Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

31 mei 2008

krijgers

Filed under: Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 1:03 pm

voorbereiding-tento-050.jpg

 Mijn legertje terra cotta krijgers staat klaar!

Ben deze voormiddag al naar Melle gereden om de tentoonstelling van morgen voor te bereiden. Da’s wel eens leuk en anders, alles buiten. We zijn in Sjamma de etalagepoppen gaan weghalen en ik heb ze allemaal een witte ‘jurk’ gegeven. Ze zijn allemaal verschillend in lengte, staat wel goed zo samen. Er is ook één mannenpop bij, maar dat stoort niet. Zal wel mooi zijn als morgen al die poppen tussen de bloemen staan.

Mijn kartonnen doosjes zijn ook meeverhuisd. Ik begin al een aardige hoeveelheid snoeren bijeen te krijgen. Die poppen alleen zijn onvoldoende om alles te tonen. Hoewel, alles zal het niet zijn. Het is gewoon teveel. En dan is het ook niet mooi meer.

Nog even herhalen: morgen van 10u tot 18u, Oude Brusselseweg 24, Melle.

28 mei 2008

verplichte rust

Filed under: Algemeen,shopping — Veerle @ 6:32 pm

Tja, het moest er van komen zeker? Ik zit met een ‘repetitief overbelastingsletsel’ in mijn linkerpols. Pijn natuurlijk. Vijf dagen vieze pillen slikken, coldpack rond mijn pols. En alles wat pijn doet vermijden.

Verboden te haken dus. Want daar komt het allicht wel van. Grappig: moest deze ochtend aan mijn arts voordoen welke bewegingen ik maak bij het haken… zou dat geen verplicht vak in de huisartsenopleiding zijn?

’t Is gelukkig mijn linkerpols. Met mijn rechter is er niets aan de hand, surfen op het internet gaat als vanouds. Hoewel een PC wel makkelijker te bedienen is met één hand dan deze laptop.

Een volledig herstel kan tot negen maanden duren. Een zwangerschap lang niet haken, dat zie ik niet zitten hoor. Ik zal me gedeisd houden de eerste tijd. Maat ben in mijn hoofd al druk doende om een andere textieljuweeltechniek te bedenken die minder belastend is voor mijn pols, kwestie van die tijd te overbruggen. Of misschien probeer ik nieuwe ontwerpen uit te tekenen (alhoewel, ik kan niet tekenen). ’t Is zoals Karlita al suggereerde: een tijdje niet met draadjes bezig zijn kan tot flink wat inspiratie leiden.

‘k Ben alvast begonnen met een hoopje boeken te bestellen bij Amazon. Al sinds Zahia met een boekenrubriek op haar website begon, waren er een paar die in mijn been beten. Wel leuk, bij veel van de aangeboden boeken kan je ook kiezen voor een tweedehands exemplaar. Dat heb ik dan ook gedaan, ben nieuwsgierig! Dus, één van de dagen rollen ze mijn brievenbus binnen. Wordt leuk, zo’n pak boeken ineens om in te bladeren!

Ik blijf wel bloggen (traag met één hand gaat ook!). Ik steek nu wat meer tijd in het surfen. Als ik iets wijs tegenkom, laat ik het weten.

Graag tot zondag op de tentoonstelling! De weersvoorspelling ziet er goed uit voor zondag, dat wordt daar tof in die tuinen!

I suffer from some kind of tendinitis (RSI) on my left wrist (too much crocheting…). I won’t be crocheting for some days (weeks?). My head is busy trying to find other ways of making textile jewelry that is less burdening for my wrist. Anyway, I will surf the internet to find lovely and inspiring artists to share with you all.

26 mei 2008

on egin!*

Filed under: Algemeen,shopping,tentoonstellingen — Veerle @ 7:38 pm

Ik zal het maar al onmiddellijk zeggen: ik heb geen draadjes gekocht in Bilbao. En eigenlijk ook geen inspiratie opgedaan. Wel genoten! 

bilbao-030.jpg

Bilbao is Baskenland. De ETA dus, hoewel ik daar niets heb van gemerkt. Héél af en toe een Baskisch vlaggetje aan de balustrade van een appartementsterras, maar verder zelfs geen graffiti gezien. Alle info  is wel in het Spaans en het Baskisch vermeld (straatnaamborden, info in musea,…). Maar ik ben op zoek gegaan naar een strip in het Baskisch en dat heb ik dan weer niet kunnen vinden.

Bilbao is een stad(je) om buiten te ontbijten, buiten te lunchen, buiten te koffiekletsen, buiten te eten en te drinken.  Er zijn zowel in het oude (de casco viejo) als in het nieuwe stadsgedeelte veel pleintjes met terrassen. En in alle café’s vind je van ’s morgens tot ’s avonds de pintxos (dit is de juiste schrijfwijze, in een vorig bericht had ik het fout geschreven). Pintxos zijn vooral belegde broodjes: kleine picolo’s of geroosterd stokbrood met torenhoog beleg (er zit vaak een stokje door om het beleg om z’n plaats te houden). Gefrituurde groenten, slaatjes met bacaleo (de gedroogde gezouten kabeljauw), eiergerechtjes, tortilla’s (lekkerder dan ik ze zelf maak, ook geserveerd als beleg tussen stokbrood: lekker!). En het is daar niet duur!

Trouwens, vliegen naar Bilbao kan ook goedkoop. Ik heb onze tickets half maart geboekt (SN Brussels). Twee enkele tickets bleken goedkoper dan een heen en terug ticket. Net geen 100 euro voor ons vliegtuig. Voor ons hotel betaalden we voor drie nachten zo’n 200 euro voor een tweepersoonskamer. Het was dus een voordelige uitstap! Ontbijt was niet inbegrepen. Maar we hebben gedaan als echte Spanjaarden: ontbijt op café! En ook dat was niet te duur (ongeveer drie euro voor een lekkere koffie, een grote croissant en een sinaasappelsapje).

bilbao-029.jpg

Bilbao zal voor mij synoniem van het Guggenheim blijven. Dit is zonder meer het meest indrukwekkende museum/gebouw dat ik ooit heb gezien (architect: de Canadees Frank O Gehry). Ik kon er blijven naar kijken. Het is helemaal bekleed met titaniumplaten (moet het effect van de schubben van een vis hebben). Ik heb wel een pak foto’s getrokken, maar je vindt er op de website van het museum ook genoeg om een indruk van te krijgen. Zonder dit Guggenheim is er nauwelijks een Bilbao, maar een uitstap naar deze Noordspaanse stad is wel enkel daarvoor zeer de moeite! Het Guggenheim werkt vooral met tijdelijke tentoonstellingen: wij zagen er één rond surrealisme en design. Verder hadden we wel pech: één van de verdiepingen was niet toegankelijk wegens opbouw van een nieuwe tentoonstelling. Het museum was wel correct: we moesten slechts 7,5 euro betalen i.p.v. het gewone tarief van 12,5 euro.

En ik heb er mijn derde Louise Bourgeois spin van dit jaar gezien! (nog eentje te gaan: in Venetië is er ook een Guggenheim en daar staat er ook één). Het minimensje aan één van de poten van de spin, ben ik. Op de achtergrond een stukje van het Guggenheim.

bilbao-010.jpg

Verder ook nog het Museum voor Schone Kunsten bezocht (er hing een Alechinksy!). En ook door de vele winkelstraten getoerd. Opgelet: ze nemen daar een behoorlijke siesta. Veel winkels gaan in de namiddag pas op halfvijf weer open!

En wat heb ik gekocht? Een kookboek over pintxos (er staan vijfhonderd hapjes in), een boek over de architect van het Guggenheim. En toch wel een paar mooie klerenwinkels gezien, Spaanse merken. Maar ook Spaanse maten, want ik kon haast nergens in… 

bilbao-047.jpg

I went to Bilbao (north of Spain) last week. The Guggenheimmuseum is impressive! We passed by every day. Bilbao is a cosy city, lots of squares with terraces where you can eat pintxos (The Basque version of tapas). In fact, we only ate that, three times a day. Spanish people don’t have breakfast at home, they have a coffee and some bread in a café.

*On Egin!  is smakelijk in het Baskisch.

*On egin! means enjoy your meal in the Basque language.

Gelezen op een muur in het Guggenheim :

“In nature a broken twig is as beautiful and as important as the stars”  Jean Arp

25 mei 2008

cadeautje

Filed under: Algemeen — Veerle @ 12:19 pm

Mijn DH is niet alleen een computerfanaat, hij verzamelt ook strips.

Gisteren was ik jarig. Bij mijn thuiskomst uit Bilbao lag deze strip op mij te wachten:

mon-blog-01.jpg

Leuk hé!

Vanaf morgen of zo, laat ik mijn hart weer kloppen op deze pagina’s.

This comic strip is a birthday present from my DH. Will be back from tomorrow or so onwards with a beating heart!

20 mei 2008

fifty-two

Morgen deze tijd hang ik in de lucht: richting Bilbao! Het Guggenheim zien, of course. En genieten van een lekker drankje met pinxtos (de Baskische versie van de tapas). Ik zal dus zeker niet moeten twijfelen over wat ik als reissouvenir meeneem: als steeds een kookboek. Wedden dat het een pinxtos kookboekje wordt?

Om mij niet al te fel te missen (?) krijgen jullie op het einde van dit bericht nog wat wijze websites voorgeschoteld. Maar eerst de foto’s van de snoeren die zijn ontsproten uit het mandje van het vorige bericht.

vintage-en-rood-geel-snoer-008.jpgIk heb me er weer geweldig mee geamuseerd. Telkens opnieuw komen er ideeën voor alweer een ander lintje… ik heb nog wel inspiratie voor een paar tientallen snoeren met lintjes. Ik maak ze zowel in een losse versie (en dan draag je ze geknoopt, wat zowel halflang als kort kan gedragen worden) en in een vaste versie (die kunnen op hun volledige lengte worden gedragen, maar zijn ook lang genoeg om ze twee keer rond je hals te draaien). Meer foto’s van beide halssnoeren en een paar voorbeelden van hoe ze kunnen gedragen worden, vind je hier.

Ik wou eigenlijk na deze twee snoeren, een haakpauze inlassen. Maar dat lukt niet (ik ben uiteraard onvoldoende gemotiveerd 😉 ). Deze ochtend (ik ben in vakantie, remember) al aan een armbandje begonnen. Er zit in mijn achterhoofd een groot project: ik zou wel eens een installatie willen maken met juwelen (b.v. met heel veel armbandjes). En ook: armbanden zijn een gemis in mijn collectie, daar moet ik eens wat aan doen!

En nu dus wat overbruggingen tot volgende week.

Bij de workshops had ik aan de deelneemsters gevraagd hun e-mailadres achter te laten, goed om contact te houden en tentoonstellingsberichten en dergelijke door te spelen. Afgelopen weekend heb ik een poging gedaan om mijn ‘nevousinstallezpas’-e-mail bestanden eens op orde te brengen. Zag pas toen dat Nicole ook een website-adres had genoteerd: Formfactory. Natuurlijk gaan kijken. Hé! Wat een wijze, mooie dingen. Nicole maakt een eigen collectie juwelen en andere textiele hebbedingen. En ook zéééér mooie dingen voor in een (mooie) tuin, ‘tuinjuwelen’ noemt ze die. Hier kan je al dat moois bewonderen. 

Van Marie-Thérèse (workshops MIAT) kreeg ik volgende fantastische leverancier van zijden draden en linten doorgespeeld: het Canadese Treenwaysilks. Lieve deugd, dat is watertanden! Zoveel mooi materiaal, past perfect bij waar ik nu mee bezig ben (de lintjessnoeren). Moet er zeker eens wat bestellen, maar wat?, de keuze is zooooooo groot.

Toen ik voor de workshops op zoek was naar voorbeelden van artistieke hedendaagse toepassingen van haakwerk, ontdekte ik deze haakster: Xenobia Baily. Whaw! Da’s één van de weinige keren dat ik op haakwerk het label ‘kunst’ zou durven plakken. Ze heeft geen eigen website (altthans toch niet gevonden). Maar hier vind je wel een paar foto’s.

En voor wie eens een goed zicht wil krijgen op wat freeform crochet en freeform knitting is… Prudence Mapstone weet er alles van. Heel veel foto’s, ook een fotoreeks om duidelijk te maken wat freeform eigenlijk is. En ook te bestellen patronen, maar dat begrijp ik dan weer niet: freeform is toch juist het werken zonder patroon? (bedankt voor de tip Mieke).

Bij de bespreking van het Stof-e-ring parcours, had ik het even over het shibori verven van Lieve Jacob. Shibori is de Japanse benaming voor alle verftechnieken waarbij patronen worden bekomen door het uitsparen van stof door middel van knopen, rijgen, samenbinden, draaien… (tye and dye en aanverwanten). Meer weten: deze uitgebreide blog van Shiborigirl is zeer de moeite om te lezen. Ze heeft ook een fotopagina op Flickr en een Etsy-winkeltje. Er is een schitterende collectie aan ringen te zien in geplooide stoffen. En ook een blik op haar nieuwe plannen: ringen in smock (met gefronste draadjes, zoals onze meisjeskleren van vroeger).

Hasta la semana proxima!

vintage-en-rood-geel-snoer-014.jpg

In this message you can see the necklaces I crocheted from the yarns that were in the basket of the picture in the previous message. More pictures of these two necklaces, you can find here on the picture page. I make these necklaces both in a fastened and in a loose version. So they can be worn in different ways, which you can see on the pictures.

Because I’m in Bilbao the next few days, I leave you with some interesting sites to take a look at (so you won’t miss me too much).

Textile jewelry and ‘jewels for a garden’ by Formfactory ( the owner was one of the participants of my workshops).

Beautiful silk yarns and ribbons of the Canadese Treenwaysilks.

For those who want te learn (and see) more of freefrom knitting and freeform crochet: Prudence Mapstone.

Want to know and see more on shibori, then read the blog of Shiborigirl, more than worthwhile! She also has a photo-page on Flickr and an Etsy-shop.

And last but not least, the georgous crochet art of Xenobia Baily.

See you next week!

18 mei 2008

meer licht

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen,shopping,tentoonstellingen — Veerle @ 6:17 pm

Het was niet zo’n bijster mooie dag vandaag, fris en bij wijlen bewolkt. Perfect excuus om de stad in te gaan al ‘parcoursend’ langs Stof-e-ring.

Begonnen in het MIAT, omdat ik daar voor elven al binnenkon. Wijze dingen gezien, wel een beetje troosteloos opgesteld: te weinig licht. Lieve Jacob, een stoffenverfkampioene, had er een mooie voorstelling gemaakt met lapjes geverfde stof (shibori). Ik denk dat het een soort van stalen waren, die artistiek waren gepresenteerd… echt knap! Ik weet niet wat ze verder met haar stoffen doet, er zitten alleszins veel mogelijkheden in. (Tussen haakjes, Lieve geeft regelmatig workshops in het MIAT).

In de Galerie Jan Colle vond ik vooral de reuzengrote poefen goed. Ze nodigden echt uit tot neerploffen, maar dat mocht niet. De gebruikte stoffen waren kleurrijk bewerkt. Origineel!

Ook in mijn buurt: De Norbertijnenkerk. Ann Huybens had er een installatie gemaakt. Een reuzengrote mobile waaraan haar bijzondere kleren (uit bijzondere stofjes!) hingen te wiegen. Absoluut zeer mooi! Ook te bezoeken omwille van de locatie zelf (je komt er anders niet zomaar in)! De winkel van Ann Huybens, ‘Double Face’ in het Patershol, is vlak in de buurt. Hij maakt ook deel uit van met vaste route als ik op zondag een stadswandeling maak.

Ook Het Pand en het Caermersklooster zijn locaties die alleen al voor wat ze zelf te bieden hebben, al een bezoek waard zijn. Ook in het Pand was er te weinig licht om het werk van KASK (modeacademie Gent) en Syntra (middenstandsopleiding)-studenten volledig tot hun recht te laten komen. Wel goeie dingen gezien! (bij die kledij op basis van oude mannenhemden  waren echt goed gevonden en uitgewerkte stukken bij).

Ik had geen fototoestel meegenomen: dus zelf eens gaan kijken!

Veel van de deelnemers zijn beginners vermoed ik. Hier en daar lagen wel naamkaartjes, maar zelden hebben ze een website.

In het MIAT ben ik ook nog eens gaan kijken naar de vitrinekast. Er liggen nu ook mooie sjaals. Dit is de website van mijn onderbuurvrouw in de museumshop Els Jacobs.

En alweer niet met lege handen thuisgekomen. In het volgens mij mooiste straatje van Gent, de Jan Breydelstraat, is er een leuke winkel met (vooral) Indische dingen: Phulkari. En de winkel is open op zondag! Ik heb er ‘silk cords’ gekocht. Ze zijn iets dunner dan de Vietnamese die ik Sjamma koop en ze zijn minder mooi genaaid (hopelijk niet door kinderhandjes). Ik heb nu wat extra kleurtjes…

rode-draden.jpg

En verder ben ik uiteraard aan het haken. Op de foto de draden waar ik nu mee bezig ben, allemaal rode/oranje/gele tinten. En er zijn twee nieuwelingskes bij. De strengen gespikkeld rood en oranje heb ik gekocht in Stoffenidee (Hoogpoort, Gent). Het is de Summer Tweed van Rowan (het huismerk van Kaffe Fasset), 70% zijde en 30% katoen. Heel mooi en gezien de samenstelling overwegend zijde is, mag het mee in mijn halssnoeren. Ze zijn trouwens ongeveer klaar, maar nog geen foto’s…

On the picture you can see the yarns I’m working with at this moment. The skeins in red and orange are  Summer Tweed of Rowan. They are composed op 70% silk and 30% cotton. As I always work with silk, I ‘allow’ this thread to my collection.

16 mei 2008

het dichtste buitenland

Filed under: Algemeen,shopping,tentoonstellingen — Veerle @ 9:44 pm

woltrol-etalage.jpgOp zaterdag is het in Axel (Zeeland, Nederland) marktdag. Vanuit Gent is dit hoop en al een half uurtje per auto. Toen onze kids nog klein waren deden we die uitstap wel vaker, o.a. om leuk gekleurde kinderschoentjes te kopen wat hier toen nauwelijks te vinden was.

Twee weken geleden zijn we er nog eens naartoe gereden. En, gemotiveerd als steeds om ter plekke bloginspiratie op te doen, had ik via het internet het adres van een wolwinkel in Axel gevonden: Atelier De Woltrol . De winkel was snel gevonden: één van de straten waar ook de marktkramen staan.

Wat een paradijs voor vilters, zoveel verschillende materialen om te vilten (of te spinnen). Er is een grote keuze aan plantaardige vezels: bamboe, linnen, ramie, sojazijde (wordt voorgesteld als een plantaardige vervanger voor zijde, zag er alleszins mooi uit, maar ken ik verder niet) en ook veel dierlijke vezels (alpaca,veel wolsoorten en ook gekleurde zijdelonten).  De Woltrol heeft ook een webwinkel, de afstand kan dus geen bezwaar zijn.

woltrol.jpg

Ik had wel zin om van die bijzondere vezels te kopen, maar wat doe ik er dan mee? Mijn aankoop is beperkt gebleven tot een bamboe haaknaald. Mijn moeder was onlangs in Kroatië en ze heeft me daar een versierde haaknaald gekocht (zelf nog niet gezien, enkel een telefonische beschrijving gekregen). Misschien is dit het begin van een haaknaaldenverzameling? Van Dominique(knitting) kreeg ik bij de workshop een stapeltje Amerikaanse haaktijdschriften: daar stond reclame in voor haaknaalden met een lichtje?!

En nog een evenementenbericht: vanaf morgen 17 mei t.e.m. 25 mei Stof-e-ring, 3de biënnale rond mode en textiel. Een parcours in de Gentse binnenstad langs musea, winkels en ateliers. Een waaier van textielontwerpers tonen wat ze in hun mars hebben. Het meeting point voor alle info is de Post Plaza op de Koornmarkt. Ook op de site vind je een plan van het parcours en de namen van de deelnemers. Ik ga proberen daar zondag een uitstapje van te maken.

En ik begin aan een lang weekend, t.t.z. een week. Jiepiejee: een hele week verlof! Even thuis en dan op weg naar een verder buitenland!

This message is about a shop in the south of the Netherlands (about an half hour drive from where I live) where they have lots of different special materials to spin and to felt. The site of the shop Atelier De Woltrol also has an English version and has a webshop.

And from tomorrow onwards until May 25th there is an interesting textile happening in Gent (where I live). In several musea, shops, ateliers… textile designers show what they stand for. More information on the site of Stof-e-ring.

12 mei 2008

kunst kleurt tuinen

Kunst kleurt tuinen – of KKT – is een initiatief in de gemeente Melle (bij Gent) waarbij een parcours werd uitgestippeld van een twintigtal private tuinen die kunnen bezocht worden op zondag 1 juni 2008. In elke tuin is er ook een tentoonstelling. Je kan meer info vinden op de website van de vzw Fifala, een project in Mali waar de opbrengst naartoe gaat.

Ik palm (een deeltje) van de tuin van een vriendin in (Bea van Sjamma). Je kan mij vinden in de Oude Brusselseweg nr. 24 (in Melle dus). De tuin gaat open om 10 u en sluit om 18 uur. Bea’s tuin is makkelijk te vinden: op wandelafstand van de terminushalte van tram  21 en ook met de fiets vanuit Gent best te doen. Ik stuur nog een mail rond met wat meer info.

En nu maar duimen voor mooi weer! (maar we hebben ook een plan B).

ws-sjamma-sjaalsnoer-rode-draden-137.jpg

Dit nieuwe snoer zal er ook te zien zijn. Ik ben nu in de ban van het lintjes haken: allerhande draden op verschillende manieren aan mekaar haken tot er voldoende lintjes zijn om een snoer mee te maken. Soms steek ik er een zijden lint in, of ik haak vasten rond een andere dikke draad, of ik draai een touw van verschillende draadjes,… Heel plezant om mee bezig te zijn. En haast grenzenloos van mogelijkheden… Meer foto’s van dit blauw/grijs/groene snoer vind je hier.

Gisteren nog een fantastische blog/Flickr-pagina (ventododeserto) gevonden van de Portugese Cristina Pacheco: zonovergoten juwelen met stofjes. Past perfect bij deze zomerse temperaturen. En is zeer inspirerend!

This message is about an exhibition that will take place Sunday June 1st. It’s in the garden of a friend of mine. And I will show my jewellery there. On the picture is an new necklace. I’m busy now crocheting kind of ribbons, with all different threads and stitches. More pictures of this newest necklace you can find here.

Yesterday I came across the beautiful colourful textile jewels of the Portuguese Cristina Pacheco. Take a look at her blog and her Flickr-page.

En nu ga ik nog wat genieten van ’t zonnetje!

10 mei 2008

world fair trade day – 1O mei

Filed under: Algemeen,shopping — Veerle @ 7:08 pm

Het is vandaag fair trade-dag. Zes op de tien is daar niet mee bezig…

Graag een blog over fair trade textiel : Safia’s Blog. Safia Minney is de oprichtster van de Fair Trade Fashion Company People Tree. People Tree is een groothandel en internetshop gesitueerd in Engeland, met projecten in India, Bangladesh, Nepal, Kenya,… Veel van de producten die worden aangeboden hebben zowel een bio-label als een fair trade-label. Sinds de lente/zomer collectie van 2007, wordt een deel van deze collectie ook verkocht in Sjamma. Op de uitgebreide blog van Safia, kan je echt veel info vinden over fair trade en aanverwante onderwerpen. Ook haar verslagen over bezoeken aan de plaatselijke producenten zijn het lezen waard. Ik lees hem ook niet dagelijks, maar voeg hem vandaag bij mijn blogroll, dan zal het er makkelijker van komen.

Fair trade is hot, maar lang niet zo hot als het zou kunnen/moeten. Vandaag in het magazine bij De Morgen : het nieuwe Belgische modelabel Dressing Right, ‘geëngageerde mode op designersniveau’. Een paar jaar terug was er Edun , het fair trade modelabel van de vrouw van Bono van U2.

En om bij het haken te blijven. Ga eens kijken naar de gehaakte truien van Hotsoup. Ik zag zo’n trui hangen bij Seraphine (Hoogpoort, Gent). Thuis eens opgezocht waar dat label voor stond : fair trade!!. En bovendien echt mooi!

In Sjamma hebben we qua haakwerk, effen gekleurde topjes in gemerceriseerde katoen (soms in zijde). Die worden gehaakt in vrouwenprojecten gesitueerd langs de oostkust van Vietnam. Die vrouwen zijn bootvluchtelingen (weet je nog? zo half de jaren tachtig). Toen ze in vredevoller tijden terugkeerden naar hun land van oorsprong, werden ze er niet meer aanvaard en bleven langs de kust hangen. En wat wel vaker gebeurt, en wat mij bijzonder boeit: onder begeleiding verfijnen zij hun eigen skills om producten te maken die verkoopbaar zijn in het westen, om door die (kleinschalige) handel een inkomen te verwerven.

Deze voormiddag trouwens de laatste (van de zes) workshops gegeven: zijden snoertjes maken. De ‘gewone’ zijden snoeren had ik ook even uitgeprobeerd. Het waren allesbehalve kunstwerken, dat vraagt ervaring! Het beste resultaat bekwam ik door de stof (dubbelgeplooid) rond een satéstokje te draaien. Op de foto de snoertjes gemaakt in Vietnam, zoals te koop in Sjamma. Echt creatief vind ik dit niet, tenzij je persé in een specifieke stof een halssnoer wilt. Die snoeren zijn trouwens makkelijk via het internet te koop… even ‘silk cord’ googelen en je valt er vanzelf op: in veel kleuren of in naturel om zelf nog te kleuren.

ws-sjamma-sjaalsnoer-rode-draden-144.jpg

In de workshop hebben we dus snoeren gemaakt door met zijden cordonnet te wikkelen rond een reepje zijden stof. Op de foto: de voorbeeldjes van de ‘juf’. DD (Ayla dus) vond de rode armband tof, ze heeft hem al aan. Leuk dat dochterlief iets draagt van mij. Ze vindt mijn werk meestal wel mooi, maar te opvallend om zelf te dragen.

sjaalsnoer-rode-draden-sjamma-ws-034.jpg

En een paar van de (niet volledig afgewerkte) eindresultaten:

ws-sjamma-sjaalsnoer-rode-draden-132.jpg

En nu even workshop-rust. Het ziet er wel naar uit dat er in het najaar nog wel iets volgt (de vraag is groot… al was het maar voor de gezelligheid). Misschien iets feestelijks?

Today is World Fair Trade Day. That’s why I add Safia’s Blog. Safia Minney is the founder op People Tree, a wholesale and internetshop of ecological and fair trade clothing. In Sjamma, a non for profit organization in Gent/Belgium where I volunteer, we sell some of their products.

And today I gave my last workhop in a series of six : we made silk ribbons out of fair trade tissues from Vietnam. On the pictures: silk cords as we sell them in Sjamma; silk cords as we made them in the workshop I gave this morning.

8 mei 2008

hydrangae

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen,kleur,materialen — Veerle @ 6:47 pm

Vandaag eens geen workshopnieuws 😉

Onze stadstuin is op z’n mooist dezer dagen: de blauwe regen staat weelderig in bloei. De volgende mooie fase is als de hortensia’s bloeien. Ook al wou ik blauwe, bij ons zijn het roze (heeft iets met de zuurtegraad van de aarde te maken, geloof ik).

Hortensia’s (en ook pioenen) associeer ik met de tuin van mijn grootouders… waar is de tijd?

En ziehier, een hele mooie papieren schaal vol met gedroogde blauwe hortensia’s. Het is een cadeau van Atelier Plano voor mijn blogiversary. Ik doe de schaal graag alle eer aan met er een  snoer in te presenteren in de kleuren van de bloemen.

zahia-hydrangae-woltrolvintage-018.jpg

Het is weer een ‘salade folle’ geworden van materialen en technieken: blauw linnen gevonden in één van mijn rommeldozen, gewone zijden cordonnet, zijden lintjes die ik in sjamma kocht, sari silk (gekocht in Stockholm), zijden garen van Tredfairy,… en dat is het zowat. Dit snoer is vastgemaakt, t.t.z. het zijn geen losse linten die je moet knopen (zoals het groen snoer uit het bericht van 24 april 08 ). Je kan het wel twee keer rond je hals draaien. Meer foto’s zie je hier.

Ik ben momenteel nog met iets gelijkaardigs bezig in groen/grijze tinten. Het ziet er uit als één groot lint van zo’n goeie anderhalve meter lang… als het ware te dragen als een sjaal. Dat krijgen jullie binnenkort te zien, het is nog niet helemaal afgewerkt.

Daaaaag, nog één dagje werken en het is weer lang weekend!

This is a picture of a necklace I made with lots of different yarns found and bought everywhere. You can see more pictures here. It’s presented in a paper tray I received as a present from Atelier Plano on the occasion of my blogiversary. The tray is filled with dried blue hydrangae flowers, which inspired the colours of the necklace. 

Older Posts »

Powered by WordPress