Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

31 augustus 2008

‘schone’ kleren

Filed under: Algemeen — Veerle @ 3:34 pm

Gisteren winkelpermanentie in Sjamma. Vroeger zat ik daar altijd alleen. Nu waren met z’n drieën.

Sinds kort heeft Filip van Amala ook z’n tentje opgeslaan in onze winkelruimte. En dat ‘tentje’ is letterlijk te nemen. Filip maakt ecomatrassen (op maat) en die zijn gepresenteerd is een soort van tent (héééél zen! je zou er zo een dutje gaan doen) achteraan in de Sjamma-winkel. Meer info hier.

Verder was er ook een leuke nieuwe vrijwilligster waar ik rap aansluiting mee vond: ook ooit nog Henry Story weefschool gedaan, zot van stofjes en draadjes,… Ook haar mama heeft nog lang geweven en heeft nog een grote voorraad fijn linnen liggen…. tralalalalala: er is weer leuk materiaal op komst.

En verder kwam er nog een man die professioneel bezig was met bioproducten en op zoek was naar gerecycleerde stoffen. Dat hebben we op Sjamma niet. Maar de vraag was wel aanleiding tot een goeie babbel over wat fair trade nu eigenlijk is (héél verschillend voor veel mensen). Zo ook ‘Groen is het nieuwe zwart’ (Utrecht, Nederland) leren kennen. Volgens de website toch een groep die echt professioneel bezig is met eco en ethisch in de textielbranche. Wat fair trade voor hen is vind je hier.

‘ s Namiddags de fair trade route verder gezet naar de Wereldwinkel. En iets leuks gekocht dat in dit blogbericht mag: gehaakte vingermassageballetjes. Zo’n balletjes ken ik wel als stress- of jongleerbal, maar zo klein had ik zo nog nooit gezien. ’t Is de bedoeling dat je die balletjes tussen je vingers klemt, hand laat rust op je schot en dan de balletjes wat heen en weer beweegt. Het setje komt van De La Selva, een project in Guatemala dat werkt rond de Mayacultuur. Meer info hier.

Dit is een foto van hoe de balletjes verpakt zijn, ook héél leuk trouwens.

This post is about my volunteer work in a fair trade textile shop here in Gent. On the picture you see finger massage balls I bought in the Oxfamshop. I saw these crocheted balls before as stressball or juggling ball, but I never saw them that small. Very cute! And they were very nicely packed as well. The set comes from a project in Guatemala. De La Selva. More info on this initiative here.

Further on there is some info on ecofriendly handmade mattrasses that are now for sale in the fair trade shop. Sorry, this website is only in Dutch : Amala.

And on a Dutch intitiative on ecofriendly and fair trade textiles. Sorry, also only in Dutch. Groen is het nieuwe zwart.

Voor de mama’s met schoolgaande kids: goeie start morgen!

28 augustus 2008

op dreef

Filed under: Algemeen — Veerle @ 1:23 pm

Stilletjes aan geraak ik op dreef. Ik heb blijkbaar toch de spanning tussen werken en vrije tijd nodig om te gaan plannen en ook aan de slag te gaan.

Het verjaardagsfeestje van dochterlief nam uiteraard ook tijd in beslag. Toch ook iets wat ik graag doe: organiseren, versieren, tuin gezellig maken (we hadden geluk, ondanks de voorspellingen heeft het afgelopen zondagnamiddag niet geregend), taarten bakken (koken is ook iets waar ik, bij voldoende tijd, heel graag mee bezig ben), babbeltjes doen, nieuwe afspraakjes maken (na het zien van de film ‘Sex and the City’ nog meer goesting gekregen om mooie vriendschappen te onderhouden: we gaan met vier vriendinnen naar Parijs!),…

Op dit moment ligt de tafel waar deze laptop staat ongeveer vol: materiaal om oorbellen en speldjes te maken, prints van de juwelen die begin oktober naar de galerie ZeeZandZilver in Scheveningen gaan, één van de halssnoeren uit Oostenrijk dat moet afgewerkt worden, batterijen die aan het opladen zijn voor het fototoestel (ik wacht al een paar dagen op mooi daglicht… het ziet ernaar uit dat ik op Godot zit te wachten), een doosjes met kleine spullen voor de museumshop van het Miat,…

Een kleurrijk allegaartje dus, maar meteen ook inspiratie voor een paar blogberichten.

First things first.

De speldjes die morgenvroeg meegaan naar het Miat. Ik blijf het plezant vinden om die te maken, vooral door het steeds weer kleurtjes uitzoeken zowel voor de zijden stofjes als voor de cordonnet. En dan ook nog het kralen uitzoeken bij Zahia, ik neem dan gewoon zo’n pin mee om te checken of de kralen er wel degelijk kunnen overgeschoven worden.

De reeks die ik nu maakte zijn in herfstkleurtjes. Althans wat ik mij daarbij voorstel: oranje, groen, oud roze, donkerrood,… Enige tijd terug kreeg ik van een internetkennis (dankjewel Heidi!!!) een gans dossier rond kleur. Uit wat ik daarin las, denk ik dat ik zelf een herfsttype ben. Morgen over veertien dagen zal ik dat precies weten!!

Toen ik in april mijn blogverjaardag vierde kreeg ik van Zahia niet alleen een mooi boeket bloemen, maar ook nog een cadeaubon voor hun workhop ‘Ken je kleuren’. Het heeft even geduurd vooraleer er een datum uit de bus kwam die voor mij paste, maar nu is het zover: vrijdagnamiddag 12 september as ga ik ‘in analyse’ 😉 Uitgebreid verslag volgt, dat spreekt voor zich.

Hier zijn de herfstspeldjes. Een beetje geprutst met het fototoesteld : ISO-waarden verhoogd ipv te flashen, geleerd van vriendin Moniek – dank! – die mij vorig jaar uitnodigde om mee een cursus digitaal fotograferen te volgen (ik ging dan toch niet mee, dacht dat ik er al iets van kende, hahaha, wat een dikke vergissing ;-)). En dan ook nog wat ‘brightness’ toegevoegd met Photoshop (kwestie van te denken dat er wat zon tussen de wolken piept).

It seems that I need the contrast between working and leisure time to start my creative work. Only gradually I take up my crochet work.

You should see my table: reloading batteries for the camera, material for making pins and earrings, prints of the jewelry that will be exposed in the gallery ZeeZandZilver in Holland in October, a necklace that I started in Austria and that’s still not finished,… and me waiting for nice sunny weather to make pictures.

In Belgium, waiting for nice weather seemed waiting for Godot this whole summer. So I took a picture of the pins for the museum and added ‘Brightness’ with Photoshop.

For this series of pins I picked out automn colours. At least what I think automn colours are: orange, green, old pink, dark red,… According to the information I got some time age from an internet friend, I think I am an ‘automn type’. But I will know all about it in a fortnight.

When celebrating my first blogiversary this last April, I received as a present the value af a workshop ‘Know your colours” given in my favourite bead shop Zahia (Gent, Belgium). I’m very curious about what I will learn about myself then. Of course I will devote a blogpost to it!

17 augustus 2008

vakantiekiekjes

Filed under: Algemeen,shopping — Veerle @ 1:53 pm

Twee weken Oostenrijk waren uiteraard in de eerste plaats een gezinsvakantie. Die kiekjes zijn gereserveerd voor het familiealbum.  Maar ik hield ook een oog op creatieve haak-, garen- en andere textielfenomemen in het buitenland.

Ljubljana is voor mij dé stad van de ontelbare terrassen en de markten. Nooit een stad gezien met zoveel , echt mooie (met van die outdoor zeteltjes en mooie parasols) terrassen. En overal markten: de groenten apart, het fruit apart, de vis in een keldermarkt, de bloemen, de bioproducten, … en door de hele stad de ambachtskraampjes. Toch wel een paar mooie dingen gezien. Hierbij foto’s van twee kraampjes met haakwerk.

Hoedjes en tassen uit touw:

Mutsjes uit fijn, kleurrijk haakwerk.

Venetië dan. Ik was er nog nooit geweest. Zééér mooi en ook bizar. Ik moest echt wennen aan het stadsbeeld: steeds opbotsen tegen het water waar je dus niet verder kan, de echt smalle straatjeswirwar. We zijn nergens binnen geweest (daar was ook geen tijd voor, we waren er slechts een paar uur). En het was er snikheet, we wandelden van het ene publieke kraantje naar het andere om onze flessen water weer bij te vullen en onze nek af te koelen.

Veel glas, ook kralen. Meestal wel enkel afgewerkte producten, toch een paar kralen gekocht in een ateliertje. Ook langs een winkel gepasseerd met oude Venetiaanse kralen, doodjammer dat die gesloten was.

In de LYS (local yarn shop) een bolletje zijde gekocht van het Italiaanse merk Filatura di Crosa. Was een klein, gezellige winkeltje. Van alle voorraad lag één bolletje in de rekken… een kleurrijke bedoening dus:

En dit gebreide kleedje hing in de etalage van de winkel:

En verder nog de groetjes van deze stoere griet 😉

These are some holiday pictures. Of course, those two weeks of Austria were a family trip in the first place. But a blogster always keeps an eye on yarns and crafts 😉

The first two pictures were taken in Ljubljana , a city with lots of beautiful terraces and markets. Along the river Ljubljanica there are lots of craftspeople selling their handmade goods o.a. these crocheted bags and hats.

The other pictures were taken in Venice in the LYS. I bought a skein of green silk of the Italian brand Filatura di Crosa.

I still need to finish the jewelry I crocheted during our holidays. To be continued…

11 augustus 2008

ik ging op reis en ik bracht mee…

Filed under: Algemeen — Veerle @ 10:43 am

Back home.

Het was een mooie deugddoende reis. We zaten twee weken in Karintië, Oostenrijk. Met een daguitstap naar Ljubljana (Slovenië) en eentje naar Venetië (Italië).

Van alle blauw groene materiaal dat ik had meegenomen, zat dit resultaat in de valies bij thuiskomst.

Een armband. Een modelletje dat ik tevoren nog niet had uitgeprobeerd. Vind het wel leuk. Was ook leuk om te doen met al die verschillende materialen. Nu nog iets bedenken om ‘em af te werken en netjes te sluiten. By the way, de wit geaderde rode steen, waar deze armband op gedrapeerd ligt, heb ik in mijn broekzak mee naar beneden gesleurd van op ongeveer 2100m hoogte.

Een bollenhalssnoer met bijpassende ring.

Een lange ketting. Ook letterlijk een ketting (de schakels steeds in mekaar gehaakt). Moet ik nog eens nameten zodanig dat ze minstens drie keer rond mijn nek kan.

Back home. Two weeks in Austria, with a daytrip to Ljubljana (Slovenia) and one to Vencie (Italy) were very beautiful.

Look what I did with the material I took to Austria for our summer holidays.

‘k Weet niet hoe het blogritme zal evolueren de volgende dagen en weken. Dat zien jullie wel. Morgen is er zeker geen nieuws. Dochterlief wordt 18. Ze heeft gekozen die dag met vriendinnen in Disneyland Parijs door te brengen. Papa en mama brengen de dames en spenderen de rest van de dag in Parijs city!.

Powered by WordPress