onze voornaam hebben te danken. Jammer genoeg was ik te laat voor deze reeks wandelingen, maar op 20 maart as. wordt het initiatief herhaald. Meer info op de Veerlerieën-blog, je vindt hem hier en voortaan ook in mijn blogroll.

Older Posts »

Powered by WordPress