Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

10 augustus 2007

à bientôt!

Filed under: Algemeen — Veerle @ 10:15 am

vakantie.jpg

“Whatever you can do,

or dream you can,

begin it.

Boldness has genius, power and magic in it”

J.W. Goethe

7 augustus 2007

krosjeteren

‘Krosjeteren’, zo ongeveer klonk ‘haken’ in het dialect van mijn thuisbasis.

Vandaag dus een aantal websites van haaksters.

Eerst twee Nederlandse dames die het toch gemaakt hebben .

Felieke van der Leest is één van de weinigen die het met haar gehaakte objecten tot in musea heeft geschopt. Haar juwelen zijn vrolijke, vaak kleurrijke objecten. In Galerie Pont en Plas (hoekje Graslei en Hooiaard in Gent) heb ik al eens een armband van haar zien liggen.

Anne-Claire Petit haakt speelgoed en interieurobjecten. Haar ontwerpen zijn zo geliefd dat ze inmiddels in grotere getallen in het buitenland worden gehaakt. De paddestoelen, auto’s en vliegtuigen zijn zeer herkenbaar aan de kleuren : rood, groen, blauw, naturel. Hier in Gent kan je dat speelgoed o.a.vinden in het Bijhuis van de Directeurswoning ( Sint Baafsplein) en in P’tit Zsa Zsa (Serpentstraat).

Helle Jorgensen is een Amerikaanse van Deense afkomst. En een veelzijdige haakster. Ze is gepasionneerd door alles wat uit de zee komt (zie ook de mooie foto’s waarbij ze dat materiaal gebruikt als decoratie). Haar zeecreaturen zijn indrukwekkend, zowel qua ontwerp als qua grootte. Ze haakt die koralen en aanverwanten met ‘draad’ gemaakt van plastieken zakjes (ze laat ze haar trouwens toesturen van over de hele wereld). Voor wie het eens wil proberenoverlay-crochet-006.jpg : in haar bericht van 12 februari 2007 vind je een tutorial hoe je van een plastiekzakje een bol draad kan maken. Ze haakt ook juwelen (weer met die koraalmotieven), wel in ander materiaal dan ik doe (ze werkt met tapisseriewol). Dit werk is zowat het enige dat ik nogtoe heb gevonden, dat wat verwant is aan het mijne. Sinds kort heeft Helle ook een Etsy-shop en blijkbaar is er toch wel interesse voor deze gehaakte snoeren.

Melody McDuffee is de uitvindster van ‘overlay chrochet’. Haken in laagjes dus. Ze heeft een haaktechniek ontwikkeld waarbij op een onderlaag van vasten verschillende laagjes worden gehaakt. Het is zeer kleurrijk en is qua ontwerp te situreren in de volkskunst. Dit was ook haar inspiratiebon om deze techniek te ontwikkelen. Ik heb het ook eens geprobeerd (zie foto) , niet makkelijk… ze heeft over deze techniek een boek gepubliceerd, misschien moet ik dat eens aanschaffen.

En dan nog een buitenbeentje (gevonden via de vertrouwde blogs van Susan en Marianne). Alice Riehl is keramiste. Zij combineert porselein met textiel (haakwerk, stoffen, kant). Bijna al haar werk is in witte porselein, zeer mooi!

Ziezo, dat was het. 

6 augustus 2007

de eerste lading

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen,inspiratie (textiel) — Veerle @ 8:06 pm

Ik begin vandaag alvast met het citeren van een aantal websites. Het zijn sites van  vrouwen wiens werk ik echt mooi en goed vind. 

Veel kijkplezier bij deze online ‘tentoonstelling’ van textielkunsten.

Vandaag nog maakt Marianne Seiman op haar blog melding van de Amerikaanse viltkunstenares Lisa Klakulak. Verzorgde site en bekijk vooral de portfolio (handtassen, sjaals, juwelen,…). Dit vind ik nu artistiek. Er is niet alleen een uitstekend vakmanschap maar ook meer : de originaliteit van ontwerpen en kleuren, de soms speelse accenten , de combinatie van technieken,… 

Via deze blog vond ik een tijd geleden ook de bijzonder mooie tassen van Louise Turner.

Via de blog van Susan Lomuto de ‘organische juwelen’ van Sarah Hood ontdekt. Aanvankelijk kon ik me niks voorstellen bij het woord ‘organisch’ Het zijn juwelen gemaakt met plantaardige elementen : blaadjes, vruchten,….die verder zijn verwerkt met o.a. zilver. Ze zien er heel poëtisch en fragiel uit. Ik weet niet of deze juwelen solide genoeg zijn echt te worden gedragen, maar ze zijn alleszins prachtig om naar te kijken! 

En wat denk je hier van ? Zou er zelf nooit opkomen : creativiteit op hoog niveau met ritsen van Kate Cusack (kijk onder de rubriek : zipper jewelry).

Tamara Mogendorff maakt fantastisch mooie, sobere poppen – vooral dieren. Het zijn niet echt knuffels in de zin van kinderspeelgoed, maar mooie objecten om tentoon te stellen en te bekijken.

Ook bijzonder : de op getouw geweven juwelen van Anastasia Azure. Kijk onder de rubriek “techniques” om te zien hoe zo’n ingenieus juweel tot stand komt.

En , zit er iets bij dat je mooi vindt?

Morgen volgen nog een aantal sites van ‘soortgenoten’ t.t.z. haaksters.

5 augustus 2007

zondag museumdag

Filed under: Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 7:59 pm

Ik ga wel eens graag naar een museum op zondag. En op dat vlak ben ik rotverwend : het Miat op 100 meter van mijn deur. Het Design ook binnen wandelafstand. Dat zijn mijn favorieten. En op zondagvoormiddag gratis toegang, en als Gentenaar sowiesie steeds een voordeeltarief.

In het Design museum loopt op dit moment o.a. de tentoonstelling “Esthétique Domestique” (nog tot 30 september). Het is een uitgebreide verzameling van huishoudtoestellen geproduceerd tusen 1920 en 1970. De thema’s waarrond deze tentoonstelling is opgebouwd zijn, ik citeer even de algemene brochure “Tentoonstellingen 2007” :  “eten en drinken”, “verwarmen en afkoelen” en “schoonmaken en zich reinigen”.  Onze voormoeders (voorvaders?) zijn vooral bezig geweest met stofzuigen en strijken, dunkt mij.oude-stikmachine-001.jpg

Leuk en ook een beetje confronterend tegelijkertijd. Het is bevreemdend te beseffen dat wij reeds een deel uitmaken van een industriële geschiedenis. Een aantal van de stofzuigers, strijkijzers, …. zijn mij zeer vertrouwd als jeugdherinnering.  En er waren ook weer de Tupperware-potjes. Dat Aha-gevoel had ik ook bij de Tupperware-tentoonstelling in het Design in 2005. Ik ben zelf opgegroeid in Aalst , de eerste Europese stad waar een Tupperware fabriek werd neergepoot. De typische pastelkleurtjes, de Tupperware-parties……pure nostalgie.

Op de huidige tentoonstelling ook drie stikmachines gevonden. Vermoedelijk ooit gebruikt voor echt noude-stikmachine-002.jpguttige dingen .Toen was er nog geen tijd voor creatieve tijdsbesteding…..hebben wij geluk!

Ik heb zelf ook drie stikmachines, uit verschillende generaties. Het nieuwste is een Bernina, gekocht toen de kids klein waren en ik er kleurrijke kleertjes op maakte. Inmiddels is het ook één van de favorieten van onze dochter geworden. Vooraleer ik centen had voor een nieuwe stikmachine heb ik er twee keer een oude tweedehandse gekocht. Eentje zou qua tijdsgeest wel passen in deze tentoonstelling….vooral het onveilig ogende electrische snoer is er typisch aan.

En mijn oudste (Singer)stikmachine is haast een museumstuk. Ooit eens voor weinig geld gekocht op de rommelmarkt aan Sint Jacobs, toen ik nog op kot zat… en ik heb er nog echt kleren op gestikt! Het is volledig met de hand te bedienen (dus nog ouder dan de Singer-trapmachines die we allemaal nog kennen).

Van Rita (van de workshop) vernam ik dat die garenkaartjes uit het bericht van 19 juli 2007, gebruikt werden om met de machine te borduren. Ze werden op de kloshouder gestoken zoals op de foto. De kartonnetjes zijn inderdaad dubbel, dat was me tevoren nog niet opgevallen.

p.s. Ook in het Miat een leuke tentoonstelling : “Stekskes”. Nooit geweten dat er in Gent een luciferfabriek is geweest.Hele mooie prentjes van op de luciferdoosjes, en ook echt mooie doosjes.

2 augustus 2007

do something creative every day!

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen — Veerle @ 8:09 pm

Bovenstaande zin kwvilten-kralen-1.jpgam ik gisterenavond tegen tijdens mijn gespeur naar wijze blogs of websites. Voor mij is het zoiets als ‘an apple a day keeps the doctor away’…

En in tijden van vakantie lukt dat wel goed. Ik geniet ervan om met mijn handen bezig te zijn. Gisteren nog een paar kralen gevilt. Die zijn ook om mee te nemen op reis. Allemaal samen in een doosje met bijpassende draadjes en parels. Ik zie mij daar al zitten op het gras voor de gerestaureerde watermolen in de Midi-Pyrenées……

Niet alleen kralen gevilt, maar ook broodjes gebakken (met ricotta en oregano). Was wel grappig, heb zo’n twee uur na mekaar dezelfde bewegingen gemaakt met mijn handen : bolletjes van vilt en bolletjes van deevilten-kralen-2.jpgg draaien.

Ik had ook iets uitgeprobeerd met die vilten kralen . Had ergens gelezen dat , om zo’n kraal in twee helften te snijden (halve bolletjes dus), je  die in de diepvries moest steken en dan met een scherp mes in twee snijden. Geprobeerd maar mislukt. De diepgevroren kraal in twee snijden lukte nog niet. Maar de ontdooide kraal was absoluut niet stevig genoeg en dus niet bruikbaar. Later eens opnieuw proberen…..

Vandaag voeg ik een vijfde blog toe aan de blogroll hier rechts van dit bericht. Rag and Bone is een Amerikaans artistiek boekbindersbedrijfje, met een schitterende blog. Ik ben gisteren een avond zoet geweest met nog maar enkel naar de vele foto’s te kijken…nu wil ik ook nog alles lezen! Ik zit dagelijks te surfen, maar bots niet dagelijks op een site die mij echt vasthoudt. Voor wie graag met papier aan de slag gaat, er zijn ook redelijk wat links naar tutorials opgenomen (kijk b.v. is naar het bericht van 20 december 2006 : een pak voorbeelden om zelf pop-up kaarten te maken, een papieren boekenlegsel op 7 mei 2007 en dan naar de koffieklets op 8 mei 2007!)

Reizen op het internet op zoek naar wat ik mooi vind en mij inspireert doe ik zo : ik begin bij een blog of site die ik sowieso zeer de moeite waard vind om vrijwel dagelijks te raadplegen. Dan zit ik wat te zoeken tussen de daar aangehaalde links tot ik iets vind dat mijn aanspreekt en zo steeds maar verder. Op het einde van zo’n avontuur weet ik niet meer waar het begon, maar zit ik wel blij te wezen met de vondst van b.v. Rag and bone.

1 augustus 2007

ready!

Filed under: Algemeen — Veerle @ 12:07 pm

Vandaagregenboog-afgewerkt-enkel.jpg begint mijn vakantie, en wat een stralende zon!regenboog-afgewerkt-detail.jpg

Het regenboogsnoer is klaar….er is in de verste verte geen donkere wolk of regen te bespeuren, het snoer is dus gefotografeerd in volle zon. Het kan zowel lang (enkel) als kort (dubbel) gedragen worden.

Et voilà : hier is het!

p.s. Het bezoekje van de zijdespinster was vruchtbaar. Ze had twee- en driedraad mee, en toch nog fijn genoeg om er juwelen van te haken. Ik heb één en ander besteld. Ook gekleurde zijde. Zij gaat in Duitsland zijdelonten aankopen in de kleuren die ik heb aan geduid…..wordt ongetwijfeld heel mooi materiaal!

regenboog-afgewerkt-dubbel.jpg

Powered by WordPress