Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

30 november 2008

raindrops

Filed under: Algemeen — Veerle @ 12:10 pm

’t Is aan ’t regenen … blogtime, museumtime!

Een fotoverslagje van de eindejaarsbeurs op Sjamma gisteren. Ik heb me geamuseerd. Altijd leuk om mensen terug te zien en over gezamenlijke passies een klapke te doen. We zaten met z’n drie�n te breien in de winkel. En er is weer een plan voor een tentoonstelling bij iemand thuis …

Mijn ‘kraam’, beetje klein en dus ��n en ander gewoon niet uitgepakt. Mooi spiegeltje gezien? Ik zoek al lang naar een spiegeltje dat ik kan meenemen. Vorige week eentje gevonden in een brocantewinkel in Gent. Ben er heel blij mee.

Ik had de supermooie kaartjes van Fleurfatale mee en heb er ook gebruik van gemaakt om mijn etalage te maken. Volgende week neem ik ze ook mee naar de opendeur bij De Vuurkorf. ’t Is leuk om mooi papieren materiaal te combineren met mijn werk … gelijkgestemde kleuren (en zielen) doen veel.

Wegens geen tijd meer om doopsuikerzakjes te kopen om mijn speldjes in te verpakken, zelf met karton dat ik in huis heb, wat zitten uitproberen. Dit is het geworden, ‘k ben er zelf content van. Het speldje verpak ik eerst in zijdepapier en dan gaat het golfkartonnetje er rond:

Blogger meets blogger: Atelier Plano op zoek naar bloginspiratie bij de creaties van De Vuurkorf:

En bij een natte zondag hoort een museumbezoek. Niet echt binnengeweest. Wel het programma opgehaald van de Gentse Museumnacht: nu donderdagavond van 18u tot 01u zijn de Gentse musea open en gratis toegankelijk. Er zijn overal speciale dingen te doen, o.a. La fille d’O in het Miat, kookdemonstraties door BV’s in het Design, … Hier lees je meer. En tram 1 (de ‘museumlijn’ )is die avond ook gratis. Gent, I love you!

The pictures in this post were taken during the holiday fair yesterday in the fair trade shop where I volunteer. You can see my little shop, a package I ‘invented’ for my pins and two other blogsters that met and show their creations to each other.

This Thursday evening� December 4th the Gent musea are open until 1 am. Here you can read more on the program of this evening.

26 november 2008

er was eens … / once upon a time …

Filed under: Algemeen,inspiratie (textiel),kleur — Veerle @ 6:09 pm

Er was eens … een behoorlijke tijd geleden, nog vooraleer er sprake was van de eerste reeks workshops in het Miat. Ik liep toen zelf wel met goesting rond om eens een workshop te geven. Met mijn eigen fijne draadjes een volledig snoer haken, leek me niet haalbaar. Dus zocht ik middelen om ‘sneller’ (is nog relatief) te werken en maakte ik mijn eerste kralen in zijden stof.

Dit is het snoer van toen, het ligt al meer dan een jaar in een plastieken zakje  ligt te wachten op een bestemming:

Van het gehaakte lint was ik wel tevreden, van het rijgen van de kralen niet. De zijden rijgdraad rekt sowieso (ook na het vooraf uitrekken) en kralen die niet mooi naast elkaar aansluiten, vind ik niet netjes afgewerkt.

Later leerde ik bij Zahia parels knopen. Het had een oplossing kunnen zijn voor dit soort van snoer. Maar eer je het echt goed doet, moet er toch meer oefening aan vooraf gaan. En ook, ik werk met zoveel verschillende kralen (met vooral een verschillende dikte van gaatje of boring) dat het moeilijk wordt om dit mooi te knopen.

Afgelopen weekend heb ik het snoer gewoon helemaal los geknipt. De lessen van de kleuranalyse indachtig, heb ik er twee groepjes mee gemaakt. Alles wat eerder koud van kleur was, alles wat eerder warm van kleur was. Bestaand materiaal heb ik verder aangevuld met passend garen, andere kralen en ringen.

Het koude hoopje:

En het warme hoopje:

Al opgemerkt dat ik tegenwoordig ook wel koper gebruik? Deels onder invloed van de kleuranalyse, deels onder invloed van Fleurfatale die vaker met koper werkt (met dank voor de kruisbestuiving!). Ik heb moeten leren dat materiaal graag te zien en te gebruiken. Op Etsy heb ik handgemaakte ringen gevonden en inmiddels al bijbesteld … zo mooi vind ik die.

Aan de slag dus. Twee snoeren voor de prijs van één of hoe inspiratie soms gekke sprongen maakt.

Dit is het koude snoer:

En dit is het warme snoer:

This is the story of a necklace that has been waiting for further use for more than a year. I originally made it as an example for workshops. As my crocheted jewellery takes too much time to make one within the hours of a workshop, I was trying out other ways to make a less time consuming necklace (combinations with silk fabric beads and stone beads).

The first picture is the original necklace as such.

The second shows on what I was not satisfied: you still see the beads’ lacing.

Last weekend I cut the necklace apart and divided the material into two heaps: the more cold colours and the more warm ones (picture three and four). I added some more materials: other threads and beads.

As you can see I start working with copper. This is a material that I had to learn to love. I started using it partly influenced by the colour analysis I had some weeks ago. And also by seeing Fleurfatale’s work, she often uses copper findings, which I like. On Etsy I found some very nice handmade findings.

And I made two new necklaces of it (pictures five and six).

22 november 2008

welcome home karlita

Filed under: Algemeen,materialen — Veerle @ 9:05 am

Er vallen hier regelmatig de gezelligste enveloppes in de brievenbus. Nu ik bezig ben kleinere dingen te maken (o.a. een paar nieuwe modellen van ringen) koop ik nogal eens materiaal (‘findings’) op Etsy. Ik zou het doen alleen al voor die enveloppes: postzegels van overal, die verschillende handschriften… Ik heb nog geen enkele enveloppe weggegooid, speel met de idee om er iets mee te doen aan één van de muren van mijn zolderkamer.

Een paar weken geleden viel er een enveloppe  in de bus zonder dat ik iets had aangekocht. Afzender: Karlita.

Wat een ongelooflijke lieve verrassing, ze had zijde voor me meegebracht uit Marrakech, zomaar… En ikke blij!

De strengen (hele mooie kleuren overigens) zijn cactuszijde of sabri.

Op Karlita’s blog (bericht van 24 september 08)  kan je een foto zien van de winkel in Marrakech waar ze die zijde kocht. Whow!

Even wat rondgegoogeld om te weten te komen wat dat precies is.

Cactuszijde is meestal rayonne (kunstzijde) – sabri is het dialectwoord – die in Marokko wordt gemaakt en als bijzondere eigenschap heeft zeer goed kleur vast te houden.

Er bestaat ook echte cactus’zijde’, gemaakt van de vezels van een cactus, de ‘nopal’ (zie foto).  De plant werd door de Spanjaarden vanuit Amerika meegenomen naar de warmere delen van Europa en Afrika. De lange bladeren van de agave worden verbrijzeld, de vezels worden gewassen en er wordt op geslaan tot er een zijden draad ontstaat. In Mexico wordt die draad -‘ixtle’-  gebruikt voor het versieren van lederen riemen en zadeltassen. En de vezel werd er vroeger ook gebruikt om papier te maken.

Op Sjamma hebben we ook een aantal accessoires die met deze draden zijn gemaakt. Ze komen van een Marokkaans vrouwenproject ‘Fémimain’ en zijn te koop op de eindejaarsbeurs van nu zaterdag 29 november. Zij noemen de draad ‘sabra’.

Some weeks ago, I found an enveloppe in my letterbox, which I didn’ expect. Sender: Karlita. How sweet! It was a present from her trip to Marrakech. She had visited a cactussilk shop and thought that I would be happy to use these threads in my jewellery … Of course I am!!!

Please read this blogpost of Just Patchwork, where you find more info on this kind of thread, also read the interesting comment by Susan (which I translated in Dutch in the above text).

In the fairtradeshop where I volunteer we also sell accessories made of sabrisilk. They come from a Moroccon cooperative ‘Fémimain’.

Welkom thuis Karlita! (voor wie haar blog niet volgt: ze komt vandaag terug van een reis naar Chili). En morgen staat ze al op een opendeurdag in Zonhoven (zie haar bericht van 6 november 08)

Welcome home Karlita (she’s coming home today from a trip to Chile).

21 november 2008

weekendje gent/ this weekend in gent

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen,shopping,tentoonstellingen — Veerle @ 4:32 pm

Dit weekend wordt het startschot gegeven van de cadeautjestijd. ‘k Weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik beleef wel meer plezier aan ‘alternatief’ winkelen. Waarmee ik bedoel: zelfgemaakte dingen, fairtrade dingen, …

De Bazar op de Steinerschool in Gent (Kasteellaan) is traditioneel een plek met veel creatief talent. Altijd gezellig. En ja, ook daar vallen er lekkere dingen te eten en te drinken ;-))

Praktisch: zaterdag 22 november 08 van 11u tot 20u – zondag 23 november van 11u tot 18u.

Graag exta aandacht voor de deelnemers die ik er ken:

Fleurfatale, mijn maatje voor Miat-vernissages en suppliesshopping. Kijk maar eens naar haar blog: veel moois en speciaal voor de Bazar heeft ze nog meer van haar grenzeloze ideeën uitgewerkt!

De Vuurkorf: Isabel is een meester in het papierscheppen! Vorig jaar kocht ik er een bijzonder mooie verpakking voor een fles wijn, in handgeschept papier en met een passende leuke tekst op bovendien. Ze heeft ook theelichtjes, originele kaartjes, boekjes,… Meer info via haar blog hier.

Ook Rita staat er. Haar ken ik via Sjamma. En het is zij die voor mij  zijde spint. Ze spint ook wol, verft ze zelf, twijnt ze samen met zijde, enz… echt mooi materiaal voor de brei- en weeffanaten onder ons.

Ook de eindejaarsbeurs ten voordele van de palliatieve afdeling van het St. Lucasziekenhuis is een jaarlijks weerkerend creatief vuurwerk. Eveneens dit weekend bij de paters Augustijnen, Academiestraat 1, Gent (rechtover de Academie en de vroegere brandweerkazerne van Gent). Nu zaterdag en zondag van 10u tot 18u (met dank aan Katrien voor de info)

En ook nog dit. Deze avond opent in het Design Museum een foto/juwelen tentoonstelling ‘Sjalom-Sjalaam – Ontmoeting rond juwelen’, met werk van vier Gentse juweelontwerpers waaronder Ingrid Adriaenssens. Deze tentoonstelling wil een ontmoeting tot stand brengen tussen de Joodse en de Marokkaanse cultuur met respect voor de eigenheid van de eigen cultuur. Meer info hier op de site van het Designmuseum.

En omdat een blogbericht met enkel tekst toch een beetje saai is, hierbij nog een pittig detail van een nieuw halssnoer van mij … worden jullie nu al wat curieus om mijn eindejaarscollectie te zien? 😉

This post is about a holdiday fair in Gent this weekend and a new exhibition that’s opening tonight in the Gent Design Museum.

On the picture, a detail of a new necklace of mine … just to make people eager to see my holiday collection 😉

17 november 2008

crafting for sjamma

Filed under: Algemeen — Veerle @ 5:34 pm

Vorige zaterdag eens iets helemaal anders gedaan.

Op zaterdag 29 november as is er op Sjamma een cadeautjesbeurs. Een paar vrijwilligsters organiseerden afgelopen vrijdag- en zaterdagnamiddag een workshop om wenskaartjes te maken met de stofjes uit de winkel. Gewoon, eenvoudige dingen, wat kralen en wat draad in de buurt. De kaartjes zullen dan ten voordele van onze werking worden verkocht tijdens die beurs.

Kijk, elk heeft andere inspiratie:

Zaterdag heb ik wat meegedaan, was echt leuk. Dit was mijn inspiratie:

Last weekend I did something else but crocheting. In the fairtrade shop where I volunteer, we made some christmascards with samples of the fabrics that are for sale in the shop. Everybody’s inspiration was different. The second picture shows the kind of cards I made.

15 november 2008

a room of one’s own

Filed under: Algemeen — Veerle @ 10:19 pm

Drie jaar geleden hebben we hier in huis wat verbouwingen gedaan. De zolderkamer is nu van mij (alhoewel er ook wordt gelogeerd, ge-X-boxed, naar een tweede TV gekeken,…). Aan de muur net voor je mijn kamer binnenkomt hangt deze tekst van Virginia Woolf: “A woman must have money and a room of her own”…

Ik probeer het hier een beetje ordelijk te houden, maar dat lukt langs geen kanten. Ik gun jullie een inkijk:

Aan die tafel ben ik nogal gehecht. Het is een tafel uit mijn ouderlijk huis (ik denk dat ze er al was sinds het huwelijk van mijn ouders in 1955). Ze heeft ook lang in huis gestaan en er zijn nogal wat brandvlekjes van sigaretten op. Een herinnering aan mijn vader. Wat ligt er allemaal op?

Gezien de vele positieve leuke reacties op het blaadjessnoer, heb ik er nog eentje gemaakt in paarse tinten, er liggen ook twee ringen gekocht op Etsy (eentje van Karlita en eentje van Nanouke), er liggen nog steeds de bloemenbroches die een speldje moeten krijgen, er liggen nog zijden kralen die een ring moeten worden, er ligt een mandje met scharen en juweeltangen, haaknaalden, zilver- en koperdraad, enveloppes van over de hele wereld met Etsy-aankopen,.. En wat een geluk, ik hoef dat niet altijd op te ruimen, mag gewoon blijven liggen.

En waar staat dat kamertje? Midden één van de meeste authentieke steden van de wereld!!! Het National Geographic Traveler Magazine, stelt elk jaar een lijst op van de meest authentieke historische bestemmingen van de wereld. Er werden dit jaar 109 bestemmingen uitgekozen en daarvan staat het historische centrum van Gent op de derde plaats!!!!

Lees maar wat een internationaal panel te zeggen heeft over mijn favoriete stad:

“An interesting range of cultural experiences: churches, medieval castle museums, and rich painting collections, well-preserved and -presented.”

“A gloriously eclectic city, with an excellent mix of old and new buildings. Needs to work on interpretation and signing to explain and thus help conserve its treasures. Much improved fabric.”

“Unlike its neighbor Bruges, Ghent has retained the character of a functioning city rather than an open-air museum.”

“Aesthetic appeal is high particularly because the city has not turned into a mono-economy of tourism.”

Op de website van National Geographic Traveler Magazine, kan je hier meer over lezen (o.a. dat Gamla Stan in Stockholm op de 7de plaatst staat… en daar ga ik in januari nogmaals heen).

Above you can see the table on which I’m working daily. As you can see: lots of materials, unfinished projects, inspiring Etsy supplies,… Just before entering my room there is this text of Virginia Woolf: “A woman needs money and a room of one’s own”.

Well, this is just an introduction to point especially to my readers from abroad, where this room of mine is situated. It’s in the town (Gent, Belgium) that’s on the third place of this year’s list of most authentic historic destinations of the world. On the website of National Geographic Traveler Magazine you can read more on this list. And what’s more: from this room of mine I can see some of the towers of the city centre! Lucky me!

12 november 2008

parijs/paris – dag 2/day 2

Filed under: Algemeen,shopping,tentoonstellingen — Veerle @ 1:42 pm

Na een lekker ontbijt – hoe komt het toch dat het stokbrood nergens zo lekker is als in Frankrijk – met o.a. zelfgemaakte vijgenconfituur van onze gastvrouw, de auto op een parking gaan zetten, in de buurt van de grote brocante/antiekmarkt van Saint-Ouen ( in het noorden van Parijs).

’t Was nu al de derde keer dat ik een halve dag heb rondgestruind op Les Puces de Saint-Ouen, nooit vervelend. Het is eigenlijk een veelzijdige verzameling van rommelkraampjes, gewone marktwaren (geen voeding), gezellige brocante, sjieke antiek en design (in het overdekte gedeelte),… Soms niet te geloven wat er nog allemaal te koop is. Wie op zoek is naar authentiek antieke spullen voor een ouwerwetse tuin, inrichting van een café, nieuwe huis…

Een paar sfeerbeelden…

Gekke kleine popjes om aan een GSM te hangen. Eentje gekocht voor DD, met de stille bedoeling dat ze er misschien zin in krijgt zelf zo ‘ns iets te proberen:

Een boordevolle zak Afrikaanse glazen kralen, waar ik uiteraard heb in gegrabbeld. ‘k Heb er een paar gekocht die perfect passen bij kralen die ik een tijd geleden in Zahia kocht. Bijzonder geschikt dus voor de nieuwe reeks halssnoeren waar ik mee bezig ben (zie de peepshow van een paar dagen geleden):

Grappige oude oorbellen (clips) met een bontje:

Er zijn wel meerdere winkeltjes met oud textiel:

Een volle mand mooie fijne lederen handschoenen met borduurwerk:

Na de obligate soupe à l’oignon gratinée (die deed deugd!), terug naar de stad richting Eifeltoren. Want daar vlakbij is het Musée du Quai Branly, het grote etnografische museum – là ou dialoguent les cultures.

Ik was er vorig jaar al een keer en heb nu vooral tijd doorgebracht in de tijdelijke tentoonstelling “Chemins de couleurs – teintures et motifs du monde” over de verschillende technieken die bestaan om textiel te kleuren. Er zijn prachtige stukken te zien. Nog een poging gedaan om foto’s te maken, maar ik werd snel tot de orde geroepen door de zaalwachter, fotograferen verboden! Op dit deel van de site van het museum vind je veel uitleg en foto’s over het kleuren van textiel, de technieken en de kostuums.

Ik heb een zwak voor museumshops. Soms loop ik er gewoon naar binnen zonder het museum zelf te bezoeken. Deze was om gek te worden:  (te) veel boeken over etnisch textiel. ‘k Ben er kunnen afblijven, gelukkig had ik al dat boek van Cathérine Legrand (wat ook de museumshop lag).

After a very nice breakfast we went to the flea market of Saint-Ouen (in the north of Paris). This is really a huge flea market: antiques, usual market stuff, brocante, vintage design,…Here you find more information on this enormous flea market. On the pictures some market images that I liked.

In the afternoon we went to the Musée du Quai Branly close to the Eifel Tower. It’s the museum of ethnography of Paris, housed in a building by the French architect Jean Nouvel.

As I already saw this museum last year, I concentrated this time on the temporary exhibiton ‘Chemins des couleurs’ dealing with textile dyeing. On this part of the museum’s site, you find a lot of information on textile dyeing and costumes.

And then the weekend was over….

Onderstaande foto hoort eigenlijk in het begin: het lekkere glas chardonnay op de Place des Vosges…

Om te koesteren…

11 november 2008

parijs/paris – dag 1/day 1

Filed under: Algemeen — Veerle @ 9:39 am

Er zitten nog een aantal berichten in mijn concepten (o.a. de supplyshopping dag in Rijsel) waar ik maar niet aan toe kom. Maar toch eerst Parijs, nu die nog in mijn hoofd speelt.

Parijs was leuk, évidemment. ‘k Heb niet echt foto’s genomen van gebouwen en zo, wel wat inspirerende etalages. Steeds op zoek naar toepassingen van haak- en ander handwerk.

We zijn begonnen in Le Marais. Op zaterdagmiddag konden we zelfs in het zonnetje een glas witte wijn drinken op een terras op de Place des Vosges. Dan naar Musée Picasso. En verder windowshoppen in de Rue Vieille du Temple ( zéééér veel leuke winkeltjes) en Rue des Rosiers (Joodse straat).

Handschoenen met gehaakte bloemen in een winkel vlak bij La Place des Vosges:

Gewoon, mooie kleuren samen:

Opvallend veel handwerk (sjaals, tassen,…) in het huidige wintermodebeeld. Ik heb er zowaar zin door gekregen om nog eens te breien. Ben aan een sjaal begonnen.

Een grappig winkeltje in de rue Vieille du Temple, allemaal van die kleine gebreide vingerpopjes:

Nog meer handwerk:

En dan, de ontdekking van de dag: A la bonne renommée. Een heerlijke winkel met kledij en  accessoires geïnspireerd door en gemaakt met etnisch textiel. De zaak heeft een website, die kan je hier bekijken. Al googelend naar informatie over deze winkel, kwam ik op de blog Lazy Gal Quilting terecht. Je kan hier een uitgebreid bericht in het Engels (met veel foto’s) lezen over A la bonne renommée, door een Amerikaanse vrouw die in Parijs woont.

Mooie tasjes hé. Ik loop al lang met de idee om ook tasjes te maken. Ik heb nog een flinke stapels echte vintage stoffen liggen (minstens veertig jaar oud). Ze komen uit de tapisseriewinkel van de grootouders van mijn DH. Toen de grootouders overleden, heb ik daar één en ander mogen van meenemen!).

In A La bonne Renommée kocht ik een boek. ‘Carnet d’inspirations textiles’… de titel alleen al, niet aan te weerstaan. Het boek is geschreven door Cathérine Legrand één van de twee stilisten van deze zaak. Het is een zalig boek vol foto’s, met textiel van over de hele wereld. Meer info over dit boek, o.a. hier.

Morgen het vervolg: de Puces de Saint-Ouen en Le musée du Quai Branly.

Paris was great. This post is about what we did and saw on Saturday. We did Le Marais: Place des Vosges, Musée Picasso and the Rue Vielle du Temple.

I took some pictures of inspiring things that I saw in the windows. The greatest of them all was A La Bonne Renommée, a great shop with ethnic textiles. The shop has a website, whic you can watch here.

You can read here a blogpost on this shop with lots of nice pictures.  This blog Lazy Gal Quilting is by an Amercan woman living in Paris.

One of the designers of the shop, Cathérine Legrand, wrote a book, some kind of travelling journal on her textile trips all over the world. More info on the book here.

Tomorrow there will be more on Paris...

7 november 2008

la tentation

Filed under: Algemeen — Veerle @ 8:18 pm

Waarom zou ik mijn titeltje vandaag in het Frans schrijven???? Eh ben oui, ‘k ben morgen en overmorgen in Parijs!

Ondertussen nog een kleine peepshow: details van nieuwe snoeren… ‘k wil jullie wat nieuwsgierig maken om naar één van de eindejaarsbeurzen te komen 😉

My title is in French today. Why oh why??? I’m in Paris tomorrow and on Sunday!

In the meantime a small peepshow: details of my newest necklaces. Just to make you curious to come and see them in real during one of  the coming bazars.

Mooi weekend! Have a nice weekend! Bon weekend!

6 november 2008

workshop sier(dr)aden voor kids!

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:03 pm

Woensdagnamiddag 19 november as geef ik in het Miat een workshop voor kids (vanaf 8 jaar). Van 14u tot 16u30.

Ik blijf in mijn vertrouwde domein: juweeltjes haken.

Uit de programmabrochure:

“We gaan aan de slag met stofjes en draadjes en maken daar onze eigen kralen van. Eventueel gecombineerd met houten kralen maken we van dit alles een halssnoer. Kunnen haken is niet nodig, we leren vingerhaken en gebruiken die techniek om de kralen tot een snoer te verwerken”

Kijk, dit is wat ik er zelf van brouwde. Ben heel curieus wat de kinderen ervan zullen maken…

Er zijn nog wat plaatsen vrij. Inschrijven kan via pubiekswerking.miat@gent.be of 09/2694200 (sorry, ‘k weet zelf niet hoeveel het kost, maar ’t zal wel meevallen!)

Alle info ook via de website van Miat. Klik hier.

p.s. volgend voorjaar (maart-april 09) herhaal ik de reeks sier(dr)aden haken in het Miat.

This post is about a workshop I’m giving in the MIat-museum in Gent. I’ll do with the kids what I’ve been doing before with the grown-ups: making textile jewellery. We will make our own beads with felt, fabrics and threads. And with the technique of fingercrocheting we’ll combine these beads into a necklace.

Older Posts »

Powered by WordPress