Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

29 september 2008

kyoka

Filed under: Algemeen — Veerle @ 4:34 pm

Een kyoka is een Japanse dichtvorm. Meer over Japanse dichtvormen vind je hier.

Deze dichtvorm moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen: 5 regels van respectievelijk 5, 7, 5, 7, 7 lettergrepen. En een kyoka moet ook een beetje grappig zijn.

Een vroegere collega van mij (zelfs ooit mijn baas, maar nu al vele jaren genietend van een goedgevuld gepensioneerd leven) heeft een kyoka voor mij geschreven. ’t Was oorspronkelijk zijn bedoeling om dit poëzietje te posten als reactie op een blogbericht, maar dat was niet gelukt. Dus kreeg ik hem per gewone mail en post hem zelf.

Hier is ie:

Veerle’s halssnoeren –
toen ik hun speelse vorm zag,
kunstwerk naar ik las,
keek ik ietwat beteuterd
naar mijn uitgestreken das.
De auteur is Julien Tahon. ‘De Juul’ zoals wij hem noemen.
This post deals about a poem someone wrote for me. It’s written according the rules of a Japanese ‘kyoka’. But it’s untranslatable, sorry!

27 september 2008

party time

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:23 pm

Deze avond is er in Gent een bal, Het Bal van de Gevallen Engelen. Een party met zo’n naam kan alleen maar een leuke bedoening zijn.

De ringetjes die ik deze namiddag maakte zouden er ook passen.

Om het sfeertje te schetsen bij het maken van de ringen: in volle zon zat ik te genieten, net nieuwe kraaltjes gehaald bij Zahia en bij mijn kopje koffie had ik pralines die ik ter gelegenheid van de Dag van de Klant had gekregen bij  mijn aankoop… gezellig hé!

Hier zijn ze:

Het lijkt mij ook een leuk hebbeding voor de eindejaarsfeesten: een beetje opvallend, een beetje blinkend, een beetje zwierig,… Toch wel bizar dat ik al denk aan het eindejaar, da’s niet van mijn gewoonte. Maar ik merk dat er op Etsy al heel wat winkeltjes volop in de kerst- en feeststemming (en bijhorende cadeautjes) zitten.Vandaar allicht mijn voorbarige gedachten.

This afternoon, while I was enjoying a beautiful automn sun, I made these rings. I think they are really fit for party people : a bit eyecatching, a bit dancing, a bit shiny,… Something for new year’s eve?

25 september 2008

nog 10 keer slapen

Filed under: Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 4:40 pm

Nog 10 keer slapen en het is zover: een heuse tentoonstelling in een heuse galerie in het buitenland ;-))

Het dichtste buitenland wel te verstaan, Scheveningen, Nederland.

Er is wat mis gelopen bij de drukker, de ‘echte’ uitnodigingen zijn op komst. Maar ik heb ze wel al in pdf.

Voilà, welkom!! (klik op onderstaande link en de uitnodiging komt in al haar glorie te voorschijn)

uitnodiging-0510082

Next Sunday October 5th is the opening of an exhibition in the Netherlands (Scheveningen, the Hague). Here is the invitation.

22 september 2008

dd

Filed under: Algemeen — Veerle @ 6:43 pm

Vanaf vandaag hebben we hier een hogeschoolstudente in huis. Dochterlief start de opleiding vroedkunde.

Voor ’t eerst ook geen agenda van de school uit. Dus ging ze op zoek naar een echt leuke agenda, maar kwam met een doodgewoon doorsnee ding naar huis. Iets echt moois had ze niet gevonden, dus kocht ze maar iets gewoons en ging ze zelf aan de slag.

En het resultaat mag gezien worden. Ik ben er trots op, dus mag ze in mijn blog.

Een omslag gemaakt van vilt (verstevigd met karton) en versierd met vele kleurtjes vilt. Ook de sluiting en de blaglegger werden niet vergeten:

From today onwards we have a college student in the family. Dear daughter starts studying to become a midwife. As she did not find a pretty agenda, she bought an ordinary one, and pimped it, isn’t it nice?

21 september 2008

sneak preview

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:18 am

Tussen het maken van speldjes en zijden (stoffen) kralen door en Scheveningen voorbereiden, ben ik al een paar weken bezig met nog eens een ‘groots’ project.

Met ‘groots’ bedoel ik een juweel waar meer dan twintig uur inkruipt. Misschien moeilijk te geloven, maar ook daar ben ik graag mee bezig: zoiets dag na dag langzaam zien groeien… voor mij is dat genieten!

Hier is een voorproefje:

These days I’m busy making silk (fabric) beads and pins. But in the meantime I’ve also started a ‘big’ project again. For me ‘big’ is a jewelproject that takes me more than twenty hours or so. Believe it or not, I enjoy being busy so long with the same thing. I like a lot to see how it grows to its finish. On the picture you can see a detail.

18 september 2008

workshopmania

Filed under: Algemeen — Veerle @ 3:33 pm

’t Lijkt wel of ik van de ene workshop naar de andere hol. En wat mijn geval betreft is workshopmania synoniem van zahiamania.

Gisterennamiddag was ik nog in de volste overtuiging dat ik een avondje thuis zou zijn, samen met dochterlief ‘Memoirs of a Geisha’ kijkend. (boek ook gelezen? mooi, vond ik).

Dat was zonder Els gerekend. Els is één van mijn ‘leerlingen’ van de workshops in het Miat met wie ik nog contact hebt. En Els heeft ferme plannen op creatief vlak. Maar daarover later meer.

Aangezien haar dochter ziekjes was en niet mee kon naar Zahia voor ‘Ringen en oorringen‘ vroeg ze of ik geen zin had. Was toch al van plan om die eens te doen. Ja dus.

En ik heb weer wat bijgeleerd dat ik nog zal kunnen gebruiken. We leerden op twee manieren een kraal aan een oogje (een oogje van een ring, van een broche, van een tussenstukje,  of van een oorhaakje) zetten. De ene manier was voor kralen die een gewone boring hebben. De tweede manier was voor kralen, briolettes (blinkende, gefacetteerde kraal in druppelvorm) met name, die een dwarse boring hebben.

De volgende keer dat ik oorbellen maak met mijn stoffen kralen ga ik zeker deze manier gebruiken om de kraal aan de oorhaak te bevestigen, dat zal mooier zijn. En meteen hoef ik geen spijt te hebben al die restjes van de zilveren pennen te moeten weggooien, die worden nu mooi tot op het einde opgebruikt.

Hier is een foto van de ring die ik gisterenavond maakte. Volledig in herfstkleuren! Op de achtergrond een sjaaltje in terracottarood, ook herst. Zoals Ingeborg zei: eerst in de eigen kleerkast gaan shoppen. En daar is is bij mij voorlopig(!) bij gebleven 😉

Quite by incidence I attended another workshop at Zahia yesterday night. A friend of mine invited me to accompany her to ‘Rings and earrings’. Of course I said yes. And again, I’ve learned techniques I will use further on. When I will be making earrings again, I will use the method of attaching the bead to the earwire which I practiced yesterday evening.

On the picture, the ring I made. Entirely in automnshades!

17 september 2008

afgewerkt

Filed under: Algemeen — Veerle @ 3:46 am

’t Is er eens van gekomen om toch twee snoeren die ik op vakantie had gehaakt verder af te werken en te fotograferen. Zie eveneens mijn bericht van 11 augustus 08, waar ook de eerste foto’s te zien zijn.

Hier is een detailfoto van die ‘ketting’, je kan goed zien dat het snoer bestaat uit in mekaar gehaakte schakels. De inspiratie voor het snoer is in twee stappen gekomen. In de maand juli had ik zomaar voor het plezier kleine schijfjes zitten haken, zonder al te weten wat ik er zou mee doen. De schijfjes gingen mee op vakantie. ’t Was eerst de bedoeling om ze af te wisselen met gehaakte bollen, maar ik vond die handgesponnen zijde uiteindelijk niet zo geschikt om bollen te overtrekken. En toen kwam het schakelidee.

Van die schijfjes heb ik er nog een pakje over. Daar ben ik alweer iets anders mee aan het doen.

Wat de kleuren betreft: na de ‘Ken je kleuren’-workshop kijk ik daar nu inderdaad anders tegenaan. Twee van de drie kleuren passen bij mijn type. Dat turquoise is eigenlijk te helder (in het echt is dat turquoise lichter en helderder dan op deze foto).

De rest van de nieuwe foto’s kan je vanaf hier bekijken.

At last I made some time to finish the necklaces I made in Austria during our summer holidays. On the picture you can really see that this necklace is a chain.

The inspiration came in two steps. First I made a lot of the small disks, just for fun. I took them with me on our summer trip. And there came the idea of this chain.

The rest of the pictures you can see from here onwards.

14 september 2008

’t is herfst!

Filed under: Algemeen,kleur,shopping — Veerle @ 7:21 am

Afgelopen vrijdag een heerlijk ontspannende namiddag gehad bij Zahia. Ik was er te gast om de workshop ‘Ken je kleuren’ mee te beleven.

De workshop gaat door in de ‘annex’ van de kralenwinkel (het hoekje om): een stijlvolle, lichte ruimte waar alles in het teken staat van de kleuranalyse: witte muren, speciale daglichtlampen en stapels stoffenboeken waar we later mee aan de slag gaan.

Waar het om draait, is op zoek te gaan naar harmonie tussen wat je meekreeg van de natuur (kleur van ogen, huid en haar) en wat je daar zelf aan toevoegt (kledij, sieraden, bril, accessoires,…). In de loop van de namiddag zullen we het type (zomer, herfst, winter, lente) van elk bepalen. De kleurenwijzer van ons type, die we daarna meekrijgen  wordt een hulp bij het shoppen. En omdat die kleurenwijzer vooral geen beperking mag zijn (help! ik vind de exacte kleur niet…), leren we naar kleuren kijken.

We startten de namiddag rond een gezellige tafel: vijf leuke nieuwsgierige mensen, koffie en koekjes en een grote mand vol stofjes. Aan de hand van die stofjes leerde Ingeborg ons kijken naar kleur: is het het licht of donker, is het helder of gedempt, is het koud of warm… Op die manier naar kleuren kijken, was voor mij al een leerschool. Dat deed ik tevoren niet. Ik kijk nogal intuïtief, zit meestal wel goed denk ik, maar de nieuw aangeleerde invalshoek zal ik ook zeker verder gebruiken bij de kleurenkeuze voor mijn juweeltjes.

Daarna gaan we elk om beurt voor de spiegel zitten. De spiegel wordt verlicht met daglichtlampen… niet echt flatterend zo jezelf te zien. Maar wel leerrijk om te zien hoe kleuren die bij je passen, echt in je voordeel spelen.

Ingeborg neemt uitgebreid de tijd om op zoek te gaan naar je type, naar je topkleur, naar wat voor tinten je best gaat bij make-up… Zahia zou Zahia niet zijn als er niet ook een heel rek halssnoeren klaar hingen. Ieder krijgt een halssnoer omgehangen dat perfect bij haar past. Mooi!

Eén van de deelneemsters heeft een paar foto’s van mij getrokken terwijl ik ‘in analyse’ was. Ik heb de hele reeks op mijn fotopagina gezet (bij ‘evenementen’). Je kan ze hier zien.

Hieronder zie je mij bij aanvang (helemaal neutraal ‘ingepakt’ in wit, ook een kapje over mijn haar omdat mijn haar gekleurd is).

Bleek dat ik best ga voor donkere, gedempte kleuren. Mijn topkleur is donkergroen (moet er dus in mijn hele humanioratijd goed uitgezien hebben 😉 : groene uniform van de Dames van Maria in Aalst).

En zo zou ik er op m’n best moeten uit (gezien? ik heb lipstick op!!! – en de lach moet je er ook nog bij denken ;-))

Ik vond het zelf best moeilijk om te kijken naar de harmonie die je al dan niet teweeg kon brengen met de keuze van de juiste (of foute) kleur. Dit leek de beste leidraad: als je afgeleid wordt naar de kleur is het niet goed, als je evenwel naar het gezicht wordt getrokken is het wel goed.

Nadat elk overtuigd is van haar eigen type, gaan we nog wat rond de tafel zitten (met alweer een lekkere kop koffie) om wat vragen uit te wisselen.

Elk van ons krijgt haar persoonlijke analyse uitgeschreven mee, samen met de kleurenwijzer en nog wat tips. ’t Is ondertussen al goed halfzes… dus net iets te laat om nog te gaan shoppen 😉

Dit is mijn kleurenwaaier:

Meer info over deze workshop vind je hier op de website van Zahia. Je vindt er eveneens info over de opleidingscheques van de VDAB (zo kost de workshop je maar half zoveel!).

O ja, zelf ben ik een herfst! Bij een spontane keuze voor aanvang van de analyse koos ik ook al voor die kleurenwijzer (maar blijkbaar kiest 80% van de mensen voor die kleurenwaaier, maar zijn er eerder weinig die echt herfst zijn).

Ik loop al een tijdje met de idee om toch eens een snoer te rijgen op staaldraad (dus even eens niet helemaal textiel) met verschillende soorten van kralen (gehaakte, zijden stoffen, halfedelstenen,..). En daar ga ik nu eens aan beginnen; volledig in overeenstemming met mijn kleurtype.

Last Friday afternoon I went to a workshop to determine my colourtype. I was invited by my favourite bead shop Zahia. The colour analysis takes place in a room where walls are white, where there are special daylightlamps. It was quite fun and I learned a lot of how to look at colours. Dark or pale? Clear or softened? Warm or cold?

The whole aim of such an analysis it to find out how to bring harmony between what nature gave you (colour of our skin, eyes and hair) and what you add yourself (clothes, spectacles, jewellery,…)

Anyway I learned a lot of how to look at colours. It will not only guide me when shopping, it’ll also be inspiring when picking out colours for my jewellery.

And I will start with a necklace completely in conformity with  my own colour type : automn.

Here you can see the pictures of my whole personal analysis. The pictures in this post are me at the very beginning of the ananlysis (all is neutral, also my hair – whih is coloured) and me in a good colour (with a Zahia necklace). The last picture is my colourfan.

More info on the workshop, click here.

11 september 2008

inventaris

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:02 pm

Ziezo, alles voor Scheveningen is klaar. Op de fotopagina van de site staat er nu ook een codenummer bij elk juweeltje (behalve bij de oorbellen, da’s voor een ander keertje).

Vastgesteld dat er toch nogal wat ringen nog geen fotografische vereeuwiging hadden gekregen. Daar heb ik me gisteren dan mee bezig gehouden (er was eens wat open weer nadat ik van m’n werk thuis kwam… eindelijk goeie omstandigheden voor wat foto’s).

Hier zijn ze.

Ringen met ingewerkte slingertjes en oogjes (die zijn nog van 2006, ik heb zo ook daar een plaats gegeven in het fotoalbum).

Nog wat spelletjes met bollen en oogjes en schijfjes…

Een aantal eenvoudige ringen (uit 2007), waarbij de kleurencombinatie vooral van belang is. Deze vragen wel wat tijd, er is een redelijk lint nodig eer ik zo’n cilinder kan rollen.

En wat variaties op het vorige model, oogjes en slingertjes piepen uit de opgerolde cilinder.

So, everything is ready for the exhibition in Scheveningen (Holland). All my jewellery has a codenumber now (which you can see under the pictures in the photogallery). On the pictures : rings from 2006 and 2007 which had nog been photographed before.

8 september 2008

earwire

Filed under: Algemeen,materialen,shopping — Veerle @ 9:02 pm

‘Earwire’, een gek Engels woord vind ik. Wordt dat dan ‘oordraad’ in het Nederlands??? 😉

Soit, ’t is alleszins één van de zoekwoorden die ik gebruik om mooi oorbelmateriaal te vinden op Etsy. Veel van het aangeboden materiaal is doorsnee, in grotere hoeveelheden.

Maar er zijn ook een paar Etsy-shops met handgemaakte oorhaakjes. Meestal zijn die in sterling silver. (zie ook  mijn bericht van 17 mei 2007 over zilver). Ze zijn duurder, maar ook zoveel mooier. En dat is wat ik zoek.

Ik heb de voorbije weken in diverse shops wat oorhaakjes besteld. Ik blijf het zalig vinden dat er hier pakjes met vreemde postzegels in de brievenbus vallen.

En ik heb me er mee geamuseerd. Oorbelletjes met een gehaakte kraal en een stoffen kraal. Verder geen extra kralen of zo. Gewoon de kleur en het materiaal laten spreken.

During the previous week I’ve been searching the Etsy-site for nice handmade silver earwire. Most of the findings offered, are the usual thing. But some shops offer very nice handmade hooks. They are more expensive, but they are exactly what I like to work with.

On the picture you see three pair of earrings. There is a crocheted bead and a tissue bead, both in silk. The findings are in sterling silver.

En ook nog dit. ‘Wardrobe’ vrijdagavond was heel leuk. Galerie Link is een bijzonder mooie locatie. En de receptie was super! De hapjes waren van Gastronomie aan huis. Ik heb daar iets geproefd, crème brûlé met geitenkaas, wat mij nog zeer lang zal bijblijven. Wat een zalige smaak!

Older Posts »

Powered by WordPress