Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

28 juni 2008

open en toe

Filed under: Algemeen,materialen — Veerle @ 7:49 pm

Mijn allereerste halssnoeren hadden een zilveren slotje. Ik had toen nog niet het lumineuze idee gehad om zelf slotjes te haken en liet ze aanbrengen door vriendin-edelsmid Ingrid. Op mijn fotopagina vind je daarvan wel een paar toepassingen.

Sinds mijn ‘uitvinding’ gebruik ik nog uitsluitend die gehaakte slotjes met een bolletje. Dat aanleren tijdens de voorbije workshops was trouwens één van de meest gesmaakte (en door de ‘studenten’ thuis verder gebruikte) technieken.

Nu, met die armbandjesfolie, wil ik ook nog wel iets anders proberen. Ook al omdat je het slot van een armband wel beter ziet dan het slot van een halssnoer. Het mag wel opvallend en speciaal zijn. Tot nogtoe heb ik al kokosnootknoopjes gebruikt (als slotje van de snoeren in zijden stof) en ook kleine ronde glazen knoopjes. Zowel de kokosknoopjes als de glazen bolletjes zijn te koop in Sjamma. Op de foto: allemaal knoopjes uit Vietnam: kokos, glas en parelmoer.

En ik heb ook buttons geshopt op Etsy vorige week. Knopen uit zeeglas kocht ik bij Sweptfromthesea en knopen van kleine keitjes kocht ik bij Madeforfun. Ben zeer curieus om ze te zien. De Etsy-winkelierster van de keik(n)oppen woont in Florida, V.S. . En, guess what: ze is geboren in Gent! What a small world! Omwille van de affectie met Gent, krijg ik nog wat extra knoopjes bovenop de zes die ik kocht. Gelukzak.

Greet suggereerde om ook eens met een vintage knoop te werken. ‘k Zal daarvoor mijn dozen en zakjes met knopen die overal rondslingeren, eens moeten sorteren. Maar ik moet nog wel wat moois hebben liggen. Ik heb nog ergens keramieken knopen liggen die ik twaalf jaar geleden in Barcelona kocht. En er moeten ook nog ergens mooie handgesneden knopen liggen (gekocht van de zoon van een vroegere collega die toen met paard en kar door Noorwegen trok en hout sneed als broodwinning). Hoe die houten knopen er precies uitzien weet ik niet meer goed, maar ik weet wel nog hoe ze ruiken, want ze waren in de meest welriekende houtsoorten gesneden.

Being passionate by making bracelets these days, I’m busy to find out what different ways would be possible to close them. When I make necklaces I make crocheted clasps. But now I want to have some variation, because, wearing a bracelet you see more of the clasp than wearing a necklace. So, I’ve started to search and buy nice and special butttons. In the fair trade shop where I volunteer I bought glass and coconutbuttons (see picture). And I shopped buttons on Etsy. Seaglassbuttons with Sweptfromthesea and stone buttons with Madeforfun.

26 juni 2008

op stap…in gent!

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:15 pm

Het slotweekend van het lopende schooljaar staat voor de deur, de rapporten zijn (bijna) uitgedeeld, agenda’s worden gevuld met leuke dingen…

Er is dit weekend nog van alles aan de hand, veel gelegenheden om inspiratie op te doen om de twee komende zomermaanden productief/creatief door te brengen.

Nu zondag 29 juni is er nogmaals open tuin bij De Vuurkorf. Ik ben er vorige zondag niet geraakt, maar op de blog van Fleurfatale staat een aantrekkelijk verslagje. Je kan het hier lezen. Op de website van De Vuurkorf, vind je alle info over wat er toe doen is en hoe je er komt.

Ik ga zelf zondagnamiddag naar het eerste open papier atelier van Atelier Plano. Info op de blogpagina van Gerda.

Op zaterdag 28 en zondag 29 juni, telkens van 11u tot 19 u op het Sint Baafsplein in Gent: de Kunstsuperette! Kraampjesmarkt van designers, zelfmakers, kleedjes, juwelen, accessoires, kinderknuffels, muziekjes,… ziet er supergezellig uit. Op de website vind je meer info en ook een lijst van alle deelnemers. Dat programmeer ik op zaterdag…

Ook dit weekend: de traditionele grote eindejaarstentoonstelling op Sint Lucas in Gent. In alle gebouwen van Sint Lucas (Oude Houtlei, Zwarte Zusterstraat, …) van alle afdelingen: de archtitectuurhogeschool, de kunsthumarionora en de Sint-Lucas-ateliers. Op 27, 28 en 29 juni van 14u tot 18u. Daar wil ik ook naartoe, maar weet nog niet hoe dat in te passen…

Ik heb niet echt een foto om bovenstaande activiteiten te illustreren. Dus zet ik er hier eentje van een maquette van zoonlief (kunsthumaniora Sint Lucas) van ergens in  het begin van dit schooljaar.

En voor iets verder in juli: de verfworkshops van Lieve Jacob – Bluefingers. Lieve heeft trouwens sinds kort een hele mooie website. Je vindt hem hier. Ik vermeld de website graag op mijn linken pagina. Ga zeker ook eens kijken naar haar portfolio: zééér mooie dingen. Als je op die website doorklikt naar ‘workshops’ vind je alle info over dat verven deze zomer.

All preceding information is about creative expositions and happenings this coming weekend in Gent, where I live. If you click on the sites, you find more info (sorry, only in Dutch).

24 juni 2008

triptiek

Filed under: Algemeen — Veerle @ 7:51 pm

Als er een snoer klaar is en ik kan niet onmiddellijk boven (waar mijn ‘atelier’ is) nieuwe draadjes gaan zoeken, wegens nog slapende huisgenoten bij voorbeeld, dan begin ik mij te amuseren met de restjes die nog beneden liggen.

Zo ook met het ‘rozensnoer’ (bericht van 16 juni 2008).

Nog steeds spelend met de idee om eens iets met armbandjes te doen: een multi-use juweeltje.

Ik heb drie aparte stukjes gehaakt: twee keer de lengte van een armband, één keer de lengte van een ring. Je kan ze alledrie apart gebruiken (twee armbandjes en een ring), je kan de armbandjes aan mekaar knopen tot een kort snoer (en dan heb je ook nog de ring), of je kan ook nog de ring ertussen knopen voor een iets langer snoer. Zie de foto’s ter illustratie van deze ingewikkelde opsomming.

Ik heb meteen ook eens geprobeerd om foto’s te maken waarbij mijn werkje op een neutrale achtergrond ligt (een stuk wit karton b.v.). Iemand had me om foto’s gevraagd waarbij niets de aandacht van het juweel afleidt. Zal nog wat verder moeten proberen, want deze vind ik niet zo goed (maar ’t begon buiten ook al stilletjes te donkeren).

Zelf vind ik de combinatie twee armbandjes en één ring het best geslaagd.

With the yarn that was left from the necklace (with the colours of the roses) I started another one. Keeping in mind that I want to do something with bracelets, I made this multi-use jewel. You can either put the three parts together to form a necklace, or you can make two bracelets and a ring. The last combination is my favourite.

22 juni 2008

quilt art

Filed under: tentoonstellingen — Veerle @ 10:00 am

Vrijdagavond naar de opening van de tentoonstelling “Quilt Art” in het MIAT geweest, samen met Greet (Fleurfatale). Ook Nicole (Formfactory) tegen het lijf gelopen. Een gezellig uitstapje dus en een gezellige babbel. Zou het toeval zijn dat al onze kinderen op methodescholen zitten/zaten? Het bleek een hele pedagogische waaier: Montessori, Steiner, Freinet en dan ook nog Sint-Lucas.

Greet is de madame met de groene jas én de gevilte sjaal van Karlita.

De tentoonstelling is zééééér mooi! Het woordje ‘art’ in de titel is absoluut niet misplaatst. Echt ver weg van de traditionele lapjesdekens. Een traditionele techniek in een meer dan geslaagde hedendaagse toepassing.

In zijn inleiding had de Gentse schepen van cultuur het o.m. over het mooie historische (gebruik van stukjes stof uit kledij van overleden familielieden b.v.) en mooie ecologische (recycleren van reeds gebruikt materiaal of wegwerpmateriaal) aspect van quilten. Ik heb niet alles van de inleiding gehoord: we waren een beetje te laat en ik heb ook een beetje gebabbeld 😉

Ook een paar foto’s getrokken. Mocht enkel na speciale toelating, om ze in deze blog te gebruiken om reclame te maken voor deze tentoonstelling. De moraal van dees verhaal : en masse gaan kijken naar de tentoonstelling, maar geen foto’s maken ;-). Er is in de museumshop wel een kleine, verzorgde cataloog te koop (15 euro) van alle werken (en nog meer) die er hangen (veel foto’s!).

Quilt Art loopt nog tot en met 7 september 2008 in het MIAT Gent. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Engeland en Nederland.

En voor wie nog in het MIAT geraakt voor 6 juli as.: op de tweede verdieping is er nog een tijdelijke tentoonstelling van de eindwerken van de opleiding ‘Handweven’ hier in Gent. Ook de moeite om eens te gaan kijken. Leuk voorgesteld trouwens.

Friday night I went to the opening of a new exhibition in the Ghent MIAT-museum. Quilt Art is a great, beautiful presentation of artistic quilts of a high level. The exhibition runs to September 7th 2008. On the pictures you get an impression of what can be seen. The lady in green (first picture) is Greet (Fleurfatale) wearing a felted scarf by Karlita.

From October 4th until November 9th, the exhibiton is in the Michael West Gallery, Isle of Wight, UK. From November 29th until January, 4th 2009, it’s in Rijswijk Museum, The Netherlands.

19 juni 2008

cijfertjes

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen — Veerle @ 4:16 am

16 juni was tot nog toe de drukste dag op deze blog: 68 bezoekers (kliks). En hoe zou dat komen? Jawel, de vermelding van mijn blog op een post van Zahia lokt mensen naar hier. Dat was ook duidelijk te zien in de rubriek ‘herkomst’: Zahia stond op één!

Da’s wel leuk die statistiekjes.

Naast Zahia, lokken de blogs van  karlita, atelier plano, fleurfatale en knitflanders (van yarnlot) de meeste mensen naar mijn blog.

En van waar komen al die mensen: de meesten uit België, dan volgt Nederland, dan de VS en dan ook nog Zweden, Turkije, Portugal, Estland, … en een hoop landen met tot nog toe één bezoeker.

Tusssen 21u en 22u is de drukste periode. Maandag en dinsdag zijn de drukste dagen.

En nog meer cijfertjes. Ik ben begonnen met mijn juweeltjes een code te geven. Die code staat als ‘commentaar’ onder de foto in  de fotogalerie van de website. Da’s makkelijker als iemand mij wil uitleggen wat ie mooi vindt. En ik kan voor mezelf dan ook noteren wat waar ligt.

De halssnoeren hebben al een code. De N van necklace gevolg door een nummer. Toen ik al mijn foto’s in de website heb gestopt, heb ik geprobeerd dat chronologisch te doen. Het is ook die volgorde die ik nu gebruikt heb om te nummeren. Dan volgt ook nog de B (bracelet), de R (rings) , de P (van pin,  of brooches maar de b is al bezet) en de S (van silk, voor de juweeltjes in zijden stoffen).

Up to now, June 16th was the busiest day on this blog: 68 visits (I was tagged by another Belgian blog, that’s why). From the statistics I also learn that Monday and Tuesday bring most visitors. And also that most visits come from Belgium (quite evident), then the Netherlands, then the USA, Sweden, Turkey, …

When you click on the pictures of my gallery on the website, you may remark that I have entered a code per photo. so, now it’s easier when people want to tell me what they like.

16 juni 2008

step by step

Filed under: Algemeen,kleur — Veerle @ 4:17 pm

De liefhebbers van mijn eenvoudige snoeren krijgen er nog eentje cadeau! Toch tof, zo wat feedback krijgen. Door de opmerking van een paar weken geleden, ben ik nu weer volop in het zoeken van kleurencombinaties gedoken.

De gustibus et coloribus… De voorbije weken had/heb ik nogal intensief contact met een Nederlandse dame. Zij valt juist op de andere snoeren die zij ‘expressief’ noemt. Over die Nederlandse dame later nog veel meer… nog even de spanning er in houden 😉

Nog een eenvoudig multistrand snoer dus.

Als ik mij goed herinner, heb ik de inspiratie daarvan van etnische snoeren, waarbij gewone kleine glazen kraaltjes geregen zijn, in verschillende kleuren (genre Afrikaans snoer waarbij heel veel strands naast mekaar liggen, haast van op de schouders tot aan de kin)

Ik heb het hier reeds gehad over de ‘Palette Generator’ (bericht van 16 maart 2008). Nu heb ik hem eens zelf gebruikt om tot een kleurenkeuze te komen.

“Automagically create a harmonious color palette from a photograph”!!

De start is een mooi, supergroot boeket rozen dat ik onlangs kreeg van een goeie vriendin (nog eens bedankt hé!).

rozen-1.jpg

Daarna heb ik die foto in de Palette Generator gestoken: heel makkelijk. Site openen, foto uploaden (bladeren…) , op knopje drukken, even wachten… en daar zijn de tinten die bij de foto passen. Het zijn niet echt de tinten die uit de foto komen (geen geel van de gele roos b.v.). Je krijgt wel een groot aantal tinten die bij mekaar passen en bij de foto passen. Zo ziet het eruit (foto is wel wat te donker, maar je herkent toch wel het boeket rozen):

rozen-2.jpg

Een duidelijker beeld van de vijftien kleurtjes :

rozen-3.jpg

Dan kleurtjes draad uitzoeken:

rozen-4.jpg

En dan haken:

rozen-5.jpg

Toch een leuke manier om een boeket rozen in leven te houden nietwaar?

I used the ‘Palette Generator’ to transform the picture of the bunch of roses into a palette of different colourshades that match.

“Automagically create a harmonious color palette from a photograph”

On the pictures you can see: the bunch of roses, my screen after generating the colours of the picture, the fifteen shades offered after putting in the picture, the silk threads chosen and finally the necklace.

Isn’t this a nice way to keep roses fresh?

p.s. De ‘Palette Generator’ staat nu hiernaast recht onder de rubriek ‘Links’. Als je zelf eens wil proberen…

The ‘Palette Generator’ is now right to this message in the ‘Links’ section. For those who want to give it a try..

14 juni 2008

colorstripes – de afwerking

colorstripessnoer-mallorcaparels-colorpalette-033.jpgHet snoer uit de berichten van 7 en 10 juni 2008, is klaar. Ik heb er nog een foto van genomen net voor ik het slotje er heb aangehaakt, zo kan je zien hoeveel lengteverschil er ongeveer zit tussen de vier aparte snoeren. Als ik wil dat ze echt mooi naast mekaar vallen, is het dus nodig om ze ook zo reeds te leggen bij het maken.

Iemand vroeg me hoe ik dat dan doe, die kleurtjes op mekaar afstemmen, als ik een langer snoer haak dat meer dan eens rond de hals kan worden geslaan. Echt op voorhand bedenken doe ik niet, maar ik verdeel mijn kleurtjes dan wel over de korte lengte van één keer rond de hals (als het snoer zo lang wordt dat het drie keer rond de hals kan, verdeel ik de kleuren dus over één derde). Als ik de kleuren verdeel over de totale lengte van het snoer, is de kans groter dat eenzelfde kleur steeds naast mekaar komt te liggen. Veel hangt ook af van de lengte van één kleur voor je wisselt… En gewoon laten gebeuren wat gebeurt is ook mooi! 

Wat mij ook al eens gevraagd wordt m.b.t. deze ronde snoeren is, of ik er binnenin iets insteek. Neen dus! Het is gewoon rond gehaakt. Ik heb wel al eens overwogen om er achteraf een draad door te halen, om het uitrekken tegen te gaan. Maar totnogtoe heb ik dat niet gedaan. Weerom, ik laat gebeuren wat gebeurt…

Een vriendin heeft reeds zo’n multi-strandsnoer gewassen (wolwasje en plat laten drogen). Zo zijn de ronde snoeren wat platter geworden en sluiten ze nog beter naast mekaar aan. Op de opentuin-tentoonstelling was er een bezoeker die dat platte effect juist mooi vond.

En voor alle lezeressen die stil moeten zijn in huis wegens studerende kinderen, hier nog wat leuke Etsy-winkeltjes om gezellig naar te kijken en te ontstressen:

Yoola (Israel) : juweeltjes en andere hebbedingen in metaaldraad gehaakt

Ebrown  (VS): massa’s leuke textielkralen

Saraaires (Portugal) : vrolijk haakwerk, ook juwelen

Melissahappystuff (VS) : nog vrolijk haakwerk, grote zomerse snoeren

eenvoudige-snoeren-036.jpg

My necklace inspired by Colorstripes is finished. See the picture.

Here are some more nice Etsy-shops with (crocheted) jewelry :

Yoola (Israel) : jewelry crocheted in metal wire

Saraaires (Portugal) : playful crochetwork, also some jewels

Ebrown (USA) : lots of nice textilebeads

Melissahappystuff (USA) : large summerlike crocheted necklaces

12 juni 2008

mémé lede

Filed under: Algemeen — Veerle @ 6:18 pm

Dat is hoe mijn broers en ik onze grootmoeder langs moederszijde noemden. Mémé en pépé Lede (waar ze woonden).

Mijn moeder was gisteren even in Gent. Als ze op zoek is naar een boek – ofwel is dat een reisverhaal ofwel een boek over kant – dat ze niet kan vinden in de gewone boekhandel, dan bestel ik dat voor haar via een internetboekhandel. Op de bankjes voor het Post Plaza gebouw op de Koornmarkt in Gent ‘dealen’ we dan.

Gisteren kreeg ik iets waar ik heel blij mee ben: een uurwerkje en een parelsnoer dat nog van mijn grootmoeder is geweest. Mijn moeder vertelde dat mémé weende toen ze dat uurwerk kreeg van haar man. Zo blij was ze er mee! Het was dan ook haar eerste ‘juweel’. Buiten dat uurwerk, en later dat parelsnoer, had ze enkel haar eenvoudige gouden trouwring…

meme-lede.jpg

Dat parelsnoer zijn geen echte parels. Het zijn Mallorca of Majorica-parels. Die komen dus niet uit een weekdier. Het zijn glazen (of email) kralen die overtrokken zijn met een essence gemaakt van de schubben van bepaalde vissoorten. De glazen bollen zouden trouwens uit een Belgische glasfbriek komen (Manage). Meer info over parels vind je hier (technische fiches van Zahia).

These are a watch and a necklace that once belonged to my grandmother. It were, next to her very simple golden wedding ring, her only jewels. My mother told me that her mother cried of happiness when she got this watch from her husband! The pearls are not real pearls. They are called Majorica-pearls, i.e. glass beads covered with some essence made of the the scales of some kinds of fish.

10 juni 2008

colorstripes – de pasbeurt

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen,tentoonstellingen — Veerle @ 7:41 pm

Kijk, zo zit ik te werken als ik met veel kleurtjes bezig ben. Het (samengestelde) snoer in wording ligt de hele tijd naast mij in de vorm zoals het er zal uitzien als het gedragen wordt.

colorstripes-de-pasbeurt-029.jpgZeer vaak leg ik het stuk waar ik mee bezig ben naast de stukken die reeds klaar zijn. Zo vermijd ik dat hetzelfde kleur twee keer vlak naast mekaar komt te liggen. En ook dat de kleurwisselingen geschrankt tegenover mekaar komen te liggen. Het is ook met het snoer zo te bekijken dat ik beslis welke kleur nu aan de beurt komt (niet alle lichte kleuren langs één kant, niet alle langere stukken langs één kant, niet alle groene tinten langs één kant …).

Uiteraard liggen die snoeren niet constant op tafel. Om makkelijk terug te vinden waar het begin van de snoeren is en hoe ik het snoer dus van bij aanvang heb bedacht, knip ik nog geen opzetdraad af. Het oogje van de opzet ziet er anders uit dan het oogje van de afzet… zo kan ik de snoertjes steeds opnieuw op dezelfde manier schikken.

Iets anders. Ik kreeg vandaag het website-adres doorgestuurd van iemand die passioneel met papier bezig is. Isabel is een krak in papierscheppen, vooral met gerecycleerde materialen. Ik geef jullie graag de gegevens door van De Vuurkorf (workshops, beurzen,…). Ga hier maar eens kijken. Op zondag 22 en 29 juni as geeft ze een opentuinendag rond o.a. papier. We hebben ooit met Sjamma nog in die tuin vergaderd… ik kan je verzekeren, het is haast een park, zaaalig gewoon! Meer info over waar en hoe er te geraken vind je op haar website.

When I am busy crocheting a multi strand necklace, I always put the strands next to me. So, I can decide what colour will be next, when I change colours, how long the colour stripe will be… perhaps it looks quite at random, but is not 😉

p.s. Met mijn pols gaat alles nog goed. Jipiejee!

8 juni 2008

uit het oog…

Filed under: Algemeen — Veerle @ 9:05 pm

Ik vind het wel eens leuk om, na een tijd, nog eens door mijn fotoalbum (het digitale op mijn site of het echte papieren album) te bladeren. Denk altijd dat ik nog precies weet wat ik heb gemaakt… neen dus. Ik zag op een foto een armbandje dat ik totaal was vergeten.

En, denkend aan het armbandjesproject dat ik eens wil realiseren, ben ik in mijn atelier in allerlei doosjes gaan snuffelen tot ik het had gevonden. Vanaf nu hou ik mijn armbandjes allemaal bij mekaar. Veel zijn het er nog niet, ongeveer vijf vermoed ik.

Niet alleen dat bepaalde armbandje was uit mijn geheugen verdwenen. In dezelfde doos stak ook nog een ring, waarvan ik me totaal niet herinnerde dat ik hem ooit had gemaakt (ai, ai, is dat het begin van geheugenverlies?).  Hier is ie (op de achtergrond mijn favoriete tuinbloem : hortensia’s – afgelopen zondag op de openluchttentoonstelling gekregen. Dankjewel!!)

vergeten-ring-024.jpg

Gisterennamiddag ook nog een gezellig uurtje beleefd. Twee zussen (zussen van mekaar, niet mijn zussen, ik heb alleen maar twee broers) kwamen langs met een gemeenschappelijke vriendin aan wie ze een juweel van mij wouden cadeau doen. Ik had een groot deel van mijn werk op tafel gelegd. En wat dacht je: alledrie aan het passen, ruilen, lachen, van commentaar voorzien,… en plannen gemaakt om zo eens een vriendinnen juwelenparty te doen bij één van de zussen thuis. Als het er ooit van komt, horen jullie ervan. Supergezelligheid verzekerd!

I always think that I  remember exactly all the jewels I have crocheted. No way… Looking through my picture gallery I saw a bracelet I had completely forgotten about. And as I plan to do something with braclets, as this is really a lack in my collection, I went looking for it. In the box in which I finally found it, was a ring I had equally forgotten about. You can see that ring on the picture above.

Older Posts »

Powered by WordPress