Ne vous installez pas Sier[dr]aden Veerle Maes

30 juni 2007

geknoopt!

Filed under: Algemeen,technieken — Veerle @ 7:25 pm

De voorbije dagen heb ik de workshop ‘Parels knopen’ bij Zahia (zie bericht van 9 mei 2007) uitgeprobeerd. Een ervaren parelknoopster ben ik natuurlijk niet. Maar ik ben wel tevreden over het effect van mijn knoopwerk. Het blauwe snoer (foto rechts) heb ik geknoopt met een draad in een kleur die harmonieert met de kralen. Bij mijn tweede geknoopte snoer durfde ik al een contrasterende kleur gebruiken. Knopen leent zich wel goed tot het maken van een snoer uit de materialen waar ik mee werk. Vilten en gehaakte kralen hebben toch een zekere elasticiteit, wat het makkelijker maakt om de knoop dicht tegen de kraal aan te trekken. Ergens volgende week : de ‘full monty’ van deze snoeren, ze vragen nog enige afwerking…

genkoopt-126.jpggeknoopt-127.jpg


Dames (Sofie) van Zahia : bedankt voor de opleiding! Het heeft mijn creativiteit weer verruimd. Zag net op de website van Zahia dat er nieuwe basisworkshops op de kalender staan voor september en oktober. Snel inschrijven is de boodschap.

ps. Ik amsueer mij hier geweldig : sinds twee weken hebben we hier een laptop in huis . Hij is er vooral voor de meisjes, de jongens hadden al een goeie PC. En nu kan ik eindelijk zelf foto’s op deze machine zetten…..vroeger wachtte ik altijd tot mijn persoonlijke helpdesk dat deed 😉 . En het gaat veel sneller. De foto’s zijn nu ook scherper, ik deed het gewoon fout. De filter ‘sharpen’ in Photoshop gebruik in nu nadat ik de foto heb verkleind…ik dacht dat het geen verschil uitmaakte in welke volgorde ik de ‘image size’ en de filter gebruikte… Dank u ‘helpdesk’ 😉

29 juni 2007

toffe madammen uit de buurt

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen — Veerle @ 11:31 am

Er is hier in de buurt een grote concentratie van mensen die creatief, artistiek bezig zijn. Een paar kende ik al, anderen heb ik ontmoet op de buurtpicknick begin juni (superlocatie trouwens: Huidevetterskaai).

Inmiddels heb ik bij een heerlijk etentje ook wat kunnen luisteren naar en babbelen met die wijze dames.

Katrien Van Hecke is auteur en geeft culinaire lezingen. ’t Is mij nog niet gelukt om zo eens een evenement bij te wonen, maar ik denk dat het de moeite is. Rondneuzen op haar website (ook van Wouter by the way) doet je zeker watertanden : literatuur gecombineerd met allerlei lekkers….een orininele invalshoek om een paar levensgeneugten samen te smaken.

Nora De Rudder maakt meubels en verlichting . Wie in het weekend De Morgen leest : een paar maand terug was er in het Magazine een artikel aan haar gewijd, naar aanleiding van de aankoop door Philippe Starck van verlichting van haar voor een project in Phpim3568.JPGeking. Ik vind haar verlichting alleszins zeer mooi…In Cargo (verlichtingswinkel Kromme Wal staat er regelmatig werk van haar).

Verder was er nog een interessante babbel over de evolutie van de media en haar gebruikers. Caroline vertelde over hoe mensen nu op zoek gaan naar wat hen boeit (de ‘content’ – inhoud) op gelijk welke drager (websites, verschillende TV-zenders, tijdschriften …) Het belang van b.v. vaste inhoudelijke programma’s met trouwe kijkers, vervaagt. Een blog b.v past in die evolutie : wie er interesse voor heeft vindt en volgt hem…en gaat dan weer elders op bezoek.

De tentoonstelling in de galerie van Ingrid Adriaenssens is echt de moeite. De keramieken potten van Anne Marie Laureys getuigen van een ongelooflijk vakmanschap! En vergeet niet in de kelderverdieping te kijken, sobere maar zeer geslaagde inrichting van deze mooie ruimte.

En omdat ik geen twee blogs na mekaar zonder foto probeer te schrijven, hierbij een foto van een armband van de zachte zijde die ik een tijd geleden in Amerika kocht.

24 juni 2007

neem potlood en papier…

Filed under: Algemeen,andere creatievelingen — Veerle @ 9:05 am

Zou de aankondiging van een ‘overhoring’ of een toets nu ook nog zo gebeuren? Ik hoor het nog wel eens zeggen in een TV-programma als er wedstrijdvraagjes moeten worden opgelost of telefoonnummers genoteerd. Maar wie zou dan echt naar een potlood grijpen?

Om maar te zeggen dat ik vandaag eens afwijk van het ‘rechte pad’. Geen textiel dus, maar potlood en papier. Maar toch geen echte uitschuiver, want ik blijf binnen de sieraden.

In mijn blog neem ik enkel foto’s op van eigen spullen. Voor foto’s van andere creatievelingen verwijs ik naar hun website, blog of fotoalbum. Ik hoop dat mijn aankondiging van hun werk je genoeg goesting doet krijgen om er op bezoek te gaan.

Je zal zien dat ik de verwijzende links nu op een andere manier inbreng. Klikken op de naam van de artiest, brengt je automatisch naar hun site. Zo ziet het er wat properder uit en is meteen de naam ge-highlight.

Eerst de potloden.

Jennifer Maestre is een ‘potloodartieste’. Klinkt wat ongewoon, maar het is hoogst origineel en knap wat die met kleurpotloden kan. Ingewikkelde constructies, beelden, hangers en broches…. combinaties van kleuren en het hout van het potloodomhulsel. Ze heeft ook een winkeltje op Etsy, de link vind je op haar website.

En dan het papier.

Deze vind ik echt plezant. Krantenpapier, loterijbriefjes, sudoku’s, comic strips, kruiswoordraadsels……Holly Anne Mitchel maakt er oorringen, spelden en zelfs manchetteknopen van. “Yesterday’s news is today’s jewelry”

En hier zijn nog drie madammen die papier gebruiken om juwelen te maken. De Nederlandse Nel Linssen is al twintig jaar bezig met het vouwen van papier tot sieraden. Zeer ingenieus, en mooie sobere kleuren.

De juwelen van de Duitse Julia Reymann zijn weer helemaal anders. Zij werkt met zilver en Japans papier, fragiel en poëtisch.

En nog een Duitse dame, Annette Totzauer , rolt papieren kralen. Ga op haar site ook eens kijken bij ‘Filz’ (vilt). Ook haar vilten halssnoeren en armbanden zijn mooi. De manier waarop de foto’s op haar site zijn gepresenteerd bevalt me wel. Je ziet telkens een detail van het werk, doorklikken geeft een volledig zicht (idee voor mijn eigen website…..)

’t Is nu nog zondagochtend, er is dus veel tijd om op het internet te surfen. Geniet van de mooie dingen die je er ziet!

p.s. Omdat ik zelf toch ook dagelijks op de blog van Susan Lomuto  (de ‘polymerclaynotes’) langs ga, voeg ik hem vanaf vandaag ook toe op de blogroll hier rechts. Veel van de links waar ik naar verwijs, vind ik trouwens via die blog en haar eigen favorieten en verwijzingen.

23 juni 2007

sarisilk

Filed under: Algemeen,materialen — Veerle @ 11:04 am

Op mijn ‘reisjes’ door de internetverkoop, op zoek naar ‘silk thread’ kwam ik gauw op een draad die ik niet kende : sarisilk. Het is een veelkleurige draad die is gesponnen van de restjes van Indische weefateliers waar de stoffen voor de saris worden geweven. Vaak wordt deze ‘afval’ gewoon weggegooid of verbrand. Zonde eigenlijk. Vooral vanuit Nepalese coöperatieven, worden deze resten opgekocht om te hergebruiken . De draadjeshpim3574.JPG worden opnieuw gesponnen tot garen, veelkleurig zoals de saris zijn, soms verwerkt met een andere vezel (b.v. banaan). De strengen worden te koop aangeboden, gewassen en ongewassen, veelkleurig en soms éénkleurig.

Ik heb een paar strengen gekocht. Mooi materiaal, maar toch wat te dik om er het haakwerk mee te doen waar ik vooral mee bezig ben. Ik heb het wel gebruikt om een touw te draaien – je weet wel, draad rond de deurklink en dan in één richting blijven draaien, draad weer toeplooien zodat hij in mekaar kan kringelen tot een nieuwe dikkere draad. Dat touw heb ik verder te verwerkt tot een halssnoer , waarbij ik kleurtjes heb gebruikt die ook in de sarisilk zaten. De kralen zijn harsklaren.

De graffiti op de achtergrond is van zoonlief. Op één of andere manier zijn we dus tot eenzelfde kleurencombinatie gekomen.

20 juni 2007

galerie ingrid adriaenssens

Filed under: Algemeen,tentoonstellingen — Veerle @ 6:44 pm

Ongeveer een jaar geleden, mocht ik bij Ingrid mijn eerste ‘echte’ tentoonstelling houden. Op mijn vijftigste verjaardag iets echt van en voor mezelf gedaan, en veel mensen gezien. (die foto’s komen later ook de website).

Hierbij een uitnodiging voor een keramiektentoonstelling in diezelfde galerie. In naam van Ingrid : hartelijk welkom!

zoen2.jpg

p.s. Vandaag werd mijn blog overspoeld met een hoop verdomde spam rommel. Er werd nu een functie ingebouwd, waarbij ik eerst toelating moet geven vooraleer een reactie wordt opgenomen in deze blog. Hou jullie dus niet in om te reageren, het kan alleen even duren eer de reactie verschijnt in het blogbericht. Dank!

18 juni 2007

lumbang zaden

Filed under: Algemeen,inspiratie (textiel),materialen — Veerle @ 7:39 pm

Gisteren, zondagvoormiddag, nog eens op de rommelmarkt rondgelopen, en weer niet kunnen weerstaan aan de lokroep van Zahia. Vooral als het droog weer is, en de letterbakken met kralen ook buiten staan, klinkt de verlokking heel luid…

Ik heb er zaden kralen gekocht. Toeval, ik ben juist bezig met een snoer met diezelfde zaden, wel in een gekleurde versie (een paar weken geleden gekocht in een kralenwinkel in Hasselt) hpim3613.JPG

Het gebruik van zaden roept een herinnering op aan een bepaalde periode uit mijn humanioratijd, toen we met z’n allen verwoed appels zaten te eten omwille van de pitjes. De verse pitjes werden op een draad geregen tot we genoeg hadden voor een snoer. En dat was dan de voldoening , denk ik. Gewoon een snoer volrijgen, ik kan me niet herinneren dat ik dat snoer ook als juweeltje heb gedragen.

De zaden die ik nu heb gekocht zijn van de Lumbang – of kukui -tree. Het is de nationale boom van Hawaï. De boom wordt ook ‘candletree’ genoemd omdat de olie binnenin de noten ook werd aangestoken om er lichtjes van te maken. Die olie wordt trouhpim3610.JPGwens ook gebruikt in shampoo, en als vochtinbrengend verzorgingsproduct.

Om de noten te gebruiken als kraal, wordt het binnenste eruit gehaald. De bolster wordt flink gepolijst (ze hebben een mooie satijnglans). Ze worden te koop aangeboden in natuurlijke kleuren (roomkleur, chocolade- en koffiebruin, tijgervelletje…) Maar ze worden ook gekleurd, die vind ik ook wel mooi omdat je er de natuurlijke houtstructuur nog door ziet. En ze zijn heel licht.

Op de foto’s : de zaden van Zahia en het ‘work under construction’ met de fuchsiaroze zaden.

Kijk ook eens naar de verbluffend mooie (vooral) papieren juwelen van Ana Hagopian. Deze in Spanje wonende Braziliaanse wordt vandaag voorgesteld op de blog van MarianneS, vandaar… en ik denk dat ik al werk van haar heb zien liggen in het Cooremetershuys (Graslei, Gent). Zéééér mooi! De foto’s op haar website zijn ook absoluut goed!

http://www.anahagopian.com/

13 juni 2007

Reactie toevoegen (0)

Filed under: Algemeen,technieken — Veerle @ 10:50 am

Het gebeurt slechts zelden dat iemand een berichtje achterlaat op deze blog. Ik zou het wel leuk vinden zelf af en toe eens iets te kunnen lezen: een vraag, een tip, commentaar van alle soorten is welkom! Van harte uitgenodigd dus om een woordje achter te laten…

Ik kreeg wel een paar mails de voorbije weken . En vooraleer ik mijn mailbox uitkuis, wil ik ze hier opnemen. Deze blog is trouwens voor mezelf een ideale manier om orde te scheppen in al mijn papiertjes, om adressen en ideeën te bewaren, om opzoekingen te onthouden,…
“””Hi Veerle,
First let me say that I am very happy that you like my work, thanks for your words.

I didn´t know about your blog and unfortunately I don´t know Dutch. My work is creative and different at least I try hard to have my items original. But let me say that I would love to have your crochet skills!!! Your work is absolutly perfect.You have great skills (but here there’s a few etsyns with great crochet skills also) but not with such original and great taste items as yours.
So I am glad you fond me and I fond your blog also 🙂

keep in touch
all the best for you,
**Maria “””

“”” koester je creativiteit”””

“””Heb ook eens op je blog gekeken. Je plezier in het doen van wat je doet druipt ervan af, het is echt leuk om te lezen.

Ik neem af en toe een kijkje en de verwijzingen naar andere sites en blogs zijn ook leuk. Die man uit het modemuseum van Hasselt was mij ook al ter ore gekomen op de academie, want hij is ook volop met mozaiek bezig, maar blijkbaar niet zo veel van te zien in Hasselt?””hpim3604.JPG

Nog een uitsmijter… Ik vertelde al dat we hier aan het opruimen zijn. Zo vond ik een ‘kunstwerkje’ terug van zo’n vijftien jaar geleden. Na de weefschool heb ik nog eens een reeks ‘minitauurweven’ gevolgd. Vond ik toen ook leuk. Blijkbaar is het mijn ding om klein en fijn te werken. De potjes waar de geweven sliertjes inzitten, maakte ik van zijdepapier. Die techniek is wat te vergelijken met vilten. Opengelegde zijdelonten worden gespreid op een ondergrond.Ipv met water en zeep te deppen, deed ik dat met behangerslijm…laten drogen (plat voor papier, of rond een vorm ). Ik heb toendertijd nog veel kaartjes gemaakt met dat zijdepapeier, waarin ik dan droogbloemen, en stukjes oude kant verwerkte. Die kant waren restjes uit de collectie van mijn moeder. Via een kantrelatie van mijn moeder, zijn een deel van die kaartjes ooit zelfs in Japan beland…

12 juni 2007

flick en etsy

Filed under: andere creatievelingen,inspiratie (textiel) — Veerle @ 7:07 pm

Neen, dit zijn geen twee vriendinnetjes uit één of andere Australische soap, maar twee degelijke websites waar ik vrijwel dagelijks op bezoek ga.

Over flickr.com had ik het reeds eerder. Het blijft een onuitputtelijke rijkdom , ’t is alsof ik over de hele wereld galerijen bezoek. Flickr is vooral een fotowebsite, en dat is te zien aan de kwaliteit van de foto’s die er op gezet worden.

Zo ontdekte ik Kjoo (Maria Ribiero), een Portugese die prachtige sieraden maakt van vilt en haakwerk. Zeer origineel, echt mooie kleurencombinaties, speels en chic tegelijkertijd, … Bijzonder! Ik ben er weg van. Dit is de link van haar fotoalbum op flickr.com

Flickr.com/photos/p0250q/

Veel van die ambachtsmensen hebben ook een internetwinkeltje op etsy.com

Etsy, ‘your place to buy and sell all things handmade’. En dat is het ook. Niet de grote kunst, maar toch vaak echt mooi en goed ambachtswerk. Ik kocht via Etsy die kralen in Amerika (er is , naast het hand-werk, ook een rubriek ‘supplies’).

Er zitten leuke selectiefilters op die site, b.v. winkelen op kleur, of in een werelddeel. Via de Timemachine kan je ook zien wat nieuw te koop werd aan geboden of wat pas is verkocht.

www.etsy.com

Veel surfplezier! En als je een mooie ontdekking doet, laat het mij weten via de reactierubriek.

10 juni 2007

uitrekken, versmallen, inkorten en …flamenco

Filed under: Algemeen,technieken — Veerle @ 11:41 am

Af en toe hou ik een juweeltje echt voor mezelf. Zoals deze ring. Dit mohpim3395.JPGdel heeft nogal succes. En bij wie hem ziet roept het vaak een associatie op met de zwierige rokken van flamenco danseressen…vandaar.

Mijn ring was te los geworden. Hem even onder de kraan houden, geeft wel een korstondige inkrimping. Hij plakt dan, tot ie weer droog is, weer steviger rond je vinger. Maar da’s dus maar een tijdelijke oplossing voor een moment als je hem niet kan gaan versmallen.

Het gehaakte lint dat de basis vormt van de ring, haak ik op het einde toe met een rij vasten. Om die weer los temaken, teneinde de ring te kunnen versmallen, moet je goed weten waar het haakwerk is geëindigd. Als je goed kijkt, kan je de richting van het haakwerk zien (ik moet daarvoor mijn bril afzetten en die ring behoorlijk dicht bij mijn ogen houden…tja, ouderwordende ogen). Op de figuur hierbij kan je dat goed zien. Je kan de richting van het haakwerk volgen door te letten op de richting van de bovenliggende ketting (de in elkaar lopende V-tjes) .Als je de laatste steek, op het einde vanimages1.jpg de de rij vasten, voorzichtig losknipt kan je die rij aftrekken en is de ring weer los.

Daarna, op dezelfde manier het einde van het lint zoeken en weer aftrekken. Dan kan je de ring weer toehaken. En klaar …

Gewoon toenaaien met stikzijde in dezelfde kleur kan natuurlijk ook. Ik heb ook al eens gelezen dat haakwerk werd gevernist om zijn vorm te behouden. Misschien is dat een mogelijkheid om de pasvorm van de ring te behouden, maar ik heb het nog niet uitgeprobeerd.

Toch ook wel dit : Wie een probleem heeft met iets dat te lang of te los is geworden, ik pas het met alle plezier aan! Echt creatief bezig zijn, is natuurlijk wel leuker, maar uit die ‘herstellingen’ leer ik ook veel, en daar ben ik dankbaar voor.

De zijden draad blijft natuurlijk niet uitrekken. Uitrekken van een zijden draad , kan de draad ongeveer één vijfde verlengen alvorens ie breekt. Deze elasticiteit illustreert vooral de sterkte van deze vezel. In het geval van een juweeltje dat moet aansluiten, is dat dus wel een nadeel, maar daar zijn de hierboven beschreven oplossingen voor.
Toen ik pas met dit haakwerk begon, heb ik wel overwogen en geprobeerd om b.v. nylondraad mee te haken…maar dat beviel mij niet. Ik wil liever de natuurlijke beweging van het materiaal zijn gang te laten gaan en het niet zelf tot in het detail te vormen.

p.s. ’t is mijn geluksweek op E-bay. Gisterenavond nog een lotje Gütermann zijde kunnen kopen (jawel, van een Duitse verkoper), allemaal blauwe en groene tinten.

9 juni 2007

gütermann

Filed under: Algemeen,materialen — Veerle @ 7:15 am

‘Gütermann’ is allicht het woord dat ik vaakst ingeef in de zoekfunctie van E-bay. In alle mogelijke spellingen ‘Gutermann’ en ‘Guetermann’, in de hoop dat iemand de merknaam van de zijde eens verkeerd spelt en ik daardoor een mooi lot garen op de kop kan tikken.

Gütermann is een Duits merk en dat is ook te zien aan de prijzen. Op de Duitse E-bay is er vooreerst al meer te vinden en blijft het toch enigszins betaalbaar. Zo ben ik ook aan een garenkastje geraakt (zo’n winkelmeubeltje met laden die zijn onderverdeeld op de maat van de bobijntjes). Er zijn op E-bay zelfs Faller bouwpakketten (van de huisjes die bij de Märklin treinen horen) te koop van de Gütermann fabriek.

Eergisteren heb ik Italiaanse zijde gekocht op E-bay. Ik had eens geluk dus, twee setjes van 6 bobijntjes waar ik de enige bieder was . Nog wat heen en weer gemaild met de verkoper en zo nog een lot(je) kunnen kopen. Ben zeer benieuwd om de zijde te zien en te voelen. Op de foto zien de kleuren er alleszins prachtig uit.

Die Italiaanse verkoper maakte mij attent op een bobijntje Gütermann zijden cordonnet dat vorige week op E-bay is verkocht voor 49,99 euro ?!?!?! Onvoorstelbaar. Er zijn zo regelmatig bobijntjes te koop voor gigantische prijzen (rond de 20 euro voor één bobijntje). Een Spaanse verkoper vraagt daar bovenop nog tot 25 euro verzendkosten. Unbelievable. Ik begin sterk te vermoeden dat er verzamelaars zijn van deze bobijntjes …muy buscando!

Older Posts »

Powered by WordPress